Zobacz wątek - <i>[biblioteka]</i> Nowy egzamin na kat. A? Nie ma dramatu!
NAS Analytics TAG

[biblioteka] Nowy egzamin na kat. A? Nie ma dramatu!

Komentarze użytkowników
_________

Postprzez Komentatorzy » 29/4/2013, 19:19

Komentatorzy napisał(a):Jak można pisać że nie ma dramatu???
Jestem instruktorem nauki jazdy i jestem w stanie stwierdzić jeden fakt. Podczas 20 godzinnego kursu NIKT nie jest w stanie opanować wszystkich zadań placu manewrowego w takim stopniu, aby mimo dużego stresu egzaminacyjnego, wykonać je prawidłowo. Zapytam skromnie jeszcze o czas na jazdę miejską?
I tak oto nowa "ustawka" doprowadzi do takiego stanu, że będziemy mieć dobrych motocyklistów nie ogarniających kompletnie prawidłowego zachowania się w ruchu drogowym.
Z poważaniem<br><hr>Paweł<br>
Komentatorzy napisał(a):Co Pan jako instruktor - wraz z innymi instruktorami - zrobił, żeby wyjaśnić autorom ustawy jej błędy?
Czy w ogóle instruktorzy próbowali coś zrobić?<br><hr>Marcin_N<br>
Komentatorzy napisał(a):A który z instruktorów praktyków ma coś do gadania???? bawi mnie pisanie przez kogoś czegoś o czym nie ma pojęcia, jestem instruktorem i w mojej bardzo długiej karierze mam kursantki które od lat jeżdżą tylko na 250 bo innego nie są w stanie utrzymać, pytanie co z tymi osobami???? skoro zdawac ma na A2 min na 400 ???? ale papier wszystko przyjmie a wy tylko na instruktora i szkolenie brawo <br><hr>irek<br>
Komentatorzy napisał(a):Kursantki, które od lat jezdza? <br><hr>Przemek31<br>
Komentatorzy napisał(a):od lat 2, 3, 4 , wystarczy ???? jaka to różnica skoro i tak na nic więcej nie wsiądą poza 250 max gs 500<br><hr>irek<br>
Komentatorzy napisał(a):Ale przecież chyba nie ciągle te same... :) Poza tym niektórym facetom taka "500" w zupełności wystarcza.<br><hr>raf<br>
Komentatorzy napisał(a):tym samym bo nie są fizycznie w stanie niczego wiecej utrzymac , zwróćcie uwagę że pojemność 250 dla tych osób jest martwa :) gratulacje dla ustawodawcy , powiem tylko ze wiele więcej jest nieprawidłowości w ustawie jak np. przebieg szkolenia na A gdy się ma A2 :) jak buty sznurowane:):):):)<br><hr>irek<br>
Komentatorzy napisał(a):a jest jakiś nakaz robienia pełnego A? Czy może jak ktoś chce, to może sobie zrobić tylko A2 i mu styknie?<br><hr>Zdzihu<br>
Komentatorzy napisał(a):no właśnie ja jestem drobna kobietką dobrze mi szło na trikkerze niestety nie zdążyłam sie załapać na egzamin, to nie to że nie mam ambicji i nie chciałabym jeździć na czyms większym ale po prostu fizycznie nie dam sobie rady, jak mam niby teraz iść na egzamin? powinny być do wyboru także inne motocykle przecież nie każdy planuje jeździć na ścigu<br><hr>mała<br>
Zgadzam się z autorką.Jest znacznie więcej takich osób.Siedziałam na wielu motocyklach.Na Fireblade to macham nogami w powietrzu,przy robieniu kat.A1 na Yamaha YBR stalam na palcach(niemówiąc o wycieńczeniu fizycznym)...To jest bardzo niebezpieczne i człowiek glowi się jak zachować bezpieczeństwo.To, że stoisz na palcach to mały problem,ale siła w rękach,barkach żeby chociaż utrzymać to trochę...Trzeba pomyśleć o silowni.Chociaż trochę sobie pomóc.<br><hr>Laura
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 29/4/2013, 21:31

Wie ktos może jaka jest odpowiedź Ministra Transportu na wystąpienia Rzecznika Praw Obywatelskich, poza słynnym juz zdaniem Pana Jamruziewicza "Nie pyta się lisa o los kurnika", którego uzywa niezależnie od tego jakie było pytanie<br><hr>Marta
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 29/4/2013, 23:54

Komentatorzy napisał(a):A ja mam takie pytanie ze swojej strony, robilem kurs na starych zasadach i skonczylem go ok listopada. Oczywiscie nie wyrobilem sie z egzaminem bo nie mialem w sumie czasu i troche mozliwosci bo byly straszne kolejki w WORDzie. Teraz moje pytanie.. przez jaki okres czasu jest wazny papierek, ze zrobilem kurs w osrodku ? Czy moge dokupic sobie tylko godziny i podejsc do egzaminu czy musze znowu robic kurs? Mam 22 lata i chodzi oczywiscie o A2<br><hr>kursant<br>
kurs jest ważny bezterminowo, niestety papiery po jakimś czasie wysyłają do archiwum i z zapisaniem się na egzamin robi się troszkę więcej zabawy, ale to nie jest wielki problem, a tylko małe uniedogodnienie wydłużające czas zmarnowany na zapisywanie się.<br><hr>aaaaaaaaaaa
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 30/4/2013, 15:04

"...Rzeczywiście wczoraj wszystkie egzaminy na kat. A zakończyły się wynikiem negatywnym...". Nie ma dramatu? Moim zdaniem jest. Może nie w WORDach, ale w szkołach. Z pewnością jednak dramat jest.<br><hr>Olo
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 2/5/2013, 06:14

Komentatorzy napisał(a):"...Rzeczywiście wczoraj wszystkie egzaminy na kat. A zakończyły się wynikiem negatywnym...". Nie ma dramatu? Moim zdaniem jest. Może nie w WORDach, ale w szkołach. Z pewnością jednak dramat jest.<br><hr>Olo<br>
W szkołach przychodzą praktycznie tylko ci co muszą i zazwyczaj z polecenia, w ciągu 4 m-cy 2013 roku szkoły mają taki przerób jak w ciągu 1 miesiąca w latach poprzednich.<br><hr>bart
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 2/5/2013, 11:29

Kurcze narzekacie i narzekacie;p ale ja nie o tym chciałem , tylko do tych wszystkich co płaczą że 20h na naukę to mało. Od lat i według starych przepisów i nowych jest tak samo tzn, 20 h to MINIMALNA ilość godzin która jest wymagana. Czasem na kurs przychodzą goście którzy już od lat śmigają na moto. U nas w mieście np. 13 latkowie skaczą na trialach. dla niech 20h to mega dużo im to nie będzie potrzeabne ale jak ktoś nie jeździł wcześniej to 50h może być mało ale to indywidualna sprawa i nigdy nikt wam nie kazał po 20h pchać ludzi na egzamin ;D<br><hr>kadziunt
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 2/5/2013, 11:29

Kurcze narzekacie i narzekacie;p ale ja nie o tym chciałem , tylko do tych wszystkich co płaczą że 20h na naukę to mało. Od lat i według starych przepisów i nowych jest tak samo tzn, 20 h to MINIMALNA ilość godzin która jest wymagana. Czasem na kurs przychodzą goście którzy już od lat śmigają na moto. U nas w mieście np. 13 latkowie skaczą na trialach. dla niech 20h to mega dużo im to nie będzie potrzeabne ale jak ktoś nie jeździł wcześniej to 50h może być mało ale to indywidualna sprawa i nigdy nikt wam nie kazał po 20h pchać ludzi na egzamin ;D<br><hr>kadziunt
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Witam wszystkich, ja- kobieta :)

Postprzez eLeL » 2/5/2013, 17:13

Witam:)

Póki o wyjeździłam 5 h na kursie, na jakiejś 500 i 250. Nie mam pojęcia, gdzie rozpędzę się do 50 z powodu braku miejsca, ale do tego jeszcze mi trochę zostało.

Przerażają mnie te manewry. Ósemka- na 250 bez problemu, na 500 też zrobię po chwili jazdy.

Slalom pomiędzy bramkami- na 250 nie mam najmniejszym problemów, ale 500 nie jestem w stanie skręcić na czas. Po prostu nie mogę jej złamać. I szczerze mówiąc- zamierzam jeździć na 250. Inne slalomy przy małej prędkości- przy 250 ok, przy 500 ręcę mi odpają.

Ważę 50 kg. Tyle dobrego, że jestem wysoka. Samo prowadzenie 500 to dla mnie wyzwanie. Wolę nie myśleć o 650.

Jak nic, zostaje siłownia albo przepisanie się na inną kategorię :)
eLeL
Świeżak

Postprzez Komentatorzy » 4/5/2013, 12:57

jak ktoś uzasadni mi dlaczego mam udowadniać na placu manewrowym ze potrafię szybko jeżdzić to zgoda nawet na autostradzie nie musze jeździć z prędkością 50km/h wzkazcie mi jedno miejsce z nakazem 50km/h <br><hr>maciej
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Harakiri 7 » 4/5/2013, 16:01

Komentatorzy napisał(a):
Olo

... Nie ma dramatu? Moim zdaniem jest. Może nie w WORDach, ale w szkołach. Z pewnością jednak dramat jest.

Niby jaki dramat ma byc w szkolach ? Co najwyzej komus moze brakowac kilku kursantow do szczescia, ktorzy i tak sa kursantami niszowymi.

No chyba, ze uwazasz, ze szkoly beda plakac z uwagi na to, ze kursant jest madrzejszy i mimo przestrzezen swojego instruktora idzie na egzamin na ktorym oblewa ?

:wink:
Harakiri 7
Bywalec

Postprzez Komentatorzy » 6/5/2013, 08:17

Komentatorzy napisał(a):Kurcze narzekacie i narzekacie;p ale ja nie o tym chciałem , tylko do tych wszystkich co płaczą że 20h na naukę to mało. Od lat i według starych przepisów i nowych jest tak samo tzn, 20 h to MINIMALNA ilość godzin która jest wymagana. Czasem na kurs przychodzą goście którzy już od lat śmigają na moto. U nas w mieście np. 13 latkowie skaczą na trialach. dla niech 20h to mega dużo im to nie będzie potrzeabne ale jak ktoś nie jeździł wcześniej to 50h może być mało ale to indywidualna sprawa i nigdy nikt wam nie kazał po 20h pchać ludzi na egzamin ;D<br><hr>kadziunt<br>
jeszcze 15lat wstecz było min 10h jazdy na motocykl. Ktoś tym ludziom daje zaświadczenie o ukończeniu kursu i przygotowaniu do egzaminu. Niestety podobnie jak to jest w przypadku każdej szkoły, nauczyciel nie ponosi odpowiedzialności za niedostateczne wyszkolenie ucznia.<br><hr>ds
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 6/5/2013, 08:21

Komentatorzy napisał(a):jak ktoś uzasadni mi dlaczego mam udowadniać na placu manewrowym ze potrafię szybko jeżdzić to zgoda nawet na autostradzie nie musze jeździć z prędkością 50km/h wzkazcie mi jedno miejsce z nakazem 50km/h <br><hr>maciej<br>
bo tak sobie wymyśliła Unia Europejska, a tzw. rząd to klepnął, zresztą jak każdą głupotę, która w formie dyrektywy opuszcza sale parlamentu europejskiego.
Kolejne będą jeszcze bardziej restrykcyjne normy spalin, ale to już inna bajka<br><hr>emeryt
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 6/5/2013, 14:34

Komentatorzy napisał(a):Wie ktos może jaka jest odpowiedź Ministra Transportu na wystąpienia Rzecznika Praw Obywatelskich, poza słynnym juz zdaniem Pana Jamruziewicza "Nie pyta się lisa o los kurnika", którego uzywa niezależnie od tego jakie było pytanie<br><hr>Marta<br>
podbijam pytanie.<br><hr>hetheru
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 6/5/2013, 16:29

Komentatorzy napisał(a):A ja mam takie pytanie ze swojej strony, robilem kurs na starych zasadach i skonczylem go ok listopada. Oczywiscie nie wyrobilem sie z egzaminem bo nie mialem w sumie czasu i troche mozliwosci bo byly straszne kolejki w WORDzie. Teraz moje pytanie.. przez jaki okres czasu jest wazny papierek, ze zrobilem kurs w osrodku ? Czy moge dokupic sobie tylko godziny i podejsc do egzaminu czy musze znowu robic kurs? Mam 22 lata i chodzi oczywiscie o A2<br><hr>kursant<br>
Komentatorzy napisał(a):Kurs masz jak najbardziej ważny, lecz WODRy zamiast na A zapisują na A2.Wystarczy dokupić sobie parę godzin,żeby zapoznać się z nowymi manewrami i zapisać na egz. Czy teorię już zdawales?
Powodzenia. Radosław T. (instr. z W-wy)<br><hr>Radosław T<br>
niestety nie zdawalem nic, zdazylem zrobic sobie tylko kurs. Mam jedynie potwierdzenie, moglby ktos polecic jakis osrodek w Warszawie gdzie w miare tanio moge sobie wziac kilka godzin ? Bo po moim kursie jestem pewien na 100% ze nie bedzie tam placyk przystosowany do nowego egzaminu. Moj blad ze nie ogarnalem tego wczesniej no ale coz<br><hr>kursant
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 7/5/2013, 07:04

Komentatorzy napisał(a):jak ktoś uzasadni mi dlaczego mam udowadniać na placu manewrowym ze potrafię szybko jeżdzić to zgoda nawet na autostradzie nie musze jeździć z prędkością 50km/h wzkazcie mi jedno miejsce z nakazem 50km/h <br><hr>maciej<br>
eee... na autostradzie musisz jechać conajmniej 40km/h<br><hr>lech.k.
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 7/5/2013, 10:09

W UK takie testy sa juz od kilku lat i nie ma problemow:)

Sam zdawalem i omijanie przeszkody to sama przyjemnosc. Plac sie klei jak by byl z gumy wiec o zerwaniu kola przy hamowaniu itp nie ma co sie martwic:)

Zdawac a nie marudzic.

A jak ktos nie potafi ominac przeszkody o ktorej wie to co bedzie na drodze jak wyskoczy mu dziecko?

<br><hr>lakiluk
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 7/5/2013, 11:34

Dla wszystkich ktorzy mowia ze egzamin praktyczny to nie problem polecam ot tak przejechanie sobie wszystkich zadan ... a potem o wypowiedzi czy sa na tak czy na nie :) moim zdaniem nie wiem nie robilem to nie mam zdania . <br><hr>marcinTheKing
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 7/5/2013, 18:31

mielo juz dwa tygodnie od pierwszych egzaminow - czy autor byl na tyle dociekliwy, ze zbadal jak egzaminy przebiegaly do tej pory? Czy dalej nie ma dramatu? Czy zdaja przewaznie Ci ktorzy latali pare lat bez prawka ciezlkim motocyklem? Czy jednak sie wciaz okazuje, ze 20, 30 (+700pln) czy 40h (+1400pln) na placu dla adepta, ktory sie zapisuje na egazmin kat A to wciaz za malo? Jak to jest? <br><hr>ciekawy
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 7/5/2013, 20:03

Ciekaw jestem czemu ma służyć wyprowadzanie motocykla z "garażu" a jeśli już dlaczego nie można dokonać tego w dowolny sposób, na przykład siedząc na motocyklu? Bo już widzę jak moja córka ważąca czterdzieści kilka kilogramów manewruje motocyklem między liniami. Łatwo może i jest facetowi 180 cm wzrostu i o konkretnej sile fizycznej.Jest po staremu pieprzenie po garażu a jazda...Co tam..<br><hr>wexell
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 7/5/2013, 21:28

Komentatorzy napisał(a):Ciekaw jestem czemu ma służyć wyprowadzanie motocykla z "garażu" a jeśli już dlaczego nie można dokonać tego w dowolny sposób, na przykład siedząc na motocyklu? Bo już widzę jak moja córka ważąca czterdzieści kilka kilogramów manewruje motocyklem między liniami. Łatwo może i jest facetowi 180 cm wzrostu i o konkretnej sile fizycznej.Jest po staremu pieprzenie po garażu a jazda...Co tam..<br><hr>wexell<br>
Na przykład temu żebyś umiał wydostać moto ustawione na parkingu pomiędzy dwoma innymi pojazdami i ich przy tym nie zdewastować.
Nie chciałbym tu być zbytnio do przodu ale w "kryteriach oceny" jest na ten temat tylko tyle:
"Sposób wykonania części zadania określonej w pkt 3:
- zdjęcie z podpórki i przemieszczenie pojazdu z poz. 1 do poz. 2 w wyznaczonym stanowisku , przy wyłączonym silniku,
- nienajeżdżanie na linie ograniczające stanowisko,
- maksymalnie 3 zmiany kierunku (do tyłu, do przodu, do tyłu); "
Z tego co widzę to nie ma nakazu robienia tego "na stojąco" ani zakazu przemieszczania "w siodle".<br><hr>PrawnikAmator
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl