Zobacz wątek - Skutery i moto do 50cc.. KONIEC Z KARTA MOTOROWEROWA????????
NAS Analytics TAG

Skutery i moto do 50cc.. KONIEC Z KARTA MOTOROWEROWA????????

Przepisy, prawo
_________

Skutery i moto do 50cc.. KONIEC Z KARTA MOTOROWEROWA????????

Postprzez w_a_c_h » 26/6/2007, 13:14

mam pytanie odnosnie karty motorowerowej..
otoz ostatnio sluszalem ze zostanie "wycofana z uzycia" :twisted: 8)
chcialbym dowiedziec sie czy to prawda, pozniewaz slyszalem to z wiarygodnego zrodla...
wycofujac karty motorowerowe po prostu jezdzenie motorem(lub motorowerem) po naszych drogach publicznych bedzie mozlwe od 16 roku zycia na a1..
prosil bym o potwierdzenie tej informacji lub jej zanegowanie i jakies sprostowanie lub po prostu stwierdzenie jej jako zwklej ploty..
pozdro;)
w_a_c_h
Świeżak

Postprzez owad » 26/6/2007, 13:24

wczoraj tez cos takiego slyszalem ale ze ma to byc tylko odnosnie skuterow, poniewaz dosc szybko nimi jezdza w miescie..... dokladnie tez nic nie wiem ale policja ma dzialac w tym kierunku...... i wlasnie podobno ma wejsc prawojazdy na skuter (lub cos takiego), ze nawet na dowod osobisty nie bedzie mozna jezdzic skutem...
bedzie dobrze... i jest bardzo dobrze.... Z'etek xD
owad
Świeżak

Postprzez Fenek16 » 26/6/2007, 13:25

Lol, wtedy to by chociaz skończyły się pytania :

"Jak zarejestrować Honde NSR 125 na motorower? Prosze o pomoc..." :o

Pierwsze słysze o tym, ciekawe dosyć, ale jakoś mi nie wchodzi na wiare.

pozdro
CBR 600 F3
Fenek16
VIP Ścigacz.pl

Postprzez Neos007 » 26/6/2007, 13:35

Wczoraj cos o tym na TVN-nie mowili ale nie ogladnelem calego reportazu. Podobno od nastepnego roku policja bedzie lapac kazdy skuter ktory jezdzi powyzej 45km/h i jezeli kierujacy nie bedzie mial prawojazdy kat. A lub A1 to chyba mu skuter zabieraja...
Neos007
Świeżak

Postprzez Fenek16 » 26/6/2007, 13:40

Zaraz to czyli jeżeli ktoś ma karte to moze jechac bzykiem tylko 45km/h tak? A jeżeli ktoś ma A1 to moze jechać ile wlezie?

Czyli, ze bedzie można jeszcze na tych kartach śmigać, tak?

Pozdro

Ps: Od następnego roku, czyli od stycznia?
CBR 600 F3
Fenek16
VIP Ścigacz.pl

Postprzez Manhatan » 26/6/2007, 13:42

Wczoraj w programie ''Warto rozmawiać'' było coś na ten temat, ale głównie mówili o tym, że w niemczech nie ma czegoś takiego jak karta motorowerowa, a jedynie karta na wzór naszego A1. Wszakże jest to błędne stwierdzenie, bo istnieje tam karta motorowerowa, ale motorowery nie mogą przekroczyć 25 km/h i nie jest tak jak w Polsce, że mimo ograniczenia do 45 km/h większość motorowerów jeździ ponad 80.

Moim zdaniem tego typu działanie byłoby conajmniej nie jasne. Edukacja w dziedzinie przepisów ruchu drogowego powinna zaczynać się od jak najmłodszych lat. Jednak edukacja to nie wszystko, bo przecież potrzebna jest również praktyka, która jest równie ważna a nawet ważniejsza niż wiedza teoretyczna. Zakazanie wyrabiania karty motorowerowej skróciło by okres przygotowawczy do prawa jazdy, przez co ta wiedza i ta praktyka byłaby znacznie mniejsza, a co za tym idzie za pewne wzrosła by ilość tzw. ''niedzielnych kierowców'' któzy z braku doświadczenia i wyobraźni powodowali by zdecydowanie więcej wypadków niż do tej pory, a przecież chodzi o to, aby ich liczbę jak najbardziej zminimalizować.

Również ważną do omówinia rzeczą jest okres przygotowawczy. Jak wczoraj wypowiadał się minister transportu, trwają prace nad ustanowieniem ustawy dotyczącej w/w okresu przygotowawczego, któy trwał by okres 2 lat, w którym po zatrzymaniu osoby, która popełniła wykrocznie, osoba ta kierowana była by na ponowny kurs i ponowne zdawanie egzaminu. Nie jest to może wspaniała wizja dla młodych ludzi, ale według rządu w ten sposób będzie można zmniejszyć śmiertelność osób na drogach. Ciekawe co z tego wszystkiego wyjdzie...
"Hope is when we feel the pain that makes us try again"
Manhatan
VIP Ścigacz.pl

Postprzez Mi5i3K » 26/6/2007, 14:03

do konca ich poj*** niedlugo nikogo w tej polsce nie bedzie. Cholera kto chce ten jezdzi na wlasna odpowiedzialnosc ! Powiecie robi krzywde innym: Inni tez wożą swoja dupe.Tak wogole nie chodzi o to tamto, tylko o skutery ktore sa odblokowane !! Nie moga byc bez blokad ! o to im chodzi i nic wiecej
Essential napisał(a):a nie piszcie bo mnie tylko wkurzacie na suszarze to bym se ;ojezdzil yakie gguwno jakich malo tylko dla miastowych a ja ze wsi pochodze gdzie sa pola a nie autosrady
Mi5i3K
Świeżak

Postprzez w_a_c_h » 26/6/2007, 14:35

co do a1 mozesz jezdzic do pojemnosci 125ccm i 15 koni.. jezeli masz skuter(pojemnosc powiedzmy 50) i ci pojdzie 100 km\h :roll: w co watpie i jak masz a1 to co najwyzej moga dac ci mandat za predkasc lub wziac sprzet na hamownie i sprawdzic czy miesci sie w dopuszczalnym limicie 15km..

co do Mi5i3K nie ma czegos takiego jak jazda na wlasna odpowiedzialnosc!! to tak jakbys po miescie jezdzil 150km\h na wlasna odpowiedzialnosc.. a jak wyskoczy ci dziecko 8 letnie za pilka to jego wina.. po co wylazil na ulice..? powinno ci ustapic bo ty musizs poszpanowac przed laskami na skuterze bo inaczej cie ine zechca.. wracajac do tego dziecka co wyskoczylo to przeciez ma juz 8 lat i wie ze tak nie mozna.. ale jednak to jest dziecko ktore dopiero sie uczy jak ma funkcjonowac w spoleczenstwie.. limity vmax i wiekszosc przepisow jest poniewaz wiekszosci ludzi(DOROSLYCH :!: ) brakuje wlasnej odpowiedzialnosci.. a co dopiero mowic o takim gowniarzu ktory ma 13 lat dostanie skuter zdejmie blokade i jezdzi 80km\h, a to jeszcze dziecko i w 99% przypadkow pozbawione wyobrazni.. i tak naprawde te dzieci nie maja pojecia o przepisach, a co tu mowic o kultorze jazdy.. :evil:
aha Mi5i3K sadzac po twoim oburzeniu masz wlasnie te 13-14 lat.. i nic innego nie umiesz powiedziec tylko klnac..;/ i ty dzieciaku chcesz motorower..? :? uwazam ze hulajnoga albo wrotki to cos dla ciebie..
w_a_c_h
Świeżak

Postprzez Fenek16 » 26/6/2007, 14:57

Proponuje, zeby na wrotki i hulajnoge także były jakieś okładki 8)

karta hulaj-wrotkowa :lol: :lol: :lol:

Pozdro
CBR 600 F3
Fenek16
VIP Ścigacz.pl

Postprzez Mi5i3K » 26/6/2007, 16:59

ja nie powiedzialem ze jest cos jak jazda na wlasna odpowiedzialnosc. Tak powinno byc !! A co to jest za droga na ktorej dzieci wyskakuja. No to jest smiech albo to jest ulica albo plac zabaw, no ale wiadomo tak nigdzie nigdy nie bedzie. Poprostu lepiej zeby tych zasranych praw, ograniczen byly czyste umiejetnosci, i spokoj a na do drogi dostepu nie powinien miec zaden przechodzien. A tak to wszyscy kombinuja i na gorsze wychodzi.

No ja sie przylaczam chcemy prawa jazdy na wrotki i deskorolki, co do hulajnogi , wystarczy zwykle prawo kat. A

A co do mojej metryki urodzenia to wynika ze mam 16 lat, dzieciaku ? Z twojej wypowiediz wynika ile ty masz lat, nie chce tylko mam i to nie tylko motorower wiec leżeć zerowcu. Aha w garazu stoji takie cos jak cbr1100f i jak bozia pozwoli to niedlugo sie przesiade
Essential napisał(a):a nie piszcie bo mnie tylko wkurzacie na suszarze to bym se ;ojezdzil yakie gguwno jakich malo tylko dla miastowych a ja ze wsi pochodze gdzie sa pola a nie autosrady
Mi5i3K
Świeżak

Postprzez owad » 26/6/2007, 17:06

i jeszcze powinni zrobic oddzielne prawojazdy na buty, bo niektore moga miec szybkie podeszwy i ludzie beda szybko chodzic... ;) ;)
bedzie dobrze... i jest bardzo dobrze.... Z'etek xD
owad
Świeżak

Postprzez w_a_c_h » 26/6/2007, 17:24

czytajac twoja kolejna wypowiedz mozna stwierdzic ze masz juz nawet nie 13 ale 10 lat..:/
potrafisz sie tylko przechwalac i nic wiecej.. szkoda rak i pisania na takiego pajaca jak ty.. dorosnij moze w koncu bo nie wazne jest to co ma sie w garazu ale w glowie... co ci po cbr1100f skoro nie bedziesz wiedzial jak tym jezdzic :?: bo jezdzenie nie polega na odkrecaniu przepustnicy na maxa i aby przed siebie..
w_a_c_h
Świeżak

Postprzez Mi5i3K » 26/6/2007, 17:54

czlowieku probujesz sie wyroznic ? A ja cie nie chwale, tylko chce pokazac, ze wcale z ciebie taki figofago nie jest. Mam ci fotke przeslac ? Mam 190 cm wzrostu kolego 16 lat i jedna reka ciebie zalatwiam. Zdziwilbys sie jak jezdze, piszesz udajesz kozaka a pewnie nie siedziales na zadnym moto, wiec sam dorosnij czlowieku i nie mow mi ile mam lat bo mozemy sie spotkac jak mieszkasz niedaleko Łomży i zobaczymy ile mam lat. Sam wiecej niz 15 nie masz
Mi5i3K
Świeżak

Postprzez w_a_c_h » 26/6/2007, 18:42

hmm te metryki to chyba pomyliles troche.. pewnie wzieles do rekiswojego tatusia a nie swoja.. poszukaj moze jest gdzies pod spodem.. nic innego nie potrafisz powiedziec tylko to jaki jestes doskonaly silny i doswiadczony..? niech zgadne lubisz dres..? nie mozesz ruszyc glowa i czegos sensownego napisac tylko odrazu bedziesz mnie straszyl ze przyjedziesz mnie pobic?? :shock: ojej jak sie boje.. co do mojego wieku mylisz sie dzieciaczku.. tak sie upierasz ze jestes micz i umiesz super jezdzic..? jak bys powiedzial ze masz sie jeszcze czego uczyc i przyznal ze nie masz duzo doswiadczenia bez ktoergo nie da sie dobrze jezdzic(bo z kad je mozesz miec skoro jak uwazasz masz 16 lat..?) zrobil bys lepsze wrazenie i pokazal ze masz te 16 lat..
takze zycze szybkiego dorastania.. ta dyskusja do niczeggo nie prowadzi bo jak widze jestes za duzym narcyzem by przeznac sie do bledu..
aha ta duskusja dotyczy innego tematu.. i prosze o dalsze wypowiedzi odnosnie jego.
w_a_c_h
Świeżak

Postprzez Mi5i3K » 26/6/2007, 18:53

przeczytaj sobie na stronie teleekspresu , juz raz napisalem ze policja bedzie sie brala za wlascicieli skuterow ktore sa zarejestrowane jako motorowery, a nie maja blokad, ktore motorower musi posiadac ! chyba proste do zrozumienia. Co do tej metryki to mogles wymyslec cos lepszego
Mi5i3K
Świeżak

Postprzez patrykmulek » 26/6/2007, 18:59

Fenek16 napisał(a):Lol, wtedy to by chociaz skończyły się pytania :

"Jak zarejestrować Honde NSR 125 na motorower? Prosze o pomoc..." :o

Pierwsze słysze o tym, ciekawe dosyć, ale jakoś mi nie wchodzi na wiare.

pozdro

no wiesz dzieki :)
ale chlopaczki pomyslcie tak nie moga zrobic bo jak np ja mam nsr125/50 to jak ja teraz mam to nie moga mi nagle zabronic na niej jezdzic skoro moge teraz.chyba zeby poprosru przestal je wydawac akto ma to niech juz ja ma.ale to znowu tez lipa bo jak ktos na dowod jezdzi to tez ma problem.
nsr125------>dr350
motocykl-5tys zl, kask300zl,rycie banki rodzicom-12/24h,paliwo-4,50litr, wrazenia z przebytej drogi=bezcenne
patrykmulek
Bywalec

Postprzez hefaistos » 26/6/2007, 20:01

to chyba anwiązanie do tego : http://www.tvn24.pl/0,1511701,wiadomosc.html
Aprilia rx- remont
hefaistos
Świeżak

Postprzez Fenek16 » 26/6/2007, 20:26

patrykmulek to nie miało być obrażliwe czy cosik. Co do Twojej jazdy to nie zabronią Ci ją jeździć (dopuki nie dowiedzą się że to 125) i jeżeli bedziesz w ich oczach jeździł te 50km/h...

To wszystko, a zanim oni coś zrobią to ja już bede latał z prawkiem A :lol: :lol: :lol:

pozdro
CBR 600 F3
Fenek16
VIP Ścigacz.pl

Postprzez Mi5i3K » 26/6/2007, 20:34

no podobnie zanim to bedzie to ja bede szurał czyms wiekszym na prawku. Tak jak mowilem oni sie czepiaja do skuterow bez blokad !! @!#!@#!@$#!@#!@$#@!
Ludzie motorowery bez blokad osiagow to NIE SA MOTOROWERY !!!!!@#!@!@!@!!@#@!$ wedlug dzisiejszego prawa! to sa takie motorki ;p na ktore trzeba miec A1

pozdro i koniec MOTOROWERY bez blokad !! Pamietajcie ;)
Mi5i3K
Świeżak

Postprzez pabll0 » 26/6/2007, 21:01

wczoraj sie ukazał artykul w tarnowskiej temi na ten temat, i tak jak juz wczesniej ktos wspomnial na karte motorowerową mozna sie tylko poruszac do 45 km/h oczywiscie motorowerem bo tylko tyle mu wolno, jezeli predkosc zostanie przekroczona to będzie taki osobnik traktowany jako osoba prowadzaca motocykl lekki kat. A1. i będzie karany z pełna odpowiedzialnościa na prowadzącego pojazd, natomiast Kat. A1 pozostaje bez zmian mozną ją miec od 16 roku rzycia i jezdzic tylko w pojemnosciach do 125 ccm :)
<b>Aprilia RS 125 Racing</b>

pamiętaj używaj funkcji <b>szukaj</b>, traktuj ją jak przyjaciela :D
pabll0
Świeżak

Następna strona

Powrót do Prawo