Zobacz wątek - Wymiana oleju - coś białego ?

Wymiana oleju - coś białego ?

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Moderatorzy: Walenty, Movi, adam_tomasz, Czester, madcap, Leg1oN, Lovtza, Terror, melvin, Landryss25, kravec, gelo007, Bostorn, Miczab, leff, henio12323, rosa, cycu_rsko

Wymiana oleju - coś białego ?

Postprzez kozlos » 29/1/2013, 18:51

Witam

Przed chwilą wymieniłem olej w mej k7 gsxr 600.

Olej to 300v 10w40 Motul

Spuściłem stary olej. Zalałem ok 2,4l nowego (2,5 max wg producenta). Odpaliłem silnik, by rozprowadzić olej i po zgaszeniu (i spłynięciu) spojrzałem na okienko - oczywiście oleju trzeba było dolać, ale nie w tym rzecz. W okienku w oleju było widać jakby hmm biała substancje, maź, gluty. Nie mam pojęcia co to może być. Olej był czysty i silnik raczej w środku też. Dolałem , zakręciłem, rozgrzałem do oporu (chłodnica się załączyła) i teraz już nie wdać nic białego... jednak bardzo zastanawia mnie cóż to mogło być.... nie chciałbym nic uszkodzić, ale z drugiej strony nie bardzo widzi mi się spuszczać cały nowy olej, płukać i zalewać kolejnym nowym...


Druga sprawa to zalałem moto maksymalnie. Ze 2,6 litra (wg producenta max 2,5 z wymianą filtra). Teraz na wyprostowanym motocyklu oleju jest full w okienku, czy nie przesadziłem ?? Czy powinienem troszkę go upuścić tak żeby np okienko było wypełnione w 3/4 ??

Z góry dzięki za pomoc!
Ostatnio edytowano 29/1/2013, 22:21 przez kozlos, łącznie edytowano 1 raz
kozlos
Świeżak
 
Posty: 246
Dołączył(a): 19/10/2010, 12:13
Lokalizacja: warszawa


Postprzez cycu_rsko » 29/1/2013, 20:02

Moze byc jak jest, nic nie spuszczaj. To biale w oczku to pewnie woda sie zebrala bo sie skroplila w silniku. Tak jak w aucie ktore jezdzi na krotkich odcinkach pod korkiem wlewu tez taka maz czasem sie robi. Nie masz sie czym przejmowac
929
Avatar użytkownika
cycu_rsko
Moderator
 
Posty: 1148
Dołączył(a): 15/3/2008, 18:55
Lokalizacja: Radomsko

Postprzez mati22252 » 29/1/2013, 20:45

A rozgrzałeś moto do 70-80 stopni przynajmniej przed spuszczeniem?
Avatar użytkownika
mati22252
VIP Ścigacz.pl
 
Posty: 805
Dołączył(a): 12/4/2012, 17:04
Lokalizacja: Żagań/ Poznań

Postprzez kozlos » 29/1/2013, 20:55

Ok.

Dzięki za info, też podejrzewam wilgoć - wodę , bo nic mi nie ubywa, ani nie przybywa w żadnym zbiorniczku, innych uwag też nie mam do moto.

Przed spuszczeniem rozgrzałem tak do hmm ok 65-70st. Później, na sam koniec (jak wspominałem) zagotowałem moto i nie widac już nic w okienku. Tylko czyściutki olej.

W pierwszym poście się pomyliłem. Zalałem 2,6 litra (nie 2,8), a producent mówi ok 2500ml, ale chyba 100 ml więcej niczemu nie zaszkodzi ?
kozlos
Świeżak
 
Posty: 246
Dołączył(a): 19/10/2010, 12:13
Lokalizacja: warszawa

Postprzez cycu_rsko » 29/1/2013, 21:35

Nie zaszkodzi.
929
Avatar użytkownika
cycu_rsko
Moderator
 
Posty: 1148
Dołączył(a): 15/3/2008, 18:55
Lokalizacja: Radomsko

Postprzez kozlos » 29/1/2013, 22:14

Tak więc dziękuję bardzo za pomoc.

Temat można zamknąć :)
kozlos
Świeżak
 
Posty: 246
Dołączył(a): 19/10/2010, 12:13
Lokalizacja: warszawa



Powrót do Mechanika motocyklowa



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość




na gr