Yamaha MT03 ( miga kontrolka check engine )
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Yamaha MT03 ( miga kontrolka check engine )
Witam mam taki mały problem że motor kręci lecz nie chce się odpalić oraz zaczyna migać kontrolka check engine.
Motor oddałem do serwisu aby przełożyli mi manetkę od świateł ponieważ brakowało mi jednego przycisku a nie miałem czasu sam tego wymienić, po czym bez problemu dojechałem do domu.
Po około 3-4 dniach gdy chciałem się przejechać motor nie odpala i dzieją się takie czady.
Motor był odpalany kilka razy oraz gaszony w celu sprawdzenia świateł, czy to może być rozładowany akumulator ponieważ nie zrobiłem nim sporo kilometrów a w zimie niestety go nie odpalałem żeby się rozgrzał silnik oraz podładował akumulator? Czy to jakaś grubsza sprawa?
Pozdrawiam oraz prosił bym o poradę.
Motor oddałem do serwisu aby przełożyli mi manetkę od świateł ponieważ brakowało mi jednego przycisku a nie miałem czasu sam tego wymienić, po czym bez problemu dojechałem do domu.
Po około 3-4 dniach gdy chciałem się przejechać motor nie odpala i dzieją się takie czady.
Motor był odpalany kilka razy oraz gaszony w celu sprawdzenia świateł, czy to może być rozładowany akumulator ponieważ nie zrobiłem nim sporo kilometrów a w zimie niestety go nie odpalałem żeby się rozgrzał silnik oraz podładował akumulator? Czy to jakaś grubsza sprawa?
Pozdrawiam oraz prosił bym o poradę.
- POK1
- Świeżak
No właśnie kręci ale tak słabiej nieco a pozatym miał coś takiego na początku że się zadławil krecił dalej i nic. Dlatego najpierw zobacze z tym akumulatorem bo moze w tym jest problem a na tak zwanego pyra go nie chce brać bo jednak miga ta kontrolka. A twoim zdaniem co to może być?.
- POK1
- Świeżak
zadlawil sie czyli pewnie ci zasztorcowal jak to sie mowi, tak sie dzieje gdy slabo kreci rozrusznik przynajmniej tak bylo w moim przypadku gdy odpalalem swoja maszyne na lipnych kablach slabo krecil sztorcowal i nie odpalil
-
sonycbr77 - Bywalec
POK1 napisał(a):Znaczy ze tak jak by chcial odpalic ale nie odpala i dym leci z rur. To co mam zrobic w takim bądz razie ? Naladowac akumulator i powinno smigac czy o co chodzi?
Witam
Sprawdź czy masz paliwo

Daj znać co i jak
Pozdrawiam
-
krzall - Świeżak
OK oto dwa linki z tym w jaki sposób świeci kontrolka oraz jak motor próbuje odpalić.
http://www.youtube.com/watch?v=vjBVMDVIlBg
http://www.youtube.com/watch?v=yodo2Dv6Pac
po za tym miernik wykazał na akumulatorze przy stacyjce wyłączonej 12 przy włączonej 11.5 a podczas odpalania 8.5 rewelacji nie ma ale akumulator jest sprawny.
http://www.youtube.com/watch?v=vjBVMDVIlBg
http://www.youtube.com/watch?v=yodo2Dv6Pac
po za tym miernik wykazał na akumulatorze przy stacyjce wyłączonej 12 przy włączonej 11.5 a podczas odpalania 8.5 rewelacji nie ma ale akumulator jest sprawny.
- POK1
- Świeżak
Witaj
hmm aku kręci tak że ... a to że miga wszystko ? za słaby prąd jest. Ale chyba nie powinna ta żóta się zapalać. Ale to właśnie tu może tkwi przyczyna? Nie masz pod ręką 2 aku sprawnego? na przykładzie mojego fazzego z takich obrotów rozrusznika nie odpalę ... Tym bardziej jak pokręcony trochę i podlana świeca pewnie jest.
Nie daje mi spokoju ta żółta...
Pozdrawiam
ps koniecznie sprawdź czy ten przełącznik (wyłacznik) czerwony jest ok ? Poruszaj ( włącz wyłącz kilak razy ) nim przed odpaleniem i w trakcie....
hmm aku kręci tak że ... a to że miga wszystko ? za słaby prąd jest. Ale chyba nie powinna ta żóta się zapalać. Ale to właśnie tu może tkwi przyczyna? Nie masz pod ręką 2 aku sprawnego? na przykładzie mojego fazzego z takich obrotów rozrusznika nie odpalę ... Tym bardziej jak pokręcony trochę i podlana świeca pewnie jest.
Nie daje mi spokoju ta żółta...
Pozdrawiam
ps koniecznie sprawdź czy ten przełącznik (wyłacznik) czerwony jest ok ? Poruszaj ( włącz wyłącz kilak razy ) nim przed odpaleniem i w trakcie....
Wszystko jest trudne... nim, stanie siÄ™ proste
FZS 1000

FZS 1000
-
krzall - Świeżak
Witam
jeszcze jedna sprawa - masz tylko ten kluczyk czy inny też masz? Wsadź drugi - nie czerwony ... Wybacz że tak gnębię Cię...
Pozdrawiam
ps spytaj też tu http://yamahamt-03.blogspot.com/ Sądzę że zna moto we wszystkie strony
jeszcze jedna sprawa - masz tylko ten kluczyk czy inny też masz? Wsadź drugi - nie czerwony ... Wybacz że tak gnębię Cię...
Pozdrawiam
ps spytaj też tu http://yamahamt-03.blogspot.com/ Sądzę że zna moto we wszystkie strony

FZS 1000

FZS 1000
-
krzall - Świeżak
Daj znać jak ogarniesz bo jestem ciekaw co to za "problem" się pojawił.... wydaje mi się że pierdoła ale... NA YT oglądałem jak kręca inne mt-03 i wiesz jest trochę różnica. Głównie palą od "pierwszego strzałą" a jak już to jakby troszkę szybciej. Zresztą sam popatrz. Ale prosze zadzwoń do tego co Ci podalem i pewnie od ręki powie Ci o co biega. Zresztą ma widać duże doświadczenie do jeździe na mt
Pozdrawiam
ps i staraj się edytować posty bo nas ochrzanią Panowie "M" że chat uskuteczniamy

Pozdrawiam
ps i staraj się edytować posty bo nas ochrzanią Panowie "M" że chat uskuteczniamy

FZS 1000

FZS 1000
-
krzall - Świeżak
no właśnie jak paliłem go wcześniej przed oddaniem do tego serwisu to było wszystko ok i palił tak jak mówisz od pierwszego strzału. Gość z serwisu mówił że zmienią mi mapy w motorze lecz od razu mu powiedziałem, że nie dziękuję poproszę o wykonanie tylko tej jednej usługi o którą poprosiłem ;P. a że to jest jedyny salon zajmujący się motorami w obrębie 20 km to wydaje mi się ze mogli coś ciachnąć w mapie żeby ze mnie sćiągnąć kasę, zapewne będzie jakaś pierdoła mam nadzieje. A co do tego serwisu to nie moge oskarżać ponieważ nie złapałem za rękę oraz na fv jest tylko to o co ich poprosiłem czyli zmiana manetki od świateł ... co o tym sądzisz ( jeszcze oni mają taką opinię że lubią zdzierać kasę itp)
- POK1
- Świeżak
bardzo duży zbieg okoliczności że nie pali po wymianie manetki ale gdzieś po prądzie szukaj przyczyny. Coś jest rozłączone itd. Jak powiedziałem - pewnie błahostka. Nie sądzę żeby coś "ciachnęli" ale może coś się rozłączyło po manewrach z manetką 

FZS 1000

FZS 1000
-
krzall - Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości