Zobacz wątek - <i>[Aktualności]</i> Nowe prawo jazdy na motocykl - jak...
NAS Analytics TAG

[Aktualności] Nowe prawo jazdy na motocykl - jak...

Komentarze użytkowników
_________

Postprzez Komentatorzy » 28/2/2013, 21:56

Komentatorzy napisał(a):Ja chciałem się zapisać teraz na prawo jazdy A2 ale co się okazuje że szkoły jazdy na razie nie są przygotowane na zmiany (nie wiedzą jakie motocykle mają zakupić itp.) w Kłodzku nie wiadomo czy w ogóle będzie można jeszcze robić prawo jazdy na motocykl bo powodem jest to że plac manewrowy jest za mały ,a nowe przepisy uwzględniają nowe manewry , prawdopodobnie będzie tak że w Kłodzku nie będzie można już zdawać egzaminów i zostanie mi jeździć do Wałbrzych gdzie mam 60km do nie go lub Wrocław -100km :/ <br><hr>luka006<br>
We Wrocku jest komedia z placem w WORD-zie, próbe omijania przeszkody robi się po dłuższej przekątnej placu manewrowego :))<br><hr>as
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 28/2/2013, 21:59

Komentatorzy napisał(a):to że na nowej praktyce to było wiadomo od dawna, ale to nie znaczy, że mamy przechodzić kurs od nowa, o tym była mowa. Jedyne czym moge was i siebie pocieszyć, to że termin ważności teorii będzie dłuższy, tzn jeżeli zdawałam 16 stycznia, to nie liczymy od tego dnia, a od dnia kiedy będą wznowione egzaminy praktyczne. <br><hr>Oksa<br>
kurs zachowuje ważność bezterminową, teoria 6 m-cy od zdania egzaminu, przy czym okres zamrożony na czas przerwy, czyli liczymy od 2 Kwietnia jeśli WORD-y potwierdzą termin<br><hr>as
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 1/3/2013, 00:44

Również jestem w takiej sytuacji, że zdałem teorię w zeszłym roku i nie zdążyłem z egzaminem praktycznym. Teraz muszę zdawać na nowych zasadach. Jakby nie mogli zrobić czegoś takiego, że gdy ktoś kończył kurs na starych zasadach to zdawałby na starych zasadach a nie na nowych. I orientuje się ktoś, jakie motocykle będą w WORD Opole? Takie same jak w innych WORD'ach? I najważniejsze: jaka marka i model? <br><hr>Nomad
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 1/3/2013, 01:07

Komentatorzy napisał(a):Również jestem w takiej sytuacji, że zdałem teorię w zeszłym roku i nie zdążyłem z egzaminem praktycznym. Teraz muszę zdawać na nowych zasadach. Jakby nie mogli zrobić czegoś takiego, że gdy ktoś kończył kurs na starych zasadach to zdawałby na starych zasadach a nie na nowych. I orientuje się ktoś, jakie motocykle będą w WORD Opole? Takie same jak w innych WORD'ach? I najważniejsze: jaka marka i model? <br><hr>Nomad<br>
Ludzie co to za problem zajrzeć do wyników przetargów, w Opolu wygrała poniższa firma
Firma Handlowo-Usługowa V2 Beata Bizoń ul. Kotorska 16, 46-023 Węgry oferta za 127000 z haczykiem
Ponieważ jest dealerem Yamahy, to pewnie będą to Yamahy xj6<br><hr>mufka
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 1/3/2013, 01:14

Komentatorzy napisał(a):Witam, gdzieś około 22 października udałem się do WORDU w Bydgoszczy, tam Pani zapisała mnie na samą teorię bo na praktykę już nie było MIEJSCA na 8 listopada, powiedziała że jak zdam teorie mam przyjść i zapisać się na praktykę!!! Zdałem teorie za 1 razem poszedłem się więc zapisać na praktykę i się okazało że nie ma już miejsca a egzaminy są do 4 grudnia.Ogólnie ubiegałem się o zapisanie mnie na praktykę praktycznie codziennie i nie udało się.Kolegi intruktor poszedł do wordu i zapisał go na następny dzień... Gdzie tu jest *** sprawiedliwość?? I niestety na stronie wordu było napisane że od 28 wznawiają zapisy, dzisiaj byłem i te kur... powiedziały mi że jeszcze nie zapisują i że będzie informacja na stronie, po powrocie z wordu do domu patrze na stronkę a tam że od 18 marca wznawiają (może). Teraz się jeszcze dowiaduje że będę zdawać na nowej praktyce to idzie dostać szału... pozostaje mi na razie jazda bez prawka ..|.. <br><hr>Bercikbdg<br>
W Bydgoszczy przetarg z ulubionym kryterium cena 100% wygrała firma Uni-Car dealer Yamahy,
Honda wypadła z przetargu bo zaoferowali widlaki zamiast rzędówki<br><hr>mufka
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 1/3/2013, 01:15

Komentatorzy napisał(a):To nie prawda, że "musi się udać na zupełnie nowy kurs na prawo jazdy". Kurs jest ważny bezterminowo. Inna sprawa, że zmiana kryteriów egzaminu, oznacza doszkolenie na własną rękę.<br><hr>MAH<br>
autorowi chodziło o to, że do pewnego opanowania większej pojemności będzie potrzeba około 20h jazdy, więc część praktyczna kursu od zera<br><hr>mufka
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 1/3/2013, 01:19

Komentatorzy napisał(a):co? :O
ja właśnie jestem w podobnej sytuacji! zdałem teorie w zeszłym roku i teraz mam w planach zdawać praktykę, przynajmniej miałem... To jest głupota co się dzieje! <br><hr>sosen<br>
Nie głupota tylko nowa Ustawa i nowe Rozporządzenie Ministra Transportu, przysłowiowy konik Vice Ministra Jamruziewicza.
Wszyscy wiedzą, że ustawa jest do chrzanu, ale poza jednostkami które piszą do RPO nikt nie podnosi głosu. OSK dopiero jak im widmo krachu zajrzało w oczy biorą się za protesty<br><hr>mufka
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 1/3/2013, 23:19

Ja zdawałem w grudniu teorię, a egzamin praktyczny został odwołany. Szkoła jazdy gdzie się uczyłem najprawdopodobniej dzięki nowym przepisom najprawdopodobniej w ogóle przestanie istnieć (za mało chętnych, żeby kupować nowy sprzęt). Dla mnie jest paranoją, że nie mogę zdać egzaminu na zasadach na jakich się do niego przygotowywałem a nie podszedłem do niego tylko dlatego, że został odwołany. Chciałem zacząć jeździć na motocyklu mając już prawo jazdy, ale chyba lepiej wyjdzie jak zakupię sprzęt wcześniej i sam się przygotuję do egzaminu.<br><hr>skinner1987
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 3/3/2013, 00:55

Komentatorzy napisał(a):Ja zdawałem w grudniu teorię, a egzamin praktyczny został odwołany. Szkoła jazdy gdzie się uczyłem najprawdopodobniej dzięki nowym przepisom najprawdopodobniej w ogóle przestanie istnieć (za mało chętnych, żeby kupować nowy sprzęt). Dla mnie jest paranoją, że nie mogę zdać egzaminu na zasadach na jakich się do niego przygotowywałem a nie podszedłem do niego tylko dlatego, że został odwołany. Chciałem zacząć jeździć na motocyklu mając już prawo jazdy, ale chyba lepiej wyjdzie jak zakupię sprzęt wcześniej i sam się przygotuję do egzaminu.<br><hr>skinner1987<br>
Pisz do RPO o niezgodność z konstytucją<br><hr>sa
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 4/3/2013, 18:09

Komentatorzy napisał(a):Ja chciałem się zapisać teraz na prawo jazdy A2 ale co się okazuje że szkoły jazdy na razie nie są przygotowane na zmiany (nie wiedzą jakie motocykle mają zakupić itp.) w Kłodzku nie wiadomo czy w ogóle będzie można jeszcze robić prawo jazdy na motocykl bo powodem jest to że plac manewrowy jest za mały ,a nowe przepisy uwzględniają nowe manewry , prawdopodobnie będzie tak że w Kłodzku nie będzie można już zdawać egzaminów i zostanie mi jeździć do Wałbrzych gdzie mam 60km do nie go lub Wrocław -100km :/ <br><hr>luka006<br>
żadna szkoła w polsce nie może uczyć na A2 ponieważ nasi genialni ustawodawcy poraz kolejny wypuścili bubla prawnego nie rozszerzyli uprawnień instruktorów którzy mogli uczyć na kat. A automatycznie na A1 na nowe kategorie A2 i AM

to jeszcze nie wszystko niektóre urzędy interpretują przygotowanie placu oprócz pomalowania i ustawienia odpowiednio słupków dodatkowo o wyposażenie w homologowane urządzenia pomiarowe które miały być tylko na egzaminach
takich urządzeń niema na rynku więc puki co nikt nie będzie mógł szkolić w polsce na żadną kategorię motocyklową<br><hr>Maro
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 6/3/2013, 12:44

WORD Wrocław

na kat. AM - motorower ROMET ZK50;
 na kat. A2 - motocykl Honda NC700SC;
 na kat. A - motocykl Yamaha XJ6N.<br><hr>asc
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 11/3/2013, 12:28

Komentatorzy napisał(a):WORD Wrocław

na kat. A - motocykl Yamaha XJ6N.<br><hr>asc<br>
Jak się ma NC700SC do kategorii A2 skoro on ma 40KW a w przepisach nie może przekraczać 35KW. Zna ktoś na to odpowiedż?<br><hr>Karol
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 11/3/2013, 15:40

Komentatorzy napisał(a):żadna szkoła w polsce nie może uczyć na A2 ponieważ nasi genialni ustawodawcy poraz kolejny wypuścili bubla prawnego nie rozszerzyli uprawnień instruktorów którzy mogli uczyć na kat. A automatycznie na A1 na nowe kategorie A2 i AM

to jeszcze nie wszystko niektóre urzędy interpretują przygotowanie placu oprócz pomalowania i ustawienia odpowiednio słupków dodatkowo o wyposażenie w homologowane urządzenia pomiarowe które miały być tylko na egzaminach
takich urządzeń niema na rynku więc puki co nikt nie będzie mógł szkolić w polsce na żadną kategorię motocyklową<br><hr>Maro<br>
porażka na całej linii :/ coś czuje że tak szybko nie zrobię prawo jazdy na motocykl i tenere w garażu będzie musiało poczekać...<br><hr>hubert
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez krzall » 11/3/2013, 17:14

Komentatorzy napisał(a):

Jak się ma NC700SC do kategorii A2 skoro on ma 40KW a w przepisach nie może przekraczać 35KW. Zna ktoś na to odpowiedż?<br><hr>Karol

Witam
chyba ma dokładnie 35 kW. 48 KM.
Tak czy inaczej już wiemy jakie moto będą modne w naukach jazdy we Wrocku. Ciekawe ile kursy będą kosztowały ;) ?
Pozdrawiam
Wszystko jest trudne... nim, stanie siÄ™ proste ;)
FZS 1000
krzall
Świeżak

Postprzez Komentatorzy » 8/4/2013, 21:06

egzamin już w środę. A2 na yamaha xj6n word poznań. Wystarczyła mi godzina na nowej maszynie aby ogarnąć co i jak. Największy problem z ominięciem przeszkody - duża prędkość i mało miejsca. Jeżdże od 13 roku życia simson java itp. ostatnio na hondzie cb750 - moge powiedziec tak. Jeśli ktoś jest lekki (diewczynki) lub nie za pewnie się czuje na dwóch kółkach - NIE MA CZEGO SZUKAĆ - pozdrawiam...<br><hr>Ptak
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 9/4/2013, 08:10

Komentatorzy napisał(a):egzamin już w środę. A2 na yamaha xj6n word poznań. Wystarczyła mi godzina na nowej maszynie aby ogarnąć co i jak. Największy problem z ominięciem przeszkody - duża prędkość i mało miejsca. Jeżdże od 13 roku życia simson java itp. ostatnio na hondzie cb750 - moge powiedziec tak. Jeśli ktoś jest lekki (diewczynki) lub nie za pewnie się czuje na dwóch kółkach - NIE MA CZEGO SZUKAĆ - pozdrawiam...<br><hr>Ptak<br>
W tych Wordach to robią sobie jaja. Przecież A2 to motocykl do 35KW a nie 57. Tą XJ6n mają we wrocku na kat. A i to się zgadza ale tam na A2 mają Hondę 700 cm i 40 KW która też nie mieści się w przepisach dotyczących kategorii A2<br><hr>Karol
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 19/4/2013, 08:16

Komentatorzy napisał(a):Jak się ma NC700SC do kategorii A2 skoro on ma 40KW a w przepisach nie może przekraczać 35KW. Zna ktoś na to odpowiedż?<br><hr>Karol<br>
Obniżyć moc z poziomu sterowania silnikiem to nie problem.<br><hr>macieck t5
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 19/4/2013, 13:43

Komentatorzy napisał(a):Jak się ma NC700SC do kategorii A2 skoro on ma 40KW a w przepisach nie może przekraczać 35KW. Zna ktoś na to odpowiedż?<br><hr>Karol<br>
Komentatorzy napisał(a):Obniżyć moc z poziomu sterowania silnikiem to nie problem.<br><hr>macieck t5<br>
Chyba nie sądzisz, że Wordy kombinują z ograniczeniem mocy biorą seryjne motory.<br><hr>Karol
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 25/4/2013, 20:50

witam
Ja stanąłem przed zupełnie innym problem, a mianowicie
kurs w sierpniu 2012, teoria we wrześniu, 3 podejsica niestety nieudane (ale zawsze z placu wyjechałem), szybki kurs doszkalający w listopadzie i dwa odwołane terminy w grudniu 2012 i styczniu 2013 przed przerwą zimową
Dzisiaj wykupiłem kilka godzin po długiej przerwie i wsiadłem na nowa yamahę 600 (taka jak we wrocławskim wordzie) i .... ****
Jestem dość niewysokiego wzrostu (ok168cm) i szczupły i ten motocykl( choć świetnie się prowadzi na prostej, przyspieszenie i wogule) był po prostu za wielki, za ciężki i wogule nie dla mnie, od zawsze celowałem w jakiegoś niewielkiego choperka albo małego ściągacza wiec na takiej szerokiej krowie nie mam szans abym wogule wyjechał z placu
Poradzcie cos !
<br><hr>michał
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Poprzednia strona

Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 45 gości

na górê