Zobacz wÄ…tek - Suzuki GSX 750 Inazuma lub inny do 12 tyÅ› na pierwsze moto
NAS Analytics TAG

Suzuki GSX 750 Inazuma lub inny do 12 tyÅ› na pierwsze moto

Tutaj tylko zadajemy pytania o ocenę oferty motocykla, którą sobie upatrzyłeś. Dotyczy motocykli o pojemności większej niż 125 ccm.
_________

Suzuki GSX 750 Inazuma lub inny do 12 tyÅ› na pierwsze moto

Postprzez Postman » 6/2/2013, 21:12

Witam,

Znalazłem w sieci komis, który sprzedaje motocykle w stanie "lać i jechać" z 3 miesięczną gwarancją. Mają Suzuki GSX 750, które nie ukrywam strasznie mi się podoba, ale i też wysoko je cenią... czy aby nie zbyt wysoko?

Jest to motocykl z 2000 roku z przebiegiem 30 tyś, jednak mam gwarancję, że jest on w bardzo dobrym stanie i na 100% bezwypadkowy Chodzi o Krakowski Moto top.

Nie ukrywam, że jestem kompletnym laikiem i szukam czegoś na pierwsze moto do turystyki z plecaczkiem i solo. Jako że się nie znam, szukam czegoś co mogę kupić w ciemno, nie trafię na minę i nie muszę po zakupie od razu inwestować nawet złotówki.

Warto się tym interesować? Czy szukać czegoś innego?
Model jest mało popularny i ciężko mi się odnieść do cen. Znalazłem kilka na jakiejś stronie austriackiej, to ceny wyglądają podobnie.

Opis Suzuki GSX 750 Inazuma:
Gwarancja pisemna-3 miesiące(liczona od marca 2013). Motocykl znajduje się w naszej firmie w Niemczech. Możliwość sprowadzenia do tygodnia czasu.Stan fabryczny bez uszkodzeń,mały przebieg.Opony w bardzo dobrym stanie, nowy napęd.Dodatkowo kufer centralny, podnóżka i szyba.W cenie transport do Polski,pełny serwis motocykla, oraz komplet dokumentów przygotowanych do rejestracji.

Obrazek

z ciekawostek - Mają Bandita z 1998 roku z przebiegiem 9000 km :shock: wygląda jakby w muzeum stał.
Postman
Świeżak

Postprzez Hyde » 7/2/2013, 21:56

A cena jaka tego sprzętu? 12000?

Co do przebiegu, na ebay.uk widziałem kiedyś ZXR 400 z roku 98, nowy fabrycznie, tylko że kilkunastoletni ;)
Hyde
Bywalec

Postprzez Postman » 7/2/2013, 22:15

o faktycznie, ceny nie podałem Suzi kosztuje 11,990 zł ;) może coś stargują ;)

czy ewentualnie szukać coś z niepewnego źródła i wydawać na oględziny mechanika każdorazowo? Bo Kawę 750, Bandita 600 itp, to można sporo poniżej 10 tyś kupić
Postman
Świeżak

Postprzez suchy558 » 7/2/2013, 22:20

z ciekawości, jak oni to sprowadzą to już musisz to wziąć? bo żeby się to na miejscu nie okazało takie trochę "mniej pewne" niż się wydaje
suchy558
Bywalec

Postprzez Postman » 7/2/2013, 22:39

w sumie o to nie dopytałem, no ale raczej chyba nie ma konieczności zakupu. Raczej nikt by się nie zgodził na zakup moto, którego nie widział osobiście
Postman
Świeżak

Postprzez therminator » 8/2/2013, 18:25

Witaj,
W inazumach silnik jest ten sam co w banditach z tego okresu, więc części są.
Mają nieco lepsze hamulce (brembo) oraz amortyzatory z tyłu (Showa).
Wizualnie wydaje się ok, chociaż nie ma oryginalnych lusterek.
Przy analogowych zegarach może mieć 30 jak i 130 tys. przebiegu (może mieć też wymienione zegary).
Jeden i drugi przebieg jest realny, gdyż te olejaki są nie do zdarcia.
Nie ma przebarwionych rur wydechowych - co by wskazywało na mniejszy przebieg.
Jak masz podjąć decyzję zdalnie to poproś o:
- numer VIN i sprawdź historię w u najbliższego dealera,
- o zdjęcia: silnika lewa i prawa strona w większym rozmiarze (sprawdzenie czy pokrywy są po szlifie, czy śruby są oryginalne, czy żebra są obtłuczone)
- o zdjęcia główki ramy na których są widoczne VIN, spaw główki oraz obydwa ograniczniki
- o zdjęcia wnętrza plastików bocznych, zadupka od środka, setów
- o zdjęcie wnętrza baku z wlewem i mocowania baku do ramy (lubią rdzewieć w tych miejscach a nowy zbiornik to 3-4 tysiące).

Jak masz możliwość to trzeba sprawdzić czy:
- silnik i rama nie były malowane (na ramie nad pokrywą zaworów powstają obtłuczenia lakieru przy serwisie zaworów)
- tarcze mają grubość większą od 4 mm (nowe mają 5mm). Tarcze wydają się oryginalne, więc powinny mieć w okolicy 4,5 mm.

Zakup warunkowałbym odpaleniem silnika na zimno i obserwacją jego po rozgrzaniu (czy nie puszcza oleju po rozgrzaniu) oraz czy nie wydaje na ciepło dziwnych dźwięków (na zimno będzie orkiestra).

Inazumy to wdzięczne motocykle o niepowtarzalnej urodzie.
Cena wydaje się nieco wysoka jak za ten rocznik - ale przy oryginalnym przebiegu i pozostałych elementach oryginalnych to pojeździ jeszcze długo, a na ulicy szybko nie spotkasz podobnej maszyny.
Suzuki GSX 1200 Inazuma
http://inazuma.m4i.pl (otwórz link)
therminator
Świeżak

Postprzez skidmarks » 8/2/2013, 19:46

Przebarwione kolektory można mieć po 6 tys.

Tutaj masz zdjecie kolektora po 7 tys. W motocyklu co miał 2 miesiące

http://www.motocykl-online.pl/img/galer ... 2012_3.jpg

Wystarczy w deszczu dawać na obroty (trzeba być wjeżdżonym) aby kolektory złapały temperatura na tyle ze kontakt z wodą z kałuży powoduje po drugim dniu taki efekt.
Yamaha YZF 1000
skidmarks
Stały bywalec

Postprzez therminator » 8/2/2013, 20:56

Pisząc o przegrzanych miałem na myśli przebarwienie kolektorów z nierdzewki na kolor brązowy lub jego odcienie - w samym materiale a nie nalot na materiale.
Coś jak:http://imageshack.us/photo/my-images/41/p1020424e.jpg (otwórz link), co oznacza problemy z silnikiem albo pałowaniem przez kierowcę.
Suzuki GSX 1200 Inazuma
http://inazuma.m4i.pl (otwórz link)
therminator
Świeżak

Postprzez skidmarks » 8/2/2013, 22:19

Fiolet może być bez pałowania.
Yamaha YZF 1000
skidmarks
Stały bywalec

Postprzez nowy0204 » 10/2/2013, 19:16

witam.
podepnę się pod pytanie kolegi,który też upatrzył sobie inazumę. może mieszka ktoś w okolicy poznania dokładnie chodzi o śrem. ma tam gostek gsx750 z przebiegiem 4900.jeśli mógłby tam ktoś podjechać luknąć na moto będę wdzięczny
nowy0204
Świeżak

Postprzez SkoQ » 11/2/2013, 09:58

No to panowie zaskocze was, bo ja kupowałem moją GS'kę u nich właśnie w MOTO TOP na ulicy wielickiej :D , oni sprawdzają motocykl i przygotowują go do jazdy, sprawdzają czy rama jest prosta, wymianiają drobne podezespoły, wszystkie płyny, olej, hamulcowe, w lagach ble ble ble, robią naciąg i inne pierdoły. Bez tego nie sprzedadzą Ci motocykla. Ja musiałem jechać drugi raz bo powiedzieli mi, że nie wypuszczą od siebie niepewnego motocykla. Nie spuszczają z ceny, ale naprawdę są tam niemalowe pewniaki z przetłumaczonymi papierami gotowymi do rejestracji. Przebiegi są oryginalne bo sprowadzają motocykle z niemiec gdzie przy każdym przeglądzie wbijany jest przebieg. Jeśli masz tyle kasy, i chcesz kupić ten model to nie zastanawiał bym się ani chwili.
Ten komis prowadzą pasjonaci, i nie jest to typowy komis, bo mają tam cały warsztat w którym na bierząco sprawdzają każde moto jeszcze raz. Mają zbyt dobrą opinię żeby wypuścić gówno na drodze, ale cen tam nie można negocjować, jak napisane 6800 to 6800 i ani złotówki mniej :)
Motocykle sportowe sÄ… do jazdy sportowej, a nie do nauki.
SkoQ
VIP Åšcigacz.pl

Powrót do Oceny ofert sprzedaży.

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości

na górê