Jak odtłuścić klocki hamulcowe?
• Strona 1 z 1
Jak odtłuścić klocki hamulcowe?
Witam.
Jakiś czas temu założyłem nowe klocki(nie zdążyłem ich nawet dotrzeć)a dziś patrzę że jedna laga rzygnęła mi olejem i zapaskudziła wszystko wokół.I teraz macie jakiś sposób aby je odtłuścić czy już tylko wchodzi w grę zakup nowego kompletu?
Jakiś czas temu założyłem nowe klocki(nie zdążyłem ich nawet dotrzeć)a dziś patrzę że jedna laga rzygnęła mi olejem i zapaskudziła wszystko wokół.I teraz macie jakiś sposób aby je odtłuścić czy już tylko wchodzi w grę zakup nowego kompletu?
- bogdanerrr
- Świeżak
http://www.larsson.pl/index.php?c=r&no=NzExMDU5Nw==
Odtłuścisz klocki - trzeba tylko dobrze wysuszyć.
Sprawdź czy później w trakcie eksploatacji nie puszczają oleju - jeśli będą puszczały to bezpieczniej będzie je wymienić.
Ewentualnie:
http://sklep.intercars.com.pl/#/dynamic ... eaf=100087
Odtłuścisz klocki - trzeba tylko dobrze wysuszyć.
Sprawdź czy później w trakcie eksploatacji nie puszczają oleju - jeśli będą puszczały to bezpieczniej będzie je wymienić.
Ewentualnie:
http://sklep.intercars.com.pl/#/dynamic ... eaf=100087
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
- Raczek_6
- VIP Åšcigacz.pl
krzall napisał(a):Witam
napraw lagi i ... zmień klocki.
Tak chyba warto zrobić
Pozdrawiam
No bez przesady, wymieniać w zasadzie nowe klocki, bo zabrudziły się olejem

Wyjmij klocki z zacisku wyczyść dokładnie benzyną ekstrakcyjną i rura

Niektóre chwile, zapomina się przez całe życie
-
power_bit - VIP Åšcigacz.pl
najlepsza opcja to srodek typu breake cleaner. dobrze odtłuscic i jest ok. jak widać ze olej uparcie jest mozna na czyms je delikatnie przeszlifowac. ale na pewno szkoda ich wymieniac ;P
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
-
henio12323 - Moderator
Czyli ,ze co? Aby nie wydac jeszcze raz 69PLN spedzic 2h na zabawie w czyszczenie suszenie , scieranie i cudowanie (liczac ze twoj czas wart jest 10PLN za godzine, koszt wlasny 20 PLN) do tego proponujecie zakup srodka Środek do czyszczenia hamulców Motul P2 Brake Clean 0,4L za 29PLN +9.50 PLN wysylka opcja najtansza to mamy juz 58.5 PLN czyli chlopak zaoszczedzi az 10.5 PLN i bedzie mial lekko zuzyte (prawie nowe klocki z wsiaknietym w nie olejem ktore w najlepszym wypadku beda mialy 85-90% mocy hamowania orginalnych klockow. Pewnego dnia jadac sobie 100 KM/h bedzie musial awaryjnie zahamowac i te 10-15% hamowania ktore mu zabraknie przelozy sie na 3m ktore sprawia ze zaliczy dzwona. Wtedy jedyna rzecza jaka bedzie pamietal to ,ze tak niewiele zabraklo a by wyszedl z tego calo a to wszystko dzieki radzie kolegow aby zaoszczedzic 10 PLN (pod warunkiem ,ze wasze rady zakoncza sie sukcesem a takiej gwarancji nie ma). A pozniej sie dziwic, ze same szroty na alegro jak macie takie podejscie do napraw. Moze nawet ktos z was kiedys kupi taki motocykl z "czyszczonymi" klockami czego ja sobie ani wam nie zycze.
To chyba juz wszystko zostalo powiedziane w temacie a co zrobi zalozyciel tematu to jego sprawa
To chyba juz wszystko zostalo powiedziane w temacie a co zrobi zalozyciel tematu to jego sprawa
Tysiąc serc jedno bicie one direction ponad życie
-
rosiboj - Moderator
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 4 gości