Zobacz wątek - Czy jest zainteresowanie używanymi 250-tkami?
NAS Analytics TAG

Czy jest zainteresowanie używanymi 250-tkami?

Chcesz kupić swój pierwszy lub kolejny motocykl. Nie wiesz jak wybrać. Zadaj pytanie tutaj.
Pytania o enduro, cross-y, skutery, motorowery, motocykle o pojemności do 250 ccm odpowiednio w działach niżej.
_________
Moderują: Black-Ghost, Boshi, Rosiboj, Lagiboy

Czy jest zainteresowanie używanymi 250-tkami?

Postprzez prezes9090 » 29/3/2013, 11:41

Witam serdecznie wszystkich użytkowników tego forum. Jako nowy użytkownik mam kilka pytań do osób, które miały kontakt z motocyklami małej pojemności (250,125) a mianowicie mam 16 lat i na nowy sezon zamierzam kupić motocykl. Przymierzałem się do pojemności 125cm3 ale po rozmowie z kursantem do prawa jazdy i po przeczytaniu różnych tematów na forum stwierdziłem, że najlepszym wyjściem będzie kupno motocykla, który posiada 250cm3. Na rynku jest niewiele używanych 250-tek. Hondy CBR sa za nowe i mało kto jest sprzedaje więc dobrym rozwiązaniem jest Kawasaki Ninja 250r, która na rynku jest już od dłuższego czasu , ale martwi mnie troszke jej cena, poniewaz nową z salonu można już kupić za 15 tysięcy, często kupują je dość bogate rodziny mające firmy wiec zwracany jest im podatek VAT. Po odliczeniu nowy motor maja za jakies 12tysiecy(mało komu opłaca się kupować taki sam używany motocykl za 10 tysięcy). Moze przed kupnem nie powinienem się zajmować sprzedażą motocykla, ale chciałbym pojeździć motorem dwa sezony sprzedać go i kupić coś większego albo od razu samochód. Śledząc allegro widze, że ludzie mają duży problem ze sprzedażą tego modelu. Myślę, że na przyszłość napewno sprzedaż się poprawi, ponieważ teraz jest prawo jazdy kat. A2 i mniejsze pojemności będą się sprzedawały, ale jaka to będzie różnica nie mam pojęcia. Skoro jest mała sprzedawalność zacząłem sie zastanawiać znowu nad 125-tka, która na polskim rynku jest od dłuższego czasu. Hondy CBR125 nie są drogie ale jak dla mnie mają za małą moc na trasie dobrze mieć możliwość pojechania motocyklem przynajmniej 130km/h bez przeciążania silnika, więc drogą eliminacji zostaje Aprilia rs 125.
Aprilie rs można kupić za 7 tysięcy kawasaki za 9-10. Nie chcę inwestować pieniędzy w motor z taka pojemnością aby później mieć duży problem z jego sprzedażą. Jako ludzie, którzy z handlem motocyklami zapewnie macie większe doświadczenie ode mnie kupilibyście kawasaki (możliwe, że się myle i takie uzywane motory są kupowane regularnie) czy może dobrą 125-tke ? Jeżeli zobaczy ten temat osoba, która sprzedawała takie kawasaki bardzo proszę o wypowiedzenie się na ten temat.
Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże i będę pewien, że nie wchodze na mine a małymi pojemnościami jest zainteresowanie.
Pozdrawiam Jakub,

Usunąłem ankietę bo nie miała sensu.
prezes9090
Świeżak

Postprzez Boshi » 29/3/2013, 12:19

Ładny wywód, szkoda, że na te kawasaki nie masz uprawnień... więc siłą rzeczy zostaje ci 125.
Jeżeli masz kasę na utrzymanie RS to bierz ją i tyle. Łatwiej sprzedać a moc ta sama praktycznie.
Zastrzeżenia na PW.
Boshi
VIP Ścigacz.pl

Postprzez prezes9090 » 29/3/2013, 12:32

jeżeli chodzi o utrzymanie Aprilii to nie ma problemu, ponieważ mieszkam pod granicą rosyjską. Zostaje jeszcze problem silnika, ponieważ nigdy nie wiadomo jak był on "pielęgnowany" przez poprzedniego właściciela, a w dwusuwie łatwiej o niedopatrzenie niż 4suwie. Jeżeli łatwiej jest sprzedać to nie mam się chyba nad czym zastanawiać będę szukał ładnej Aprilii ;)
mam jeszcze dodatkowe pytanie. w tym motocyklu jest połamana pokrywa silnika orientuje się ktoś ile może kosztować taka naprawa oczywiście nie chodzi mi o dokładnie podanie cen, ponieważ nie mozna stwierdzic co jest uszkodzone ale czy w takim przydatku trzeba wymieniac caly silnik czy moze tylko kupic nowe części i w stawić zamiast tych polamanych ?
link http://otomoto.pl/aprilia-rs-rs4-rs-4-r ... 36312.html
prezes9090
Świeżak

Postprzez Boshi » 29/3/2013, 12:43

Nie pchaj się w coś na co nie masz uprawnień, dlatego nawet nie wspominam o 250 bo to sensu nie ma. Popatrz
Oczywiście w tym artykule kilka punktów cię nie dotyczy np postępowanie mandatowe ( 17 lat skończone) ale sąd rodzinny w przypadku kontroli już jak najbardziej tak.
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=& ... 2042,d.Yms

Gdybyś miał A2 to lepszą opcją była by oczywiście 250 bo to 4 sów przez co mniej wyżyłowana, rzadsze remonty, i większa żywotność silnika.

Aprilię zawsze będzie łątwiej sprzedać bo jest tańsza i wielu 16 latków z A1 chętnie ją kupi choćby ze względu na moc i wygląd.
Boshi
VIP Ścigacz.pl

Postprzez fincher » 29/3/2013, 21:15

Ta aprilia to RS4 czyli 4t - moc taka sama jak CBR125 czy YZF125r.
W tym przedziale polecam Yamahę YZF125r - moc taka sama jak Aprilka czy Honda. Ale od hondy wygląda o niebo lepiej a od Aprili jest poprostu tańsza.
Na drodze bardzo łatwo pomylić ją z dorosłą R6.

Odnosnie tej z linku to do kupienia jest:
Chłodnica
Lusterko
Boczek owiewki
Zadupek
Pokrywa
I pług oraz czasza zapewne do naprawy.

Edit:
PS Prezes jeżeli po takich zdjęciach nie zorientowałeś się że Ten motocykl to 4t a nie 2t jak myślałeś to nie jedź samemu oglądać jakiegokolwiek motocykla. Weź kogoś obeznanego w temacie bo samemu kupisz jakiegoś bubla a potem będą tematy na forum że motocykl gówniany i się psuje.
Ostatnio edytowano 29/3/2013, 21:22 przez fincher, łącznie edytowano 2 razy
fincher
Bywalec

Postprzez Boshi » 29/3/2013, 21:16

Mój błąd nie zauważyłem.
Zastrzeżenia na PW.
Boshi
VIP Ścigacz.pl

Powrót do Chcę kupić motocykl - kat A