Zobacz wątek - kostka i asfalt
NAS Analytics TAG

kostka i asfalt

Enduro, Cross
_________

kostka i asfalt

Postprzez hardzik » 23/6/2007, 08:15

siema ostatnio coraz czesciej widze gosci smigajacych(z dosc duzymi predkosciami :) )na duzych enduro po asfalcie z oponami z kostka.Mianowicie moje pytanie jest takie:jakie predkosci mozna max osiagac na asfalcie z owa opona?i czy komfort jazdyi bezpieczenstwo jest o wiele gorsze od zwyklej szosowej opony czy nie??pozdrawiam :)
hardzik
Świeżak

Postprzez Pisiu » 23/6/2007, 11:19

Myśle,że jest mniejsza przyczepność niż w takiej oponie szosowej.Komfort jazdy jest o tyle mniejszy,że bardziej trzęsie :wink:
Pisiu
VIP Ścigacz.pl

Postprzez Manhatan » 24/6/2007, 13:51

Nie jest tak źle, szczególnie gdy po kilkuset kilometrach, z naszych opon zostają slicki 8)
"Hope is when we feel the pain that makes us try again"
Manhatan
VIP Ścigacz.pl

Postprzez Szafa » 24/6/2007, 13:53

Pisiu ma na przodzie kostki, wali przody i narazie slicka nie ma... długo juz jeździ. Za to mi sie slick zrobił z tyłu i przodu :lol:
Wszystko zależy od opony, od marki i ceny :wink:
Śmierć, kutazzz i zniszczenie. Jakie życie taki rap.
Szafa
VIP Ścigacz.pl

Postprzez Beavis » 24/6/2007, 22:07

Prawdziwe opony cross/enduro nie nadają się do jazdy po asfalcie. Poprostu jest to bezsenswe z racji tego, że po paru takich asfaltowych sesjach z opony nic nie zostaje. Jak ktoś chce śmigać po asfalcie to niech kupi ściga, a z takimi oponami niech unika jazdy szosowej. Często zdarzają się "lansiarze" co zabardzo w terenie sobie nie dają rady, więc latają po szosach jak powaleni żeby rozładować narastajace w członku napięcie :)
Beavis
Moderator

Postprzez Szafa » 24/6/2007, 22:18

Pisiu lansiarz... hahahha :lol:
Szafa
VIP Ścigacz.pl

Postprzez Pisiu » 24/6/2007, 22:48

Szafa napisał(a):Pisiu lansiarz... hahahha :lol:

Hahaha bij w gówno :lol: Ja nie mam prawdziwych opon cross\enduro,no niby są kostki,ale takie średnie :D Bo jakby to były takie opony jak pisze Beavis to już b znich nic nie zostało.A ja już tyle jeżdże i tyle stopali zrobiłem a one nadal są w dobrym stanie :D

ps jeżdże troche więcej teraz po asfalcie na tych lakach,bo takie miałem od kupna,a narazie po co zmieniać jak są ok :wink:
Pisiu
VIP Ścigacz.pl

Postprzez karola » 26/6/2007, 22:24

Witam
Jazda z dobrą kostką po asfalcie to jak dla mnie lekkie świętokradctwo:P szkoda opony, kostka szybko sie zdziera na asfalcie. Jeśli opony mają być w teren no to w teren, a jak komuś chce sie szaleć po asfalcie endurakiem lub crossem to już chyba lepiej koła supermoto założyć. Jak kto woli z resztą.
Pozdrawiam, Karolina
"jazda na motocyklu to najprzyjemniejsza rzecz jaką można robić w ubraniu"c
karola
Świeżak

Postprzez sieniol » 3/7/2007, 07:14

Ja śmigam caly czas na kostce i nie narzekam...w terenie jest extra a na asfalcie halas nie z tej ziemi ale przy predkościach nazwijmy to "bezpiecznych" ujdzie w tłoku.....Chyba nie myslicie ze ktos bedzie zmienial kapcie po kazdym wyjechaniu na asfalt.....BZDURA...Na oponach szosowych jedzie sie w trasy i jezeli niemasz zamiaru smigac w terenie....Ja osobiscie w trasy nie smigam aczkolwiek poruszam sie po asfaltowkach i na moich kostkach jezdze juz rok i mysle ze w dobrym stanie jeszcze rok beda.....kiedys na szosowkach na plazy bylem to myslalem ze z miejsca nie rusze....a na kostce to ryje z Karwi do Łeby w 20 minut.....
Załączniki
Zdj_cie017.jpg
Zdj_cie017.jpg (22.3 KiB) Przeglądane 6230 razy
Do pełna i na plażę.CZADU!!!
sieniol
Świeżak

Postprzez Pisiu » 3/7/2007, 07:35

karola napisał(a):Witam
Jazda z dobrą kostką po asfalcie to jak dla mnie lekkie świętokradctwo:P szkoda opony, kostka szybko sie zdziera na asfalcie. Jeśli opony mają być w teren no to w teren, a jak komuś chce sie szaleć po asfalcie endurakiem lub crossem to już chyba lepiej koła supermoto założyć. Jak kto woli z resztą.
Pozdrawiam, Karolina

Noo pewnie,że masz racje,tylko daj mi na koła SM to chętnie zmienie :P Ja niestety musze narazie latać na tym co mam,a poruszam sie w terenie dość często i po asfalcie,bo w terenie nie będe przecież ćwiczył gum :twisted:
Pisiu
VIP Ścigacz.pl

Postprzez Manhatan » 3/7/2007, 10:48

Pisiu napisał(a):w terenie nie będe przecież ćwiczył gum :twisted:

Dlaczego? nie jest tak źle... :roll:
"Hope is when we feel the pain that makes us try again"
Manhatan
VIP Ścigacz.pl

Postprzez Szafa » 3/7/2007, 12:49

W terenie jest nierówna nawierzchnia :lol: A tak serio... nie wiem czemu ale mi się nie dobrze jeździ na kole po terenie, jakoś tak dziwnie. Przyzwyczaiłem sie do asfaltu. W terenie można sobie wejść na koło ale nie tak żeby dłuuuugo jechać i to ćwiczyć :wink:
Szafa
VIP Ścigacz.pl

Powrót do Offroad