Filtr powietrsza k&n czy oryginalny?
• Strona 1 z 1
Filtr powietrsza k&n czy oryginalny?
Tak jak wyżej.
Musze kupić filtr powietrza. Co lepsze? K&n czy oryginał.
Jak z czyszczeniem k&n? Gdzieś czytałem że torche z tym cięzko. I ponoć po jakimś czasie pada przepływomierz.
Znalazłem też coś takiego:
http://allegro.pl/filtr-powietrza-hfa46 ... 99067.html
Ale pytałem w kilku sklepach i wszyscy twierdzili że nie ma zamienników do tego motocykla?
Sciema i naciÄ…ganie czy coÅ› co siÄ™ sprawdzi?:)
Musze kupić filtr powietrza. Co lepsze? K&n czy oryginał.
Jak z czyszczeniem k&n? Gdzieś czytałem że torche z tym cięzko. I ponoć po jakimś czasie pada przepływomierz.
Znalazłem też coś takiego:
http://allegro.pl/filtr-powietrza-hfa46 ... 99067.html
Ale pytałem w kilku sklepach i wszyscy twierdzili że nie ma zamienników do tego motocykla?
Sciema i naciÄ…ganie czy coÅ› co siÄ™ sprawdzi?:)
r6
-
czajnik88 - Świeżak
Zamiennikow nie ma faktycznie. Sciema jest ze pada przepływomierz - bo nibi jaki to ma wplyw ? Chyba ze ktos zlal go tak olejem ze usyfiło cala przeplywke...
Sa specjalne preparaty do czyszczenia taki filtrow ktore znacznie ułatwiaja czyszczenie i wcale trudne to nie jest.
K&N jest lepszy tylko pod tym wzgledem ze jest wielokrotnego uzytku. Wiec nie spodziewaj sie jakis przyrostow mocy bo i takie plotki krążą
Sa specjalne preparaty do czyszczenia taki filtrow ktore znacznie ułatwiaja czyszczenie i wcale trudne to nie jest.
K&N jest lepszy tylko pod tym wzgledem ze jest wielokrotnego uzytku. Wiec nie spodziewaj sie jakis przyrostow mocy bo i takie plotki krążą
- ENDUROMAAN
- Świeżak
NIe licze na zaden przyrost mocy
) Co do przeplymowierza to sie nie orientuje, gdzies slyszalem (czytalem) i wolalem zapytac. A przez to , ze przepuszcza wiecej powietrza nie dostanie sie do silnika wiecej syfu? czy to tez bajki:)??

r6
-
czajnik88 - Świeżak
Zalety filtra K&N to:Większa przepustowość powietrza ,przy małym oporze przepływu.Opór przepływu nie zwiększa się gwałtownie nawet przy brudnym filtrze ,jak to ma miejsce w filtach tradycylnych( nieco inna zasada działania filtra).
Większa ilość powietrza przy założeniu ,że dostroi się silnik daje coś tam więcej mocy.
Wady :złe ,nieodpowiednie nasączanie powoduje problemy( np.maź w gaźnikach).No i nieco gorsze filtrowanie ws. do dobrych fliltrów tradycyjnych.
Na necie można znaleźć poza suchymi danymi testy porównujące skuteczność filtra klasycznego i K&N .Niestety te drugie wypadają gorzej.
Większa ilość powietrza przy założeniu ,że dostroi się silnik daje coś tam więcej mocy.
Wady :złe ,nieodpowiednie nasączanie powoduje problemy( np.maź w gaźnikach).No i nieco gorsze filtrowanie ws. do dobrych fliltrów tradycyjnych.
Na necie można znaleźć poza suchymi danymi testy porównujące skuteczność filtra klasycznego i K&N .Niestety te drugie wypadają gorzej.
biegacz
-
pamoz - Świeżak
Re: Filtr powietrsza k&n czy oryginalny?
czajnik88 napisał(a):I ponoć po jakimś czasie pada przepływomierz.
Ale to chyba tyczy sie aut bo w motocyklach bardzo rzadko takie ustrojstwo wystepuje. Zamiast tego w o2osa MAP sensory.
- marcinpsk
- Świeżak
jaki masz wydech? mi w tl przy przelotach i B i M ( ten wloski filt czy bi c jakos tak ) wybiela świecę na przedni garze przy oryginale nie
TL1000R- Odszedł została Hayabusa i
Nowy nabytek KTM RC8
Nowy nabytek KTM RC8
-
RUTRA.RD - VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 1
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości