Rejestracja i kupno motocykla nieprzerejestrowanego ????
• Strona 1 z 1
Rejestracja i kupno motocykla nieprzerejestrowanego ????
Hej. Wiem, że podobny temat był ale niestety nie rozwiał moich wszystkich wątpliwości.
Dzisiaj przymierzałem się do kupna motocyklu, wszystko fajnie, spoko itd. Gdy przychodzi do pisania umowy koleś mi mówi, że moto jest zarejestrowane? (ma dowód) na poprzedniego właściciela a on go nie zarejestrował bo coś tam..
Moje pytanie brzmi: czy tak może być? Wiem, że nie ma obowiązku rejstracji pojazdu ale teoretycznie stary właściciel miał obowiązek powiadomić właściwy urząd o zbyciu pojazdu czyli motocykl przez 3 ostatnie lata był (mógł być) wyrejestrowany. Jednak co ciekawe ubezpieczenie i przegląd sobie koleś robił na ten dowód regularnie
Proszę o pomoc. Czy więc stary dowód i stara umowa z przed 3 lat + nowa umowa wstarczą do bezproblemowego zarejestrowania pojazdu na mnie? Czy jest to podejrzane? Wg. mnie troche..
Czy może teoretycznie też w gorszym wypadku moto jest kradzione albo nie ma prawa do rejestracji (przegląd jest)
pozdr
Dzisiaj przymierzałem się do kupna motocyklu, wszystko fajnie, spoko itd. Gdy przychodzi do pisania umowy koleś mi mówi, że moto jest zarejestrowane? (ma dowód) na poprzedniego właściciela a on go nie zarejestrował bo coś tam..
Moje pytanie brzmi: czy tak może być? Wiem, że nie ma obowiązku rejstracji pojazdu ale teoretycznie stary właściciel miał obowiązek powiadomić właściwy urząd o zbyciu pojazdu czyli motocykl przez 3 ostatnie lata był (mógł być) wyrejestrowany. Jednak co ciekawe ubezpieczenie i przegląd sobie koleś robił na ten dowód regularnie

Proszę o pomoc. Czy więc stary dowód i stara umowa z przed 3 lat + nowa umowa wstarczą do bezproblemowego zarejestrowania pojazdu na mnie? Czy jest to podejrzane? Wg. mnie troche..
Czy może teoretycznie też w gorszym wypadku moto jest kradzione albo nie ma prawa do rejestracji (przegląd jest)
pozdr
- caly_marcin
- Świeżak
Re: Rejestracja i kupno motocykla nieprzerejestrowanego ????
To normalne. Abyś miał ciągłość umów zaczynając od właściciela z dowodu.
-
Invi - VIP Åšcigacz.pl
Niby ciągłość umów jest ale skąd mam wiedzieć, że ta stara umowa to oryginalna umowa? Jestem jakoś zabezpieczony w takiej sytuacji? Pytałem o kontakt ze starym właścicielem - brak. Przeglądy niby są robione terminowo ale co jeśli w urzędzie mi się okaże, że np. pojazd nie ma prawa rejestracji? Da się jakoś to sprawdzić. Wizualnie i technicznie motocykl wygląda sprawnie ale kto to wie w końcu.. :/ Nie chce się narażać na żadne konsekwencje albo bezsensowne latanie po urzędach 

- caly_marcin
- Świeżak
ok, dzięki
karty pojazdu nie ma ale jest wpis w dowodzie, że nie wydano także jeśli chodzi o to to luz. pozdr 

- caly_marcin
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość