Zobacz wątek - Quad Chiński 650 - jedna świeca okopcona druga biała
NAS Analytics TAG

Quad Chiński 650 - jedna świeca okopcona druga biała

Dla fanów czterokołowców
_________

Quad Chiński 650 - jedna świeca okopcona druga biała

Postprzez woytas01 » 22/3/2013, 18:01

Mam problem z dużym chińskim quadem pojemność 650cm3. Jest to silnik 2 cylindrowy z jednym gaźnikiem. Jedna świeca jest strasznie okopcona. Druga ma prawidłowy kolor. Po założeniu nowych świec juz po kilkunastu minutach pracy świeca jest całkowicie czarna pokryta sadzą.
Jest to problem o tyle poważny że świeca ta ulega uszkodzeniu i musiał bym kilka razy dziennie wymieniać na nową.
Quad na wyłączonym ssaniu nie chce wkręcać sie na obroty i strzela z wydechu. Na ssaniu chodzi lepiej - nie strzela, ale objaw okopcenia świecy jest taki sam na ssaniu i bez ssania. Wymieniałem kable i świece. Ściągaliśmy pokrywe zaworów i pod nią wszystko jest ok. Sprawdzałem kompresje jest 11-12 bar. Brałem pod uwage problem z gaźnikiem, ale przeciez gdy by to była jego wina to objaw był by taki sam na obydwu świecach, czy może sie myle?
Co może być przyczyną?
Obrazek
woytas01
Świeżak

Postprzez henio12323 » 22/3/2013, 19:49

hmm a jak wygląda luz zaworowy ? na obu cylkach te same wartości ? okopcona swieca wynika raczej z zbyt bogatej mieszanki. tylko pytanie co powoduje że w jednym cylku mieszanka jest bogatsza niz w drugim
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Postprzez woytas01 » 22/3/2013, 19:54

na tym cylindrze gdzie okopcona świeca rzeczywiście był za mały luz na zaworze wydechowym, ale wyregulowaliśmy to i nic sie nie zmieniło
woytas01
Świeżak

Postprzez woytas01 » 23/3/2013, 16:42

Sprawdziłem i dokładnie przeczyściłem kopułke i palec. Niestety bez zmian. Odkryłem jednak nową zależność:

Wykręciłem świece z cylindra w którym według mnie świeca była prawidłowa. Odpaliłem tylko na jednym. Okazało się że cylinder w którym świeca była czarna, okopcona sadzą pracuje w miare normalnie reaguje na gaz i nie gaśnie.

Co mnie zaskoczyło, to to że gdy odpaliłem go na tym drugim cylindrze w którym świeca wydawała się być prawidłowa to silnik ledwo chodził. Na wolnych obrotach w miare ok, ale jak dodawałem gazu to odrazu gasł.

Kolejna próba bez ssania na obydwu cylindrach. Wolne obroty w miar ok ale słychać nierówna prace (Czyli jeden cylinder prawie nie pracuje). Jak dodaje gazu gwałtownie to go zalewa i dusi, strzela z wydechu. Gdy dodaje gaz spokojnie - powoli się wkręci na obroty i jak już złapie wysokie to słychac że pracuje dobrze na obydwu cylindrach.

Na ssaniu natomiast podobnie jak wyżej, z tym że lepiej reaguje na gaz i wcześniej zaczyna pracować podczas dodawania gazu na 2 cylindry.

Wniosek jest taki, że problem jest nie z tym cylindrem na którym świeca jest czarna okopcona, tylko z tym drugim. Co może być więc przyczyną? Kompresje sprawdzałem jeszcze raz i na obydwu cylindrach jest jednak równo 12 bar.
woytas01
Świeżak

Postprzez henio12323 » 23/3/2013, 21:09

hmm dziwny przypadek, ale ewidentnie jest za bogato w jednym a w drugim za ubogo. a jak jest rozwiązana sprawa dolotu. bo piszesz że jest 1 gaźnik, moze gardziel jedna jest zapchana, albo nieszczelna ?
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Postprzez woytas01 » 24/3/2013, 00:41

zapchana na pewno nie jest. Dzisiaj to rozbierałem i porobiłem zdjecia. Postaram sie wrzucic je na forum.
Nieszczelny dolot tez nie był raczej, bo próbowałem psikać w gaźnik jak i cały układ dolotowy plakiem i obroty nie wzrastały
woytas01
Świeżak

Powrót do Quady

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

na górê