Pierwszy cross dla siostry do 3000 zł
• Strona 1 z 1
Pierwszy cross dla siostry do 3000 zł
Witam. Od dłuższego czasu moja siostra chce crossa, więc postanowiłem złożyć się trochę z rodzicami na jakiegoś tańszego, mniej więcej do 3000 zł. Niestety nieznam się na crossach i nie mam pojęcia jaki model wybrać :/ Z góry mówię, że siostra ma 11 lat, ok 155 cm wzrostu i ok 50kg wagi. Na motorach jeszcze nie jeździła, więc nie potrzebuje super mocnego. Cross będzie używany głównie do jazdy w terenie, w którym co jakiś czas jeżdżą crossy. Mógłbym liczyć na pomoc od osób znających się na motorach?
- nietoperzolot
- Świeżak
Jeszcze niedawno na jakimś forum widziałem post, w którym 12 latkowi o wzroście 148cm proponowano kilka modelów Kawasaki i Yamaha...
- nietoperzolot
- Świeżak
Najlepsze forum
Gdy człowiek chce kupić crossa dla siostry, użytkownicy wymyślają żałosne suchary... Jeżeli jakiś chłopak o tych samych gabarytach chce kupić motor, to otrzymuje pomoc od każdego obeznanego w temacie...

- nietoperzolot
- Świeżak
nietoperzolot napisał(a):Najlepsze forumGdy człowiek chce kupić crossa dla siostry, użytkownicy wymyślają żałosne suchary... Jeżeli jakiś chłopak o tych samych gabarytach chce kupić motor, to otrzymuje pomoc od każdego obeznanego w temacie...
widziales to: 11 lat i 155 cm wzrostu? widziales kiedys crossa?
Twoj podpis jest za dlugi
-
leff - ZlyCzlowiek
crossy są różne
155 cm wzrostu ? ktm SX 65 i nogi będzie ciągneła za motocyklem.....
wiec nie rozumiem wypowiedzi że crossy są dla wysokich ludzi... fakt faktem dorosłe nie są dla kurdupli. choć mistrz swiata MX jest o głowe odemnie niższy ( ja mam tylko 180 wzrostu ) a chciałbym choc w 1/5 ogarniac moto tak jak on...
małe crossówki to opcja i mozna sobie dobrać tak - najmniejsze 50tki bedą za małe. potem klasa 65 moze być ok. jak bedzie za mało, to mozna leciec dalej w strone 85 na małych kołach. dobra opcja bo serducho żwawe, a nie trzeba byc wysokim. 85 na duzych kołach juz bedzie za duze do nauki ( do samej jazdy mooooze i mógłby byc ok )
ale niestety takich mtoo nie kupuje sie do 3000 zł. ja bym proponował na początek nic innego jak chinskiego crossa 125. fakt to szajs i sie sypie. ale do nauki, podstaw, i tanim kosztem sie moze opłacic. zabawka nie kosztuje duzo. jak sie kupi jakas nieco lepsza za powiedzmy troche ponad 2000 zł jakość jest znośna i moto nie psuje sie jak te najtansze za 1000 zł sztuki na 1 wyjeździe. kolezanka ( dorosła... 20kilka lat ) śmiga okazyjnie na takim pit biku, i jedynie co uszkodziłą to tylny błotnik bo przedobrzyła na 1 kole

wiec nie rozumiem wypowiedzi że crossy są dla wysokich ludzi... fakt faktem dorosłe nie są dla kurdupli. choć mistrz swiata MX jest o głowe odemnie niższy ( ja mam tylko 180 wzrostu ) a chciałbym choc w 1/5 ogarniac moto tak jak on...
małe crossówki to opcja i mozna sobie dobrać tak - najmniejsze 50tki bedą za małe. potem klasa 65 moze być ok. jak bedzie za mało, to mozna leciec dalej w strone 85 na małych kołach. dobra opcja bo serducho żwawe, a nie trzeba byc wysokim. 85 na duzych kołach juz bedzie za duze do nauki ( do samej jazdy mooooze i mógłby byc ok )
ale niestety takich mtoo nie kupuje sie do 3000 zł. ja bym proponował na początek nic innego jak chinskiego crossa 125. fakt to szajs i sie sypie. ale do nauki, podstaw, i tanim kosztem sie moze opłacic. zabawka nie kosztuje duzo. jak sie kupi jakas nieco lepsza za powiedzmy troche ponad 2000 zł jakość jest znośna i moto nie psuje sie jak te najtansze za 1000 zł sztuki na 1 wyjeździe. kolezanka ( dorosła... 20kilka lat ) śmiga okazyjnie na takim pit biku, i jedynie co uszkodziłą to tylny błotnik bo przedobrzyła na 1 kole

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Henio, idź w najbliższą niedzielę do kościoła, zobacz jak wyglądają tegoroczne komunistki, a potem wyobraź sobie crossa, wszystko na temat.
<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
było gsx600f, było ZX12R
, jest V-Strom 650 AK8 
było gsx600f, było ZX12R

-
mar111cin - VIP Åšcigacz.pl
Co prawda nie jeżdżę na motorach, ale o tym, że różne wielkości są, to chyba każdy wie, nie?
Wiele razy też słyszałem, że dziecko spokojnie można uczyć jazdy od najmłodszych lat na mini crossach. PS Leff, syn kolegi mojego taty ma 9 lat ok 140 wzrostu śmiga na crossie 50.

- nietoperzolot
- Świeżak
na tych małych latają dzieci po 6-7 lat już nawet. sam nie raz na torze widziałem jak do klubu trenują dzieciaki, które chyba nie do konca wiedziały co robia, w kaskach wielkosci reszty ciała naginały po torze i to całkiem nieźle. wiec takie sprzety sa jak najbardziej nawet dla dzieciaków. ale jak pisałem zdrowa maszyna crossówka to nie do tej kasy ;P
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Na początek chinol powinien wystarczyć
Siostrze się spodoba jazda, nauczy się całkiem sporo i pomyślę o czymś lepszym. Dzięki za pomoc Henio
mar111cin chodzi ci o tą 50? W twojej naturze chyba nie leży pomagać, ale nikt nic na to nie poradzi...

- nietoperzolot
- Świeżak
Są tez takie motocykle jak trial. Są w kilku rozmiarach, a i mamy młodzików którzy jeżdżą pełnowymiarową (21/18cali) trialówką mając 11lat. Poszukaj czegoś takiego a nauczy sie dobrze jeździć. czasem trafiają się takie rodzynki, ale też nie taniej niż 4-5tyś.
Trwałość takiego motocykla trial, a cross'a ma się jak mercedes beczka do WRC
.
Ja mam w podobnej cenie używanego elektrycznego po córce kolegi, ale Twoja siostra jest już za duża troszkę.
Zobacz w ogłoszeniach np TTR125 nie jakieś np yz 80, 85 czy podobne inne, bo to motocykl ma się jej bać a nie ona jego!
O chinola musisz perfekcyjnie dbać, ale Twojej miłości może czasem nie odwzajemniać! Choć jest to też jakieś rozwiązanie.
Trwałość takiego motocykla trial, a cross'a ma się jak mercedes beczka do WRC

Ja mam w podobnej cenie używanego elektrycznego po córce kolegi, ale Twoja siostra jest już za duża troszkę.
Zobacz w ogłoszeniach np TTR125 nie jakieś np yz 80, 85 czy podobne inne, bo to motocykl ma się jej bać a nie ona jego!
O chinola musisz perfekcyjnie dbać, ale Twojej miłości może czasem nie odwzajemniać! Choć jest to też jakieś rozwiązanie.
Sumomoto Motocykle Kraków
-
Sumomoto - Świeżak
Dzięki Sumomoto
mar111cin zaczynając od taboretu kończąc na kupieniu takiego samego crossa nic nie pomogłeś 

- nietoperzolot
- Świeżak
Każdy z Was coś ciekawego mówi, ale własnie dla takiej małej dziewczynki najlepszym rozwiązaniem była by albo Yamaha TTR 125, albo chinczyk 110cm pojemności, i tak jak Henio pisał, jak kupisz lepszy model, droższy, od czasu doc zasu dokrecisz pare śrubek, cos przeczyscisz, nasmarujesz, będziesz zadowolony
- TTR 125
- chinczyk 125cm3 lub 110cm3
- yamaha PW tylko czy nie była by za duża na nią
- yamaha TW 125 nie głupi wybór juz za 2 tysie jest jakies ogłoszenie
- TTR 125
- chinczyk 125cm3 lub 110cm3
- yamaha PW tylko czy nie była by za duża na nią
- yamaha TW 125 nie głupi wybór juz za 2 tysie jest jakies ogłoszenie
Oleje motocyklowe,samochodowe,smary,chemia, części,naprawy
-
Bostorn - Moderator
• Strona 1 z 1