Zobacz wątek - Dainese T.Avro - jaki rozmiar - prośba o wskazówki :) 48/50
NAS Analytics TAG

Dainese T.Avro - jaki rozmiar - prośba o wskazówki :) 48/50

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

Dainese T.Avro - jaki rozmiar - prośba o wskazówki :) 48/50

Postprzez kozlos » 12/1/2013, 17:25

Witam

Przymierzam się do zakupu tytułowego kombiaka - dwuczęściowego.

Obecnie posiadam textyle Buse Racing (kombi dwucz) w rozmiarze 50 i jest ok. Szlif zaliczony - bez strat na zdrowiu - ochraniacze spelnily swoja role, ale to jednak nie skora i (byc moze) stopien dopasowania do ciala troszke inny.

Otoz bylem dzis w Suzuki w Piasecznie i przymierzalem r 48 i 52 (50 niestety nie bylo). Generalnie obsluga bardzo ok i sluzyla pomoca, ale co dwie opinie to nie jedna :)

Wiec tak :

52 - za duzy - bylo to czuc i widac

48 - no jak dla mnie bylo ostro. Ciasno, ledwo co wrzucilem spodnie no i musialem prosic o pomoc ze spieciem spodni z kurtka - samemu bylo to awykonalne :)

Wrazenie ? Spodnie jakby za male, ciezko bylo w ogole ugiac noge na podnozki motocykla. Kurtka dopasowana ostro, ale sprawiala wrazenie bardziej wygodnej niz spodnie - mysle, ze byla idealna, nawet zbyt ciasna na moje wymiary.

zarzucilem dainese 50 ale jakis inny kombiak (nie pamietam modelu - ponoc jakis bardziej "turystyczny"

Spodnie wydawaly sie ok, ladnie dopasowane, przy pozycji motocyklowej zero fałd itp. Kurtka natomiast byla fajnie opieta - dopasowana , jednak w okolicy brzucha tworzyły się takie hmm zmarszczenia i fałdki - nie byla scisle dopieta. Naleze raczej do osob szczuplych, lecz nie wychudzonych. Dostalem rade, ze ten wlasnie kombi dainese nie jest tak dopasowany jak avro, wiec w tym drugim moze byc ciasniej

Dodam, ze mam ok 180cm wzrostu i ok 77-78 kg wagi

Kompletnie nie wiem na jaki rozmiar sie zdecydowac. Czy skora rzeczywiscie musi byc tak ciasna, zeby sprawiala wrazenie za malej, czy musi byc ciasna ale z "glowa" ? :)

Rozwazam zakup przez neta (szukam dobrej ceny) wiec moge miec problem z przymierzeniem tego avro w 50.

Mozecie jakos pomoc ? :)
Ostatnio edytowano 12/1/2013, 17:30 przez kozlos, łącznie edytowano 1 raz
kozlos
Świeżak

Postprzez leff » 12/1/2013, 17:29

kupic oddzielnie spodnie i kurtke, ja z arlena mam kurtke 56 a spodnie 54
Twoj podpis jest za dlugi
leff
ZlyCzlowiek

Postprzez kozlos » 12/1/2013, 17:35

Troszke zle napisalem odnosnie tej kurtki w rozmiarze 48. Wydawala sie hmm krepujaca, za ciasna, ale nie na tyle co spodnie.

W 50 (inny kombi , ale tez dainese) takze mialem problem ze spieciem kurtaly ze spodniami - jednak po malym wysilku poradzilem sobie sam, tka samo z zapieciem kurtki. FAjnie byla dopasowana w klatce, ramionach, a minimalnie byla hmm pomarszczona w bocznych miejscach na wys talii.

Nie wszystkie sklepy pozwalaja mieszac rozmiary - sprzedaja jako calosc w jednym Poza tym w zyciu nie nosilem nic w tak malym rozmiarze - nawet porownujac wymiary z rozmiarowka jest duza przepasc - chocby na wzroscie.
kozlos
Świeżak

Postprzez leff » 12/1/2013, 17:40

ale sa modele kurtek i spodni, ktore kupuje sie oddzielnie a wszystkie sie beda ze soba spinaly (przynajmniej jednego producenta), nie musisz patrzec tylko na kompletne kombi.

cichy powinny byc obcisle ale nie tak zeby krepowac ruchy, sprobuj kucnac w nich bo przeciez jezdzisz zawsze lekko pochylony
leff
ZlyCzlowiek

Postprzez kozlos » 12/1/2013, 17:46

Siadalem na moto.

W 48 Avro mialem problem z umieszczeniem nogi na setach. Doslownie noga mi "sprezynowala" do wyprostu. W barkach zrobilo sie tez troszke ciasno, bo umieszczeniu rak na manetkach.

w 50 tego innego Dainese (szkoda, ze nie bylo tez avro, bo nie wiem czy jest jedna rozmiarowka do kazdego modelu) czulem "opiecie". Tez mialem maly problem - moze nie problem, ale opor ze zgieciem nogi na podnozek, ale juz taki w granicach hmmm "dopasowania" - tak mi sie wydaje- nie musialem z tym walczyc :)

Kurtka wydawala sie fajnie dopasowana przy pozycji za kierownica, czuc ja bylo, ale bez wiekszego dyskomfortu. Natomiast w tym 48 zaraz zrobilo sie ciasno, goraco, stalem sie czerwony i zmeczony :D i szczerze ... zastanawialem sie czy aby to dopasowanie nie bedzie przeszkadzalo mi w jezdzie.

Tyle sie naczytalem, nasluchalem, ze kombi musi byc bardzo dopasowane, ze az boje sie dokonac zakupu :D

TAk, ale patrze na konkretne (jedne) kombi dlatego, ze mam na nie dobra cene wlasnie.
kozlos
Świeżak

Postprzez leff » 12/1/2013, 17:57

no to bierz 50, skora sie troche rozejdzie
leff
ZlyCzlowiek

Postprzez kozlos » 12/1/2013, 18:23

W tej 50 luzu mialem troche w tym miejscu co zaznaczylem na zdjeciu pogladowym tego kombiaka, zerknij jak mozesz.

http://zapodaj.net/81b4a7054fd90.jpg.html

Jak widac na zdjeciu tez widac troche luzu wlasnie w tym miejscu co u mnie. Kurtka na mnie nie byla dopasowana co do centymetru - majac w klatce np 100cm, wewnetrzny obwod kurtki byl np 103cm. - ale jakby wynosil 100 to przeciez moglby nastapic problem z oddychaniem i wykonywaniem pewnych ruchow. Wiadomo, objetosc (obwod) klatki, calego tluowia sie zmienia np oddychajac.

Bron Boze nie mialem zadnego wrazenia luzu, ze kurtała latała czy ochraniacze byly nie na swoim miejscu. Wszystko ciasno wchodzilo. Tylko w porownaniu z 48 czulem wiecej komfortu i mniej scisku

Podejrzewam, ze idealny dla mnie bylby rozmiar 49 :D no ale nie ma ;) Tak wiec lepiej brac 50, czy 48 ??

Szczerze 48 nawet nie bralem pod uwage, jednak zalozylem z braku 50 , zeby zobaczyc jak duze sa roznice.

Dzieki wielkie za pomoc i rady. Po prostu chcialbym dokonac dobrego zakupu, bo nie stac mnie aby ewentualnie po pol roku zmienic na rozm mniejszy czy wiekszy.
kozlos
Świeżak

Postprzez Kaai » 13/1/2013, 00:21

ja mam 48 a jestem 'mniejszy'
a sam sobie odpowiedziałeś. jak w 48 nie potrafisz nogi na seta dać to trochę przesada. co zrobisz. będziesz pół roku w nim spał czy coś żeby się rozciągnął?:D
bierz 50.
ew kombinuj z 50/48 inna kurtka i spodnie
white/blue zipp pro 50
Bo Zabija Nas To Co Kochamy Najbardziej ;(
Kaai
Mieszkaniec forum

Postprzez kozlos » 13/1/2013, 00:40

A podasz swoj wzrost i wage - tak orientacyjnie ;-)

Masz kombi Dainese? Bo rozni producenci maja rozne rozmiarowki i jak bardzo czules ciasnote przy przymierzaniu nowego?

Dzieki wielkie za pomoc.
kozlos
Świeżak

Postprzez Kaai » 13/1/2013, 01:23

nope, ja latam w gwieździe, model sp-1 2 częściowy z garbem
176 i 68.

i tak, kurtkę zapina się ciężko ale masz różne sposoby, ja ostatnio spinam kurtkę ze spodnami i ubieram jak 1częściowy
white/blue zipp pro 50
Bo Zabija Nas To Co Kochamy Najbardziej ;(
Kaai
Mieszkaniec forum

Postprzez kozlos » 14/1/2013, 14:27

Witam

Wybrałem się ponownie do salonu na przymiarkę Avro w 48 i 50 ( inny salon, dostępne oba rozmiary).

Nic na początku nie chwaliłem się, że mam wątpliwości, że już mierzyłem itp. etc.

Poprosiłem o 50, założyłem. Ku memu zdziwieniu dość łatwo, bez większych przeszkód wrzuciłem na siebie Avro w tym rozmiarze, a słyszałem, że to hmm "zły znak" :) Troszkę ciasno, ale po dokładniejszym obejrzeniu zauważyłem luzy (małe, ale zawsze to luzy) w okolicach uda, ramion, klatki, brzucha etc.

Po prezentacji pan z obsługi odrazu zasugerował przymiarkę 48, uznał, że 50 jest na mnie trochę za duża, czułem się w niej dobrze - jak w textylach 50, które mam z Buse.

Wrzuciłem więc 48:) No i problemy... spodnie ciasno, ale weszły - troszkę gimnastyki i siły z zapięciem suwaka na łydkach, ale się udało - pojawiły się pierwsze krople potu,a to przeciez dopiero tylko spodnie :)

Kurtka założona sprawnie, oczywiście sam nie dałem rady spiąć (może bym dał ale nie chciałem się zbytnio siłować i pocić )kurtki ze spodniami. Poprosiłem o pomoc i już wyglądałem jak rycerz, tylko konia brak

Było ciasno. Czułem że kombiak na każdym cm dolega do ciała - może przy brzuchu tak nie było, bo jestem raczej szczupły, ale generalnie było ciasno. Postanowiłem pochodzić, ponosić na sobie tą 48 z 15 min. Po jakimś czasie uczucie ciasnoty poszło w niepamięć :) Zostało tylko dziwne, delikatne ciągnięcie na plecach w okolicy łopatek - górna część. No ale przecież kombiaki są chyba szyte pod pozycje na motocyklu, nie z myślą o komforcie podczas spacerów :)

Tak więc oddychać mogłem. Z oporem, ale wrzuciłem na siebie kombi w rozmiarze 48. Zastanawia mnie tylko to ciągnięcie to zgięcia pleców , no i ta rozmiarówka Dainese, że 48 jest na wzrost ok 174cm, a ja mam ok 180cm,

Rękawy były przed nadgarski , ok 2cm, natomiast nogawki także ok 2cm powyżej kostek - czy to dobrze ??

Czekam na dalsze porady i sugestie :)
kozlos
Świeżak

Postprzez sc3ptic » 15/1/2013, 23:29

czesc,

u mnie sytuacja wyglada nastepująco - 174/77kg

walczyłem jakies 2 tygodnie temu z przymiarką kurtki i spodni rowniez od dainese. Na dzien dobry powiem, ze kombi 2 czesciowe sobie odpuscilem z tego wzgledu, ze kurtka w tym przypadku jest zauważalnie krótsza, a nie sadze, zebys w kazdym przypadku chciał sie wbijac w spodnie, jesli tego nie zrobisz, to albo pas nerkowy, albo nerki i pepek na wierzchu, wedlug mnie sux.

Zacząłem od kurtki, podczas eksploracji www w oko wpadl mi alien, rebel i gpr. Avro umiarkownie, gdyz pseudo drabina na brzuchu dziwnie sie układa na moto, za bardzo podjezdza. Na stocku byl alien. Pierwsze przymierzenie 50, za luźna, potem 48 z wavem, było ciasno, siadłem na moto i całosc zatrzymała sie na brodzie, gosc w sklepie był przekonany, ze generlanie jest okej, opinało porzadnie, zaproponowałem przymierzenie 46, z pełnym żołwiem (nie wavem) + thoraxem czułem sie jak zabetonowany, wiec stwierdziłem, że tak wlasnie jest dobrze, kurtka nie przemieszczała sie po wejsciu na moto, juz sama kurtka bez zółwia i thoraxa dawła poczucie zafixowania . Kupilem aliena 46.

Do spodni miałem 2h podejscie, przerzuciłem niemal wszystko co mieli, tzn alieny, pony, sf i delta pro. Na dzien dobry poszły w ruch 46, niestety nie byłem w stanie albo przecisnac sie przez uda, albo dopiac juz na brzuchu, wiec zaczałem eksplorować 48 i w zależnosci od tego jakie ubrałem efekt był różny, tzn czasem tak jak napisałes noga sie sama prostowała i wrzucenie jej na seta było problematyczne, czasem było już zupełnie w porządku, ale uwierało np od środka na kolanie albo czułem po podniesieniu nogi, że w ogóle mi odcina dopływ krwi i nagle moga zaczyna momentalnie drętwieć itd, o dziwo najwygodniej mi było chyba w delta pro albo sf, juz nie pamietam, spodni jeszcze nie nabyłem.

Według mnie zcustomizuj sobie maksymalnie strój, tzn kurtka + spodnie, nie patrz na model, pod koniec dnia i tak wszystkie zepniesz ze sobą, możesz sie ewentualnie kierowac materiałem, tzn dskin vs czysta skóra, zeby zuzycie było podobne i to wszystko, wziecie czegos o numer wiekszego/mniejszego bedzie tylko z korzyscia dla Ciebie
sc3ptic
Świeżak

Postprzez kozlos » 16/1/2013, 00:18

Na wstepie dzieki wielkie za odp.

Jednak kieruje sie ku kombi 2pc. Chodzi mi o to, zeby byla mozliwosc zdjecia kurtki na postojach etc. Fakt nie zawsze bede latal w calym kombi, ale mam jeszcze kurtke(w sumie cale kombi) tekstylna, ktora ma calkiem przyzwoita dlugosc i jak jest cieplo to latam glownie w niej z jeansami motocyklowymi.

Moje watpliwosci wywodza sie z nieznajomosci, nieobyciem ze skorzanymi kombinezonami. Nie wiem jak bardzo nowa skora ma byc dopasowana. 48 dolega do ciala prawie w kazdym miejscu przez co ogranicza troche ruchy... ale moze to tylko poczatkowe...

Delikatnie ciagnie na plecach do garbienia sie, ale ponoc szyte jest pod pozycje na moto.

W 50 natomiast czuje sie dosc swobodnie. Sprawnie zakladam nowe kombi w tym rozmiarze (co ponoc na poczatku nie powinno miec miejsca) i mam w sumie w kurtce wszedzie delikatny luz, a w spodniach troche za szerokie nogawki na wys ud - wg sprzedawcy to oznaka, ze kombi jest zbyt duze.

Nie stac mnie na ewentualne kupno po pol roku nowego kombiaka w innym rozmiarze, nie wiem tez na ile rzeczywiscie ta skora sie rozejdzie.

48 krepuje troche ruchy, ale na tyle na ile (tak mi sie wydaje) sam material - skora stawia opor np przy zginaniu rak czy nog.

Przepraszam za ewentualne literowki ale nie pisze z komp, a na dotykowych ekranach latwo o blad.
kozlos
Świeżak

Powrót do Akcesoria motocyklowe