Transport motocykla busem - załadunek
• Strona 1 z 1
Transport motocykla busem - załadunek
Witam,
Od razu na wstępie napiszę że jestem w temacie motocykli całkowity laik, nie mam i nigdy nie miałem motocykla (motorynka się nie liczy
). Jednakże znajomemu motocykliście jestem winny przysługę i zobowiązałem się, że przetransportuje mu jego motocykl. O ile samo zabezpieczenie moto na czas transportu nie stanowi dla mnie dużego problemu (wujek google ma mnóstwo obrazków) to nie za bardzo wiem czy dam radę samemu (tak będę sam) załadować motocykl na busa. Bus to Citroen Jumper. Na YT widać, że często motocykliści wjeżdżają na pakę lub prowadzą odpalone moto - u mnie pierwszy sposób odpada:D a drugi? dam radę czy moto wystrzeli mi z rąk do przodu:)? A może jak będę miał odpowiednio długi najazd to po prostu wprowadzę motocykl siłą moich mięśni? Najazd chcę zrobić z desek czy możecie zasugerować wymiary - dł, gr, szer? Zamontowanie elektrycznej wyciągarki odpada. I najważniejsze motocykl do CBF.
Kurcze taki banał a wyszedł długi post
Pozdrawiam
Jan
Od razu na wstępie napiszę że jestem w temacie motocykli całkowity laik, nie mam i nigdy nie miałem motocykla (motorynka się nie liczy

Kurcze taki banał a wyszedł długi post

Pozdrawiam
Jan
- janwalczak
- Świeżak
takie moto wazy niecałe 200 kg jak zakładam. wiec lekko nie będzie go wepchac o własnych siłach. oczywiscie jak zrobisz długi najazd to bedzie łatwiej. ale lepiej mieć jakiegos pomocnika przynajmniej. wjazd z odpalonym moto jest łatwiejszy ale też trzeba wyczuć. po 2 nie znamy ciebie ;P jeden bedzie miał problemy z wprowadzeniem 100 kg moto ma przyczepke, a inny takie 100 kg moze podniesc i wrzucic ;P aczkolwiek dla bezpieczenstwa bo o to tu chodzi warto robić to z kimś. nawet jak cos nie wyjdzie to ktoś przytrzyma, ubezpieczy czy cos. a tak to zacznie lecieć ci moto w drugą strone niż stoisz to uwierz mi, że nie dasz rady go pociągnąc z powrotem
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
180 cm, 100 kg
. No właśnie, że tak napiszę nie miałem wcześniej w rękach, czegoś co waży 200 kg i jest na dwóch kołach. Niestety prócz babci staruszeczki może nie być nikogo. Spróbuję z jakimś dłuższym najazdem tylko aby się nie połamał. Pozdrawiam Jan.

- janwalczak
- Świeżak
Ja 190 kg moto ładowalem we 3... 2 dobrych byczkoow i ja o przecietnej sile. Łatwo nie było wrzucic to na Renault Master. Moto może i ciezkie nie jest ale glownie chodzi o utrzymanie równowagi moto z podjazdem we 2 juz powinniscie dac rade. Jak nie masz nikoogo to zrób tak jak pisze zbyho222 zawołaj sąsiada lub kogoś kto będzie szedł droga, jeśli nigdy nie miałes moto w rękach nie radze wjezdzać na odpalonym silniku:D sprzęgło Ci się wyśliźnie i moto będzie na pace ale nie sądzę żeby stało równo:D We 2 to bez podjazdu wrzucicie. jeden podniesie i pociagnie z paki a drugi bedzie rownowage trzymał.
Kobiety są jak motocykle, chwila nieuwagi i lądujesz w rowie
-
Skun18 - Świeżak
ja kiedyś próbowałem samemu skuter wrzucić na Sprintera, nie dało rady, musi być ktoś, kto przytrzyma na pace, nie ma bata. Sam po desce nie wepchniesz 200kilogramowego motocykla, ale jak chcesz próbować to załatw sobie podjazd na tyle szeroki, żeby zmieścił się i motocykl i Ty, bo inaczej http://www.youtube.com/watch?v=XPu6YwitIRo
CB600 Hornet `05 | http://bikepics.com/members/suchy558/
-
suchy558 - Bywalec
Do berlingo Caddy moto nie wejdzie. Aktualnie jestem po zakupie busa właśnie pod transport motocykla. I minimalna przestrzeń do transportu moto to 2m na długość. Moje vito ma 240cm paki. A np berlingo w wersji 2 osobowej tylko 180cm. Kumpel raz próbował wsadzić moto do Renault Kangoo (to samo co berlingo) I jedyne co możesz do tego wsadzić to skuter pod delikatnym ukosem.
"ZX-10R" Ninja 2008 | http://bikepics.com/members/blackzx10r/
-
Black-Ghost - VIP Ścigacz.pl
Jeśli ktoś planuje wozić motocykl częściej niż raz w roku. Niech patrzy za samochodami przynajmniej wielkością właśnie Mercedes Vito, VW T4, Mitsubishi L400 , Toyota Hiace, Ford Transit. Odpuścił bym sobie transport w samochodach typu Van: Sharan , Galaxy, Espace (Maja wysoki próg załadunku i zbyt mały prześwit od podłogi do sufitu) A samochodziki typu Berlingo, Partner, Kangoo , Caddy są zwyczajnie za krótkie. Przerabiałem ten temat prawie rok czasu i trochę się zorientowałem zanim kupiłem busa. A wożenia motocykli na przyczepce sam osobiście się boje.
-
do renówki kangoo tej przedłuzanej spoko wchodzą dwie crossówki
które na długosc są podobne jak motocykle uliczne. - sam przerabiałem 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Ile ma taka crosówka długości? Moja kawa ma np 205cm. A kumpel chciał wsadzić 1000RR do kangura i nawet różne kombinacje nie pomogły, wystawała o jakieś 30-40cm. W efekcie musiała jechać na przyczepce. Te nowe Kangoo już można kupić w longu ale i tak są dość krótkie.
-
mój ktm ma jakies 2 metry długości. nie liczyłem dokładnie z miarką, ale tak wychodzi wg danych producenta, wiem że do przyczepki równo 2 metry nie wprowadze na wprost, tylko koło musi byc minimalnie skręcone. do kangoo pakowalismy spinając pasami przednie zawieszenie żeby siadło. i moto pasowało na styk. oparte lekko o burte, koło z przodu skręcone, drugie moto tak samo symetrycznie. takim kangoosem http://otomoto.pl/renault-kangoo-dlugi- ... 83330.html jak dla mnie opcja była niezła nawet żeby kupic na codzien auto. nie jest to duzy dostawczak którym trudno jechac po miescie
a zawsze 2 moto mozna na pake wrzucic i sie przejechac kilka set km i poganiac w ciekawym miejscu

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
dzieki za podpowiedzi ja tam czesto nie planuje wie juz lepiej mi bedzie o przyczepce pomyslec jakies sprawdzone metody macie aby moto bezpiecznie przejechalo i stabilnie na takiej pace/przyczepce?
czesci do Typer
swapy b18c/k20/k24
784-933-899
swapy b18c/k20/k24
784-933-899
-
Cień696 - Świeżak
Ta do takiego to na styk wejdzie. Do zwykłej wersji nie ma opcji. Co prawda ja za taką cenę kupiłem zdecydowanie większe auto. I też nie ma tragedii po mieście. Nie jest to w końcu sprinter maxi. Ale jak wam tam weszły dwa moto obok siebie to nie wiem. Cross jest wysoki i wąski to może temu. 2 scigaczy do kangura nawew w longu nie wsadzisz. Średnio scigacze mają po 70-80cm szerokości i tyle musisz mieć prześwitu między nadkolami.
-
http://moto.allegro.pl/hit-nie-przyczep ... 97247.html
ciekawe czy to legalne wogle ciekawe rozwiazanie
ciekawe czy to legalne wogle ciekawe rozwiazanie
czesci do Typer
swapy b18c/k20/k24
784-933-899
swapy b18c/k20/k24
784-933-899
-
Cień696 - Świeżak
Lipa z przyczepką czy takim patentem jest wtedy jak masz rozebrane moto i potrzebujesz go zawieść do warsztatu czy coś. Wtedy po nim leje , wieje i jest bardziej narażony na działania warunków atmosferycznych niż w zamkniętym busie.
-
zawsze mozna przyczepke z plandeka walnac
i juz w miare byloby ok
a macie jakies konkretne patenty aby moto bylo dobrze zabezpieczone w czasie transportu ? jakies fotki mile widziane

a macie jakies konkretne patenty aby moto bylo dobrze zabezpieczone w czasie transportu ? jakies fotki mile widziane

czesci do Typer
swapy b18c/k20/k24
784-933-899
swapy b18c/k20/k24
784-933-899
-
Cień696 - Świeżak
witam,
dzięki za odzew. Jak mierzyłem jumper ma ok 56 cm próg załadunku więc nie ma jakieś tragedii może przy 4 metrowym podjeździe powinno być ok. Ale specjalnie nie chcę ryzykować bo moto nie moje
.
pozdrawiam
Jan
rzeczywiście zero wyobraźni, chyba myślał że uniesie się w powietrzu. Ale na tym filmiku widać że podjazd ma ca. 2 metry długości a wysokość paki ca. 1m więc tak jak pisałem w poście wcześniej może da radę?
Edytuj posty! Robię to po raz ostatni za ciebie
Black-Ghost
dzięki za odzew. Jak mierzyłem jumper ma ok 56 cm próg załadunku więc nie ma jakieś tragedii może przy 4 metrowym podjeździe powinno być ok. Ale specjalnie nie chcę ryzykować bo moto nie moje

pozdrawiam
Jan
suchy558 napisał(a):ale jak chcesz próbować to załatw sobie podjazd na tyle szeroki, żeby zmieścił się i motocykl i Ty, bo inaczej http://www.youtube.com/watch?v=XPu6YwitIRo
rzeczywiście zero wyobraźni, chyba myślał że uniesie się w powietrzu. Ale na tym filmiku widać że podjazd ma ca. 2 metry długości a wysokość paki ca. 1m więc tak jak pisałem w poście wcześniej może da radę?
Edytuj posty! Robię to po raz ostatni za ciebie
Black-Ghost
- janwalczak
- Świeżak
• Strona 1 z 1