Nagła utrata mocy w Aprilii Amico 50
• Strona 1 z 1
Nagła utrata mocy w Aprilii Amico 50
Witam wszystkich Forumowiczów !
Od niedawna mam problem z moim skuterem Aprilla Amico 50, który nagle zupełnie stracił moc. Wcześniej na prostej rozwijał około 75 km/h a teraz zaledwie 45, nie wspominając już o jeździe pod górkę max 30 km/h. Przyśpieszenie również jest bardzo słabe.
Skuter był po regulacji gaźnika, śmigał doskonale aż pewnego dnia jadąc na prostym odcinku najechałem na małą nierówność drogi (hopkę) i wtedy się zaczęło (stracił moc). Identyczną sytuacje, dokładnie w tym samym miejscu miałem miesiąc temu. Jednak wtedy dojechałem do domu, nie ruszałem go przez 2 tyg i jakoś samo się naprawiło. Niestety teraz stracił moc już na stałe.
Jeden mechanik , przy regulacji gaźnika powiedział mi, że mam oberwany wkład w tłumiku jednak mogę tak jeździć. Obecnie zastanawiam się czy taki oberwany wkład mógł się źle jakoś ułożyć i blokuje wylot spalin i dlatego skuter mógł stracić moc?
Pasek napędowy wygląda na dobry- ząbki są całe, mają lekko stożkowy kształt. Filtr powietrza i gaźnik wyczyściłem.
Jaka może być usterka, która ewidentnie wiąże się z tym wjechaniem na nierówność jezdni.
Z góry dziękuje za odpowiedzi!
Od niedawna mam problem z moim skuterem Aprilla Amico 50, który nagle zupełnie stracił moc. Wcześniej na prostej rozwijał około 75 km/h a teraz zaledwie 45, nie wspominając już o jeździe pod górkę max 30 km/h. Przyśpieszenie również jest bardzo słabe.
Skuter był po regulacji gaźnika, śmigał doskonale aż pewnego dnia jadąc na prostym odcinku najechałem na małą nierówność drogi (hopkę) i wtedy się zaczęło (stracił moc). Identyczną sytuacje, dokładnie w tym samym miejscu miałem miesiąc temu. Jednak wtedy dojechałem do domu, nie ruszałem go przez 2 tyg i jakoś samo się naprawiło. Niestety teraz stracił moc już na stałe.
Jeden mechanik , przy regulacji gaźnika powiedział mi, że mam oberwany wkład w tłumiku jednak mogę tak jeździć. Obecnie zastanawiam się czy taki oberwany wkład mógł się źle jakoś ułożyć i blokuje wylot spalin i dlatego skuter mógł stracić moc?
Pasek napędowy wygląda na dobry- ząbki są całe, mają lekko stożkowy kształt. Filtr powietrza i gaźnik wyczyściłem.
Jaka może być usterka, która ewidentnie wiąże się z tym wjechaniem na nierówność jezdni.
Z góry dziękuje za odpowiedzi!
-
koltdisney - Świeżak
-
koltdisney - Świeżak
pewnie ten wkład sie nie prawidłowo ułożył
wystarczy ze cisnienie spalin zmieni sie nieznacznie i juz skuter traci moc
przerywa ci skuter

wystarczy ze cisnienie spalin zmieni sie nieznacznie i juz skuter traci moc

przerywa ci skuter

- pawlak200192
- VIP Åšcigacz.pl
Przy przyspieszaniu czasami odrobinę przerywa. Najbardziej przypomina mi to sytuacje gdy jak był zimny i wyłączało się ssanie( wtedy strasznie zamulał). byłem przed chwilką zrobić małą przejażdżkę i max na prostej mial 35 km/h a z górki 50
Zauważyłem jeszcze jedną rzecz, a mianowicie na końcówce wydechu widać ślady oleju, nie jest tego dużo ale lekko "rzyga" olejem.

Zauważyłem jeszcze jedną rzecz, a mianowicie na końcówce wydechu widać ślady oleju, nie jest tego dużo ale lekko "rzyga" olejem.

-
koltdisney - Świeżak
Borasek:P napisał(a):a mi sie zdaje ze to od tej hopkicos sie stalo ze olej jakos za duzo sie dostaje i sie slizga tłok
i tak raczej jest hehe
a nie zauwazyles jakos ze duzo dymu idzie z rury ?? czy norma??

- pawlak200192
- VIP Åšcigacz.pl
Skuter naprawiony
Bez problemu śmiga teraz 80 km/h Pomogła wymiana rolek i paska napędowego. Nagły spadek mocy wiązał się zapewne z mocno wykantowanymi rolkami, które mogły się blokować nie pozwalając "wyżej wyjść" paskowi.

-
koltdisney - Świeżak
Miałem niedawno tak samo z moją Aprilką i myślałem że to pasek ale jak sie okazało że nie pasek to sie przestraszyłem ze moze go zatarłem ale jednak tez była to wina rolek.
- mlody_mrozek
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości