Baner reklamowy
• Strona 1 z 1
Baner reklamowy
siemka, jest taka sprawa: naprawiam motory w swoim garażu na co dzień i chcę wywiesić baner reklamowy 2x1m i taka sprawa że nie mam żadnej firmy/działalności i jaki mogę mieć przypał najprędzej z urzędem skarbowym? Dodam że na banerze nie ma żadnego adresu, nazwiska itp. tylko pisze ,,naprawa motocykli i skuterów i nr. tel" i myślę że w razie czego powiem że to znajomy kiedyś wywiesił i tyle. W ostateczności planuje małym druczkiem napisać nazwe warsztatu kumpla. Co wy o tym myślicie i jaki mogę mieć przypał?
tdr125 er-5 ZX9r ktm lc4 600, 620 adventure, F2 stunt, crf 450 i transalp, zx6r 08 stunt
-
7beat - Stały bywalec
Kolego urząd skarbowy przesyła takie informacje do ZUS i PiP, możesz mieć kontrolę w postaci podstawionego klienta, zreperujesz typowi motocykl, on zapłaci, wszystko pięknie itp, i po tym masz wjazd skarbówki i ZUS , od ręki grzywna za niezarejestrowanie działalności, za brak odprowadzania składek, ja bym na twoim miejscu nie ryzykował.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
fzr - Bywalec
aha, ale największe ryzyko jest wtedy jeśli ktoś mnie podpie.... bo sami z siebie raczej nie wjadą, no nic zobaczymy najwyżej zdejmę za jakiś czas 

tdr125 er-5 ZX9r ktm lc4 600, 620 adventure, F2 stunt, crf 450 i transalp, zx6r 08 stunt
-
7beat - Stały bywalec
Nie jestem doradcą podatkowym ale istnieje coś takiego jak kwota wolna od podatku o tym roku wynosiła 3091 zl. Na upartego możesz pisac umowę zlecenia naprawy motocykla na kwotę i trzymać wszystkie te umowy w razie jakiejś kontroli tylko trzeba było by się bardzo pilnować zeby tego nie przekroczyć.
motorynka- aprillia scarabeo --- Yamaha xj 600 

- carma
- Świeżak
senekkorzenna napisał(a):szkoda że nie naprawiasz motocykli tylko motory.
wikipedia "Motor (pot.) – motocykl, jednośladowy pojazd samochodowy"
Nie wiem czemu większość się tutaj o to spina skoro słowo "motory" używa się w całej Polsce i znaczniej częściej niż motocykl. Nie jest to określenie ani wulgarne ani uwłaczające majestatowi tego pojazdu.
Może mi ktoś to w końcu wytłumaczyć???
A i określenie "motor mamy w pralce" sobie darujcie bo na tym forum czytałem to już trylion razy.
Speed Triple 955i
KTM 450 EXC
KTM 450 EXC
-
dominik528 - Świeżak
dominik528 napisał(a):"motor mamy w pralce" sobie darujcie bo na tym forum czytałem to już trylion razy.
W pralce też jest silnik, niech mi ktoś spróbuje znaleźć motor synchroniczny, asynchroniczny, komutatorowy czy pierścieniowy, jak pilnie się o tym uczyłem, tak ani razu w żadnej książce czy definicji, nie padało słowo motor, wszędzie silnik, więc ktoś kto to wymyślił i osoby, które to dalej rozprzestrzeniają, najzwyczajniej strzelają sobie w kolano. W samochodzie też jest silnik, nie motor, masz komorę silnikową, nie motorową.
Mi motor zawsze kojarzył się z potocznym i wygodniejszym w użyciu zdrobnieniem słowa motocykl. Imiona wypowiadamy podobnie, do znajomych nie wołacie przecież Piotrze, czy Korneliuszu, tylko po prostu Piotrek albo Kornel, tutaj nikomu to nie przeszkadza, dajcie że z tym spokój

Raz motór byl chory i leżał w łóżeczku.
I przyszedł pan doktor "Co jest motóreczku?"
"Ach lagi mam krzywe i ogon złamany
i wgniotkę na baku i przód rozje..ny"
I przyszedł pan doktor "Co jest motóreczku?"
"Ach lagi mam krzywe i ogon złamany
i wgniotkę na baku i przód rozje..ny"
-
Glenroy - Moderator
Cóż
jest język potoczny i w nim stosuje się skróty
Dlaczego się czepiam jak ktoś napisze motor
ano mnie to razi ponieważ nie napisze nikt że jest motorzystą a tak by wynikało z odnośnikiem do motoru tylko napisze że jest motocyklistą.
Wracając do skrótów to bardziej odpowiada mi moto niż motor.
Na tym forum ojcowie założyciele postanowili aby raczej używać określeń moto albo motocykl i ja się z nimi zgadza.
Takie tam starego dywagacje.

Dlaczego się czepiam jak ktoś napisze motor

Wracając do skrótów to bardziej odpowiada mi moto niż motor.
Na tym forum ojcowie założyciele postanowili aby raczej używać określeń moto albo motocykl i ja się z nimi zgadza.
Takie tam starego dywagacje.

- senekkorzenna
Ale poco z takiego powodu drążyć temet o to samo po raz kolejny i robić spam, jednym pasuje określenie motor drugim nie, ale nie będziemy tutaj tego drążyć, wszyscy wiemy i tak co rozmówca ma namyśli mówiąc motor nie motocykl... po prostu te słowo łatwiej wymówić. I nie droczmy się o takie głupoty na forach, tylko piszmy o rzeczach związanych z tematem postu. Tyle ode mnie 

-
7beat - Stały bywalec
• Strona 1 z 1