GS 550 Płytki zaworowe
• Strona 1 z 1
GS 550 Płytki zaworowe
Witam.
Zakupiłem niedawno Suzuki GS 550 M Katana z 83' roku celem remontu i przebudowy.
Napotkałem niestety dosyć duży i trudny do zwalczenia problem. Po zmontowaniu większości silnika i ustawieniu rozrządu, zabrałem się za sprawdzanie luzów zaworowych.
Niestety okazały się przekraczać normę z serwisówki nieraz dziesięciokrotnie.
Chciałem zatem zakupić nowe płytki zaworowe o większej grubości, aby ten luz skasować. zmierzyłem wszystkie płytki, dodałem do ich grubości wartość obecnych luzów minus luzy serwisowe i tu pojawił się kłopot:
Okazuje się, że w tym modelu płytki mają średnicę 29,5mm.
Znalazłem jedynie w sieci jeden sklep, który tym handluje (nawiasem mówiąc troche drogo sobie liczą) i tu kolejnu bonus - nie ma płytek o grubości której potrzebuje.
Czy wie ktoś gdzie można zakupić płytki o takiej średnicy, lub czy jest jakaś inna możliwość skasowania luzów?
Zakupiłem niedawno Suzuki GS 550 M Katana z 83' roku celem remontu i przebudowy.
Napotkałem niestety dosyć duży i trudny do zwalczenia problem. Po zmontowaniu większości silnika i ustawieniu rozrządu, zabrałem się za sprawdzanie luzów zaworowych.
Niestety okazały się przekraczać normę z serwisówki nieraz dziesięciokrotnie.
Chciałem zatem zakupić nowe płytki zaworowe o większej grubości, aby ten luz skasować. zmierzyłem wszystkie płytki, dodałem do ich grubości wartość obecnych luzów minus luzy serwisowe i tu pojawił się kłopot:
Okazuje się, że w tym modelu płytki mają średnicę 29,5mm.
Znalazłem jedynie w sieci jeden sklep, który tym handluje (nawiasem mówiąc troche drogo sobie liczą) i tu kolejnu bonus - nie ma płytek o grubości której potrzebuje.
Czy wie ktoś gdzie można zakupić płytki o takiej średnicy, lub czy jest jakaś inna możliwość skasowania luzów?
- kudlaty_888
- Świeżak
- lysy211980
- Świeżak
http://www.ebay.de/sch/i.html?_nkw=suzu ... &_from=R40
Nie piszemy postow jeden pod drugim. Uzywaj opcji "edytuj"
Cycu
Nie piszemy postow jeden pod drugim. Uzywaj opcji "edytuj"
Cycu
- lysy211980
- Świeżak
dzięki za pomoc, ale niestety nie mogę znaleźć tam żadnych płytek, które miałyby opisane wartości, tak by je dokładnie dobrać.....
A co myślicie o dorabianiu takich elementów u tokarza? Wiadomym jest iż musi to być twarda stal i najlepiej przehartowana oraz spolerowana na równo, ale czy warto zlecić taką robotę w zakładzie tokarskim?
A co myślicie o dorabianiu takich elementów u tokarza? Wiadomym jest iż musi to być twarda stal i najlepiej przehartowana oraz spolerowana na równo, ale czy warto zlecić taką robotę w zakładzie tokarskim?
- kudlaty_888
- Świeżak
znajomy też miał problem z doborem, przez jakiś serwis zamawiali. popytaj moze w róznych firmach sprowadzających cześci itp itd. albo ASO suzuki ?
co do dorabiania, ja słyszałem o przerabianiu, konkretnie nie pomoge, wiem że na pewno z grubosci mozna sobie zrobić na swój wymiar. ale cos też chyba słyszałem o średnicy jak jest włąsnie bardzo nietypowa
co do dorabiania, ja słyszałem o przerabianiu, konkretnie nie pomoge, wiem że na pewno z grubosci mozna sobie zrobić na swój wymiar. ale cos też chyba słyszałem o średnicy jak jest włąsnie bardzo nietypowa
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
- Oblatywacz91
- Świeżak
Luzy są dużo za duże (największy to 0,35 mm) . Na chwilę obecną udało mi się znaleźć płytki o żądanej średnicy, ale o zbyt dużej grubości (niestety grubości, które potrzebuję są niedostępne i już ich nie będzie :/ ).
Po wizycie w specjalistycznym zakładzie obróbki metali dowiedziałem się, że ściągnięcie z grubości płytki to żaden problem i w mojej sytuacji wydaje się to być najlepszym rozwiązaniem (czyli zamówienie zbyt grubych płytek i zeszlifowanie ich na żądaną wartość). Zobaczymy co z tego wyjdzie
Po wizycie w specjalistycznym zakładzie obróbki metali dowiedziałem się, że ściągnięcie z grubości płytki to żaden problem i w mojej sytuacji wydaje się to być najlepszym rozwiązaniem (czyli zamówienie zbyt grubych płytek i zeszlifowanie ich na żądaną wartość). Zobaczymy co z tego wyjdzie

- kudlaty_888
- Świeżak
oczywiscie szlifowanie to norma. wiele osób w crossówkach/enduro żeby nie wchodzic w koszta częstych wymian płytek, przy zaciesnianiu zaworów sobie szlifuja bo sporo taniej wychodzi a równei dobrze
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Tu niestety koszta są wygórowane, gdyż jest konieczność zamówienia nowych płytek o większej grubości, oraz zlecenie ich szlifowania. ASO chętnie pomoże w zamówieniu nowych płytek, ale to skrobnie ok. 52 zł za płytkę ( a do wymiany jest wszystkie 8 ) :/
- kudlaty_888
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości