polerowanie aluminium
• Strona 1 z 1
polerowanie aluminium
Dzien dobry chcialem sie spytac jakiej pasty urzyc do polerowania aluminium,chce wyczyscic rame silnik i wachacz.Chce aby wyszedl efekt lustra tak mniej wiecej.
- maxiur
- Świeżak
po 1 ja uRZYwam pasty zwykłej tempo na kazdej stacji benzynowej za jakies 4 zł. są super środki do aluminium które pewnie lepiej poleruja... ale w motocyklu terenowym i tak troche błota poleci na rame z innego moto i juz masz widoczne ryski, byle mycie myjka z błota itp i też juz efekt gorszy wiec bez sensu wydawac kase na super paste
2) jak dla mnie cały sekret tkwi w polerce mechanicznej.
jak masz jakis detal do polerki najpierw warto ocenic w jakim jest stanie. jak ma głębokie rysy - to nie spolerujesz. wtedy trzeba papierami sciernymi je usunąć a jakie papiery zalezy od częsci. czasami od 1000 w góre mozna leciec, a czasami trzeba 300tka trzeć żeby jakies wzery usunąć. powiedzmy na 1500-2000 koncząc ( na mokro ) potem ja zaopatrzyłem się w filc. kupiłem w leroy merlin chyba, znalazłem taki kwadrat koło 10 cm szerokosci i z 20 długosci. wiec mogłem wyciąć 2 krązki. grubosc filcu 1 cm. i dokupiłem za kilka zł mocowanie do wiertarki ale mozna samemu dać srube 2 podkładki i nakrętka. ( zeby nie było dałem jeden krązek na raz, drugi mam na zapas ) i nakłądam cienką warstwe pasty TEMPO, i na wkrętarce na drugim biegi przelatuje. efekt jest zadowalający i szybki. u mnie za duzo aluminium nie ma. wiec 10 minut i mam wszystko zrobione praktycznie na lusterko.
2) jak dla mnie cały sekret tkwi w polerce mechanicznej.
jak masz jakis detal do polerki najpierw warto ocenic w jakim jest stanie. jak ma głębokie rysy - to nie spolerujesz. wtedy trzeba papierami sciernymi je usunąć a jakie papiery zalezy od częsci. czasami od 1000 w góre mozna leciec, a czasami trzeba 300tka trzeć żeby jakies wzery usunąć. powiedzmy na 1500-2000 koncząc ( na mokro ) potem ja zaopatrzyłem się w filc. kupiłem w leroy merlin chyba, znalazłem taki kwadrat koło 10 cm szerokosci i z 20 długosci. wiec mogłem wyciąć 2 krązki. grubosc filcu 1 cm. i dokupiłem za kilka zł mocowanie do wiertarki ale mozna samemu dać srube 2 podkładki i nakrętka. ( zeby nie było dałem jeden krązek na raz, drugi mam na zapas ) i nakłądam cienką warstwe pasty TEMPO, i na wkrętarce na drugim biegi przelatuje. efekt jest zadowalający i szybki. u mnie za duzo aluminium nie ma. wiec 10 minut i mam wszystko zrobione praktycznie na lusterko.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
-
henio12323 - Moderator
Trafiłes w dziesiątke bo akurat spolerowałem swoją crke i uzyłem praktycznie wszystkich past w celach testowych
i tak jezeli masz grube rysy nic ci nie da tarcie papierem wodnym 240 użyyj sobie zwykłej 100 a nastepnie 240,400,600,800,1000,1500,2000,2500 wszystkie maczane w wodzie z mydłem np w płynie, i następnie przy uzyciu szmatki bawełnianej użyj pasty zielonej w sztyfcie(9zł starczy na długoooo) (nie białej pp 50 bo ona robi efekt mydlany) usuwa drobne rysy po 2500 papierze musisz ją wtrzec w szmatke mocno następnie uzyj autosola który nie niweluje rys bo od tego masz paste w sztyfcie ale daje piękny efekt po pascie zielonej , więcej sie umęczysz papierami bo sekret w tym zeby to idealnie przygotowac a potem tylko polerujesz bawełną ja mam swietny efekt lustra a nie użyalem filca na wiertrace ,radze ci nie z forum gdzie gdzies wyczytałem tylko z własnego doswiadczenia
i jezeli sobie popierniczysz papiery czy opuscisz jakis kawałek aluminium to efekt koncowy nie będzie idelany ,włożysz do tego duzo serca i czasu i wyjdzie pięknie

i jezeli sobie popierniczysz papiery czy opuscisz jakis kawałek aluminium to efekt koncowy nie będzie idelany ,włożysz do tego duzo serca i czasu i wyjdzie pięknie
- hondacr1989
- Świeżak
tak jak Henio napisał uzywamy papieru wg rys tak do ramy startowałem od 600 wodnej
na wahaczu użyłem 100 bo 240 nic nie zdziałałem mozesz mahac i mahac , nie mówie o super głębokich rysach bo wiadomo bym pół wahacza zdarł ,ale o takich z którymi sobie 240 nie poradzi nie mam fajnego aparatu ale wykombinuje to wrzuce tu fotke
jeszcze kupie filc zeby zobaczyc czy będzie jeszcze ładniejsze
na wahaczu użyłem 100 bo 240 nic nie zdziałałem mozesz mahac i mahac , nie mówie o super głębokich rysach bo wiadomo bym pół wahacza zdarł ,ale o takich z którymi sobie 240 nie poradzi nie mam fajnego aparatu ale wykombinuje to wrzuce tu fotke
jeszcze kupie filc zeby zobaczyc czy będzie jeszcze ładniejsze
- hondacr1989
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości