Moto z Niemiec - czy kwity siÄ™ zgadzajÄ…?
• Strona 1 z 1
Moto z Niemiec - czy kwity siÄ™ zgadzajÄ…?
Czołem,
Kupuję pierwszy raz pojazd w ten sposób i proszę o poradę.
Facet pojechał do Niemiec, spisał umowę z obywatelem Niemiec (chyba bez podpisów i daty) i nie zarejestrował go jeszcze w PL. I teraz ja chcę kupić ten motocykl.
cyt. "Jest komplet doku do rejestracji duży brief i mały z wymeldowaniem z niemiec, tłumaczenia na polski i umowa dla ciebie [Niemiec vs. ja, kupujący od Polaka]".
Czy to się wszystko jakoś "dodaje" ? Nie będę miał problemów z rejestracją?
Czytałem rozporządzenie ministerstwa transportu i tam jeszcze było "świadectwo homologacji/odpis" - czy coś w ten deseń...
Kupuję pierwszy raz pojazd w ten sposób i proszę o poradę.
Facet pojechał do Niemiec, spisał umowę z obywatelem Niemiec (chyba bez podpisów i daty) i nie zarejestrował go jeszcze w PL. I teraz ja chcę kupić ten motocykl.
cyt. "Jest komplet doku do rejestracji duży brief i mały z wymeldowaniem z niemiec, tłumaczenia na polski i umowa dla ciebie [Niemiec vs. ja, kupujący od Polaka]".
Czy to się wszystko jakoś "dodaje" ? Nie będę miał problemów z rejestracją?
Czytałem rozporządzenie ministerstwa transportu i tam jeszcze było "świadectwo homologacji/odpis" - czy coś w ten deseń...
- Raszu1
- Świeżak
"Mały brief" to dowód rejestracyjny, "duży" to karta pojazdu - to tak pokrótce w tłumaczeniu na nasze. Kwestia umowy to powszechnie stosowany od wielu lat przez handlarzy proceder, czyli tzw. umowa incognito. Handlarze działający w szarej strefie chcą po prostu uniknąć płacenia podatków, więc stąd ten patent. Minus dla kupującego jest taki, że w razie czego, nie może dochodzić roszczeń w przypadku zakupu "padła", bo przecież sam osobiście go kupił bezpośrednio od właściciela z Niemiec. Handlarzowi w tym wypadku niczego nie udowodnisz.
Wyciąg ze świadectwa homologacji konieczny jest jedynie w przypadku zakupu pojazdu kwalifikującego się jako "nowy", co w przypadku pojazdów sprowadzonych nie jest tożsame z pierwotnym znaczeniem tego słowa.
Wyciąg ze świadectwa homologacji konieczny jest jedynie w przypadku zakupu pojazdu kwalifikującego się jako "nowy", co w przypadku pojazdów sprowadzonych nie jest tożsame z pierwotnym znaczeniem tego słowa.
Wypadki chodzÄ… po ludziach, ludzie po wypadkach nie zawsze.
-
Czester - Administrator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości