Odpalanie na wcisnietym sprzegle.
• Strona 1 z 1
Odpalanie na wcisnietym sprzegle.
krotko i na temat... ostatnio zobaczylem ze suzuki nie odpala kiedy nie ma wcisnietego sprzegla... pomimo tego ze pali sie N:) patrzylem u siebie i do klamki sprzegla jest podprowadzony jakis czujnik ktory sprawdza czy klamka jest wcisnieta czy nie... po co ten czujnik w takim wypadku jak i bez wcisnietego sprzegla mozna odpalic?... w aucie odruchowo wciskam sprzeglo... tu nie. jak myslicie
lubie sobie zjechać z gixera^^.
-
motoman - VIP Åšcigacz.pl
Jeżeli motocykl jest na biegu, to rozrusznik nie kręci, ale jeżeli wciśniesz sprzęgło, to zapali.
Do tego właśnie służy ten czujnik.
A po wrzuceniu biegu, podczas gdy boczna podstawka jest opuszczona, powinien odciąć zapłon.
WyjÄ…tkiem jest ducati, tam jest trochÄ™ inaczej.
Do tego właśnie służy ten czujnik.
A po wrzuceniu biegu, podczas gdy boczna podstawka jest opuszczona, powinien odciąć zapłon.
WyjÄ…tkiem jest ducati, tam jest trochÄ™ inaczej.
http://www.bikepics.com/members/cichy929/ | SMR450/YZ125
-
cichy - VIP Åšcigacz.pl
W moje fzecie tez nie kreci bez sprzegla to zabezpieczenie przed zrobieniem sobie lub moto kuku. W africe mozna odpalac bez sprzegla
www.rosamotorcycle.pl | | FZ600/XRV650/WR450
-
rosa - VIP Åšcigacz.pl
A no faktycznie:)... jak jest zapięty bieg i wcisne sprzegło to odpala:) zdarzyło się pare raze że zgasł na światłach:) wtedy bez Nki odpalał:) zapomniałem:D
a tak na marginesie... odpalanie ze wcisnietym sprzegłem jest "zdrowsze" czy to nie ma znaczenia?
a tak na marginesie... odpalanie ze wcisnietym sprzegłem jest "zdrowsze" czy to nie ma znaczenia?
lubie sobie zjechać z gixera^^.
-
motoman - VIP Åšcigacz.pl
jak na moje gusto to zadna roznica ja juz mam odroch lapania sprzegla wiec i tak zawsze odpalam z wcisnieta klamka kazde moto
www.rosamotorcycle.pl | | FZ600/XRV650/WR450
-
rosa - VIP Åšcigacz.pl
Dokładnie, to samo jest we wszystkich innych pojazdach silnikowych z rozrusznikiem. Przy wciśniętym sprzęgle podczas zapalania silnik stawia mniejszy opór dla rozrusznika co jest lepsze i dla niego i dla akumulatora, który szybciej pada, szczególnie gdy są problemy z zapalaniem moto.
"Hope is when we feel the pain that makes us try again"
-
Manhatan - VIP Åšcigacz.pl
WtrÄ…cÄ™ dwa zdania od siebie.
Po długim postoju (2 tygodnie, miesiąc, zima) stara szkoła radzi aby "rozkleić" tarcze sprzęgłowe. A jak to robimy? Przed włączeniem silnika wciskamy sprzęgło, wbijamy bieg i cofamy (nadal na wciśniętym sprzęgle) motocykl do tyłu. Dla niedowiarków - proponuje test, nawet po nocnym przestoju. Moto będzie stawiać opór mimo wciśniętego sprzęgła, do momentu "rozklejenia" tarcz. Po takim zabiegu dopiero odciążony jest rozrusznik od mielenia skrzynką.
pozdro
Po długim postoju (2 tygodnie, miesiąc, zima) stara szkoła radzi aby "rozkleić" tarcze sprzęgłowe. A jak to robimy? Przed włączeniem silnika wciskamy sprzęgło, wbijamy bieg i cofamy (nadal na wciśniętym sprzęgle) motocykl do tyłu. Dla niedowiarków - proponuje test, nawet po nocnym przestoju. Moto będzie stawiać opór mimo wciśniętego sprzęgła, do momentu "rozklejenia" tarcz. Po takim zabiegu dopiero odciążony jest rozrusznik od mielenia skrzynką.
pozdro
- musieli
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości