Zobacz wątek - Jaki kask kupić nowy/używany, rozmiar głowy 58,5
NAS Analytics TAG

Jaki kask kupić nowy/używany, rozmiar głowy 58,5

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

Jaki kask kupić nowy/używany, rozmiar głowy 58,5

Postprzez razor91 » 19/4/2013, 22:04

Witam

Jestem zielony w temacie doboru kasku

Opisze ci nieco

Szukam kasku do 120zł+ przesyłka. Byłem ostatnio w sklepie motocyklowym(nie był jakoś mocno wyposażony) i przymierzałem kask rozmiar M i L, M była trochę za mała znowu L była delikatnie za duża...

Na Allegro trafiłem na używane dwa kaski firmy i model:
-HJC CL 11
shiro sh-996

Jeśli mogę podam linki

Co polecacie wybrać? nowy czy używany?
razor91
Świeżak

Postprzez power_bit » 20/4/2013, 22:18

Kask tylko nowy i raczej nie polecam tych za 120 zł, bo to szmelc. Na sensowny garnek musisz mieć około 400-500 zł +
Niektóre chwile, zapomina się przez całe życie
power_bit
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Marsjanin » 21/4/2013, 01:15

A co do rozmiaru to bierz mniejszy - w środku się troszkę rozejdzie i będzie dobrze pasował. Za duży już niestety się nie skurczy i nie będzie Ci komfortowo, kiedy kask będzie latał na głowie.
MT-07
Marsjanin
Bywalec

Postprzez PaweÅ‚CBR » 21/4/2013, 10:18

Powiem tak. Miałem ten sam problem: głowa 58,5 cm czyli między M a L, i byłem dzisiaj cały okres otwarcia sklepu przymierzając kaski właśnie tych rozmiarów. Przymierzałem różne marki ale głównie shoei.
Spostrzeżenia są takie:
-nie wzorujcie się na tych filmikach z YT. Reguły są dobre, ale kasku nie da się na głowie unieruchomić, zawsze z większą lub mniejszą siłą będzie się go dało w którymś kierunku poruszyć (jakby tak nie było to kasku nie dałoby się zdjąć).

-większość radzi mniejszy rozmiar w takim przypadku, ale koniecznie posiedź w takim rozmiarze przynajmniej 30 min, Ja na początku jak włożyłem M-kę, to zdawało się że jest ok, cisnęło lekko nad uszami, ale myślę, posiedzę jeszcze. No i posiedziałem 40 min, i już po 25-ciu zaczęło boleć, po następnych 5-ciu ból był już piekący, ale siedziałem jeszcze. I NIE, kask na tyle się NIE DOPASUJE sam do głowy, eps się NIE wygniecie sam z siebie. A głowa jeszcze do tej pory mnie napierdziela w tych miejscach. Zatem posiedź przynajmniej te 30 min i zobacz, czy dasz radę wytrzymać.

-Testowałem różne modele shoeia i w każdym tak samo, M za ciasny (ucisk nad uszami), L ok. Wychodzi na to, że moja głowa jest za szeroka w stosunku do długości. Bo w L-ce jak się uprę to mogę palce między kask a czoło włożyć.

-Spróbujcie z różnymi rozmiarami wkładek policzkowych, jeżeli dany producent takowe oferuje. Jest różnica. Niestety podczas zakupu dostajemy standardowe wkładki i nie można ich wymienić na inne, można sobie inne dokupić za osobną opłatą.

I na koniec, nie wiem jak wam, ale dla mnie nie ma porównania do shoei, w innych a to uszy podwinięte, a to brak miejsca na brodę lub nos, a to mało uszu nie urwie przy ściąganiu (mimo, że kask niby dopasowany), a w shoeiu nic takiego nie ma miejsca.
Pozdrawiam i mam nadzieję, że moje spostrzeżenia się komuś na coś przydadzą.
PawełCBR
Świeżak

Postprzez Harakiri 7 » 21/4/2013, 12:39

Helm przemierza sie na glowie, nawet Shoei ten sam model moze wypasc w innych wymiarach, wiec moze byc wpadka na rozmiarowce.

58.5 moze wypasc w S, M, L a nawet w XS.
Harakiri 7
Bywalec

Powrót do Akcesoria motocyklowe

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości

na górê