Prostowanie ram i zawieszeń motocyklowych
• Strona 1 z 1
Prostowanie ram i zawieszeń motocyklowych
Witam wszystkich, ostatnio zainteresowałem się tematem prostowania ram oraz przedniego zawieszenia w motocyklach. Starałem się wyszukać informacje na ten temat, lecz nic nie znalazłem. Może ktoś z forumowiczów coś wie o prostowaniu i mógłby się podzielić ze mną tą wiedzą. Chodzi mi o to jak wygląda dany proces, np. prostowania rur teleskopowych i na jakich maszynach się to odbywa. Z góry dziękuje 

- Bercik1995
- Świeżak
Nie prostuje się rur teleskopów zawieszenia przedniego motocykla.Material jest już nadwyrężony i uszkodzony,jakiekolwiek prostowanie grozi wypadkiem.Jeżeli będziesz uczestnikiem wypadku i rzeczoznawca z ubezpieczalni stwierdzi iż moto było spawane lub coś prostowane ,możesz mieć poważne klopoty, a szczegolnie na terenie unii europejskiej.
- piotr_motoland
- Świeżak
-
Seba_ER5 - VIP Åšcigacz.pl
Przeciez sa rozne firmy (nawet sporo ich jest), ktore sie tym zajmuja. Widzialem, ze maja nawet jakies certyfikaty wiec chyba to nie jest tak, ze zawieszenia sie nie prostuje. Jednak nigdzie nie znalazlem informacji jak to jest robione. Dlatego zalozylem temat na tym forum, bo myslalem, ze ktos musi wiedziec cos na ten temat i mialem nadzieje, ze sie ta wiedza ze mna podzieli.
- Bercik1995
- Świeżak
X lat temu jak jeszcze śmiagałem komarkiem wyciołem kanara w drzewo. Przód ramy się powyginał, więc ojciec w robocie dał jakiemuś tak majstrowi który to podgrzał ( nie wiem do ilu stopni ) i potem prostował ( ale nie wiem jak ). Komaryne trochę ściągało w lewo jak się kiere puściło, a tak po za tym to dało radę jeździć.
- mater13
- Świeżak
mater13 napisał(a): dał jakiemuś tak majstrowi który to podgrzał ( nie wiem do ilu stopni ) i potem prostował ( ale nie wiem jak ). Komaryne trochę ściągało w lewo jak się kiere puściło, a tak po za tym to dało radę jeździć.
Widzę pełen professional, nie ma co

Ja tam w GS 500 prostowałem lagi, były lekko skrzywione od uderzenia w krawężnik. Robi się to na prasie hydraulicznej.
Niektóre chwile, zapomina się przez całe życie
-
power_bit - VIP Åšcigacz.pl
- Bercik1995
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości