Tłok cagiva w8 125
• Strona 1 z 1
Tłok cagiva w8 125
Witam, mój kuzyn kupił cagive w8 125 z zatartym silnikiem, i ma pytanie z czego pasował by tłok do motoru. I mam pytanie bo przy kanale wydechowym powierzchnia cylindra jest zdarta,w tym motorze orginalnie jest nicasil czy żeliwo, jak nicasil to jak go poznać. Z góry dzięki za odp.
-
Marcin1324 - Świeżak
Nicasil możesz sprawdzić magnesem (w porównaniu do stali) i zobaczyć z jaką mocą przyciąga, Jeśli masz przetarty nicasil to tylko regeneracja (tuleja/ nicasil) a jeśli tuleja to woryna i on potrafi zrobić kanały np. od dt 125 i tłok od takiego motoru np. (ale czy podejdzie to nie wiem)
sx 200 | chomikuj.pl/godzillaaaa | http://schematy.netai.net
-
kris514 - VIP Åšcigacz.pl
-
Marcin1324 - Świeżak
Dawid dobrze mówisz (Polać mu
) a dodatkowo nicasil za 600 zł jest nic nie warty(mam zdjęcia) dopiero za około 1000zł jest ok

-
nicasil to cos w rodzaju chromu, tylko że zostają nałozone inne odczynniki a nie chrom. jak sie wytrze - trzeba stara powłoke usunąć zrobic kilka róznych zabiegów technicznych i dopiero położyć. dlatego to tyle kosztuje. ogólnie w wyczynówkach moim zdaniem bez sensu jest wsadzac tuleje. ale w8 to nie jest wyczynówka i myśle że moto poradził by sobie z tuleją. chociaż na pewno bedzie spadek mocy, bedzie sie nieco bardziej grzał i nie bedzie tak płynnie pracował jak na nicasilu. tuleja kosztuje minimum 300 zł dobra. nicasil jak koledzy wyzej napisali koło 1000 zł solidny bo tanszy byc nie może. ( nie mówie o tanszy typu 900-950 zł bo to jeszcze jest do uzyskania, ale za 400-600 zł fizycznie nie mozliwe jest żeby to był nicasil )
co do sprawdzania - jak wyzej próba magnesem jest dobra o ile nie ma żelastwa w cylindrze. mozna też poznać po wyglądzie ( ale tutaj bez doswiadczenia jest to trudne )
co do tłoka - nie pchał bym innego,, moze byc trudno dobrac i może to wiązac sie z przeróbkami itp. lepiej kupic nawet oryginalny i sie cieszyć bezawaryjnością. bo i tak w takim moto za często sie tłoczka nie wymienia
co do sprawdzania - jak wyzej próba magnesem jest dobra o ile nie ma żelastwa w cylindrze. mozna też poznać po wyglądzie ( ale tutaj bez doswiadczenia jest to trudne )
co do tłoka - nie pchał bym innego,, moze byc trudno dobrac i może to wiązac sie z przeróbkami itp. lepiej kupic nawet oryginalny i sie cieszyć bezawaryjnością. bo i tak w takim moto za często sie tłoczka nie wymienia
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Też mu tak mówiłem, a na dodatek jego ojciec jeździ do włoch gdzie części do cagivy są za grosze. A z tym dokładaniem nicasilu to zawsze wiedziałem że nakłada się nowy, ale gość od motorówek mówi że wozi cylindry z motorówek do goscia który nakłada trochę nicasilu w miejsce gdzie trzeba i jest ok. A silniki motorówek są dopiero wyżyłowne. dodam zdjęcia cylindra.
Motorynka->Simson s51->Szukam...
-
Marcin1324 - Świeżak
Tu link do zdjęć http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/07a ... 9a982.html
I mam pytanie to nicasil czy żeliwo. Jeśli nicasil to da się coś z tym zrobić a jeśli żeliwo to czy szlif wystarczy. Sorry że pisze post pod postem ale chciałem żeby było widać że coś napisałem
Ps. sorry za jakość ale robiłem fonem.
I mam pytanie to nicasil czy żeliwo. Jeśli nicasil to da się coś z tym zrobić a jeśli żeliwo to czy szlif wystarczy. Sorry że pisze post pod postem ale chciałem żeby było widać że coś napisałem
Ps. sorry za jakość ale robiłem fonem.
-
Marcin1324 - Świeżak
fotki rzeczywiscie słabe, ciezko powiedziec ale mi to wygląda na nicasil, i widać ten odprysk jakby. przy oknie. nie widac konkretnie powierzchni musisz zrobic lepszą fotkę, masz tutaj mój cylinder na nicasilu ze zuzyciem 0.01 mm
(otwórz link)
Uploaded with ImageShack.us (otwórz link) i też robiłem fonem ;P
jeżeli na tym cylku to jest złuszczanie nicasilu to szybko złuszczy się reszta i szkoda cokolwiek robic. jak ma minimalne ryski mozna spróbować przehonować i zobaczyc co z tego wyjdzie. oczywiscie najpierw trzeba dokonac pomiaru czy w ogóle jest sens. bo moze wyjdzie na to że bedzie sie honowało praktycznie juz aluminium a nie powłoke ;D

Uploaded with ImageShack.us (otwórz link) i też robiłem fonem ;P
jeżeli na tym cylku to jest złuszczanie nicasilu to szybko złuszczy się reszta i szkoda cokolwiek robic. jak ma minimalne ryski mozna spróbować przehonować i zobaczyc co z tego wyjdzie. oczywiscie najpierw trzeba dokonac pomiaru czy w ogóle jest sens. bo moze wyjdzie na to że bedzie sie honowało praktycznie juz aluminium a nie powłoke ;D
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
No ale tam jest rysa wyczuwalna dobrze palcem. Jak będe mógł zrobić to zrobię lepsze zdjęcia. a na razie dzięki za odp.
-
Marcin1324 - Świeżak
https://plus.google.com/u/0/photos/1124 ... 2255935313
Sobie zobacz
Prawdopodobnie "nicasil" z czech (ładnie się złuszczył??)
Sobie zobacz

-
hehe fajny cylinderek ;D ja słyszałem że w necie jest mase oszukańców, mówia ze wysyłaja albo sami wożą do anglii czech itp itd a tak na prawde wysyłasz im cylek, wyczyszcza go troche, nałozą ten chrom techniczny, przetrzymają dwa tygodnie i odsyłają ;D i płacisz jak za dobry nicasil a masz syf ;/ ja bym chyba nie zaryzykował regeneracji przez neta
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Znaczy się ja kupiłem moto na takim cylku a że był pęknięty (zaznaczone) i że już był w tym miejscu spawany, oraz że krucho z kasą wybrałem tuleję u woryny.
-
Temat już chyba do zamknięcia, kuzyn znalazł już cylinder świeżo po szlifie. A kiedyś robili w tej cagivie cylindry żeliwne czy w tym cylindrze jest raczej tuleja.
-
Marcin1324 - Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości