125 Dla 17-latka (A1)
• Strona 1 z 1
125 Dla 17-latka (A1)
Witam. Zainteresowany jestem kupnem używanego motoru na A1. W motoryzacji jestem świeżakiem. Na dwukołowcu nie miałem jeszcze okazji jeździć, jednak szybko się uczę. Motocykl ten służyłby mi głównie jako transport do szkoły przez miasto. Mam 186cm wzrostu i ok. 90kg wagi. Moglbym wydać do 15tyś, ale to już za naprawdę kozacką maszynę. Najbardziej spodobały mi się te modele:
Yamaha YZF R125 - z wyglÄ…du podoba mi siÄ™ najbardziej, jednak ogranicza mnie do jazdy miejskiej
KTM Duke 125 - to samo co wyżej
Yamaha WR 125(wersja X bodajze) - na temat tego moto wiem niewiele
KTM EXC 125 ( tu widziałem tylko modele powyżej 15km, które sie z tego co mi wiadomo nie nadają na a1)
Jeśli wybiore motocykl crossowy chciałbym spróbować swoich sił w amatorskiej jeździe terenowej. I chyba tego typu motocykl wybiore - jest po prostu bardziej uniwersalnie.
Czym wg was powinienem się kierować w wyborze konkretnej sztuki. A i gdzie najlepiej kupić - na otomoto? Proszę o rady i opinie!
Yamaha YZF R125 - z wyglÄ…du podoba mi siÄ™ najbardziej, jednak ogranicza mnie do jazdy miejskiej
KTM Duke 125 - to samo co wyżej
Yamaha WR 125(wersja X bodajze) - na temat tego moto wiem niewiele
KTM EXC 125 ( tu widziałem tylko modele powyżej 15km, które sie z tego co mi wiadomo nie nadają na a1)
Jeśli wybiore motocykl crossowy chciałbym spróbować swoich sił w amatorskiej jeździe terenowej. I chyba tego typu motocykl wybiore - jest po prostu bardziej uniwersalnie.
Czym wg was powinienem się kierować w wyborze konkretnej sztuki. A i gdzie najlepiej kupić - na otomoto? Proszę o rady i opinie!

- haerde
- Świeżak
no to musisz konkretnie sie zdecydowac. EXC 125 zazwyczaj nie łapie sie na A1 ! bo to 2T ( w przeciwienstwie do WR duka i yzf ) wiec ma prawie 2X tyle mocy. normalnie nie wychodziły tak zblokowane żeby mozna było legalnie smigać na A1. mimo to zdarzają się sztuki które w dowodzie mają do 11KW, ale jeszcze chyba nie spotkałem 100% legalnie zrobionej maszyny.
na A1 to mozesz sobie kupic ale np yamahe DT 125
z tym że jest to soft enduro i przy DT wypada bardzo słabo.
co do yamaszki WR to nie ma sportowej WR 125, są tylko własnie pokroju yamahy DT, to czterosuwy, wiec stosunkowo cięzkie, słabe, w teren wjechać mozna, ale jak miałbym wybierać w teren WR czy DT to bym bez zastanowienia brał DT. chyba że typowa turystyka po lesie cie interesuje czyli sobie popyrkać bez kręcenia do oporu ;P to WR taniej wyjdzie bo 2X mniej pali
na A1 to mozesz sobie kupic ale np yamahe DT 125

co do yamaszki WR to nie ma sportowej WR 125, są tylko własnie pokroju yamahy DT, to czterosuwy, wiec stosunkowo cięzkie, słabe, w teren wjechać mozna, ale jak miałbym wybierać w teren WR czy DT to bym bez zastanowienia brał DT. chyba że typowa turystyka po lesie cie interesuje czyli sobie popyrkać bez kręcenia do oporu ;P to WR taniej wyjdzie bo 2X mniej pali
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
-
Krzyżan - Świeżak
-
specificman - Świeżak
Da radę sprowadzić ktma exc(albo exe - fabryczne sm) z papierami na a1 zablokowany do tych 11kw a po rejestracji sobie odblokować? Cena duża bo chciałbym wziąć najlepszy model w tej kategorii. Ja za to nie płace więc trzeba korzystać z okazji.
- haerde
- Świeżak
mysle ze 2 motocykle są bez sensu, lepiej mieć jedne zdrowe zadbane moto i ewentualnie 2 kpl kół.
klx 125 to porażka, ciezki i nie jedzie. to juz lepsza bedzie yamaha XT 125.
co do sciagniecia - zadzwon do serwisu KTMa i podpytaj jak to jest. powiedz jaka jest sytuacja tam ci najpewniej powiedzą co i jak. bo blokować gdzieś u mietka w garazu też nie bardzo. pewniej było by gdyby serwis ASO załozył tą blokade. potem odblokować mozna ale bedzie to juz nie na A1
ew bedziesz smigał nielegalnie wiec musisz miec ta swiadomosc.
klx 125 to porażka, ciezki i nie jedzie. to juz lepsza bedzie yamaha XT 125.
co do sciagniecia - zadzwon do serwisu KTMa i podpytaj jak to jest. powiedz jaka jest sytuacja tam ci najpewniej powiedzą co i jak. bo blokować gdzieś u mietka w garazu też nie bardzo. pewniej było by gdyby serwis ASO załozył tą blokade. potem odblokować mozna ale bedzie to juz nie na A1

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
no to pytanie najlepiej odpowie Ci salon lub ASO KTM-a
CB600 Hornet `05 | http://bikepics.com/members/suchy558/
-
suchy558 - Bywalec
Mój znajomy ma KTM EXC 125 normalnie zarejestrowanego ( jakiś przekręt pewnie ) ale powiem ci latalem z nim po polach a ja mam SX 125 i powiem ci że nie było tak źle tzn nie musiałem na niego czekać
WR też fajna

WR też fajna

KTM SX 125 - JEST MOOOOC! <3
- MattQ
- Świeżak
tak sciągaja też uzywane, albo nowe starsze modele. zadzwon i pogadaj najlepiej sie dowiesz co i jak
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Bez przesady, te 2 konie nie czynią z Yamahy potwora.henio12323 napisał(a):[...]klx 125 to porażka, ciezki i nie jedzie. to juz lepsza bedzie yamaha XT 125.
Wracając do KTM'a, super. Tyle, że proponujecie jednak "kombinację" bo normalnie pod A1 nie podpada.
ER-6n 2012
-
specificman - Świeżak
Zacznijmy od tego, że w tym kraju nic pod nic nie pasuje, tu kazdy skuter jadący więcej niż 45 km/h jest już nielegalny... a nikt uwagi na to nie zwraca (przynajmniej ja się z czymś takim nie spotkałem)
Jesli jesteś zdecydowany na tego ktm'a to szukaj sztuki zarejestrowanej na a1 i po kłopocie, powinny jakieś być... odblokowanie nie jest dużym problemem.. jeśli nic nie znajdziesz to na innych motorkach też się nie zawiedziesz - te 15 km które wygeneruje silnik 125 w 4t na pierwsze moto ci wystarczy, a jeśli nie jezdziłes jeszcze nigdy na żadnym moto, to gwarantuje, że da ci sporo radości
Jesli jesteś zdecydowany na tego ktm'a to szukaj sztuki zarejestrowanej na a1 i po kłopocie, powinny jakieś być... odblokowanie nie jest dużym problemem.. jeśli nic nie znajdziesz to na innych motorkach też się nie zawiedziesz - te 15 km które wygeneruje silnik 125 w 4t na pierwsze moto ci wystarczy, a jeśli nie jezdziłes jeszcze nigdy na żadnym moto, to gwarantuje, że da ci sporo radości

- michau_ek
- Świeżak
A moja taka propozycja dla ciebie może poczekaj jeszcze i zrób sobie wyzsze prawko na większa pojemność jak masz duze fundusze a nie marne 125 będziesz kupował ?
Z większa pojemność(nie za duza) to myślałem o Kawasaki ninja 300
Z większa pojemność(nie za duza) to myślałem o Kawasaki ninja 300
-
jarek0770 - Świeżak
Tyle, że haerde pisał: "Jeśli wybiore motocykl crossowy chciałbym spróbować swoich sił w amatorskiej jeździe terenowej. I chyba tego typu motocykl wybiore - jest po prostu bardziej uniwersalnie."jarek0770 napisał(a):[...]Z większa pojemność(nie za duza) to myślałem o Kawasaki ninja 300
To Ninja trochÄ™ nie bardzo.
ER-6n 2012
-
specificman - Świeżak
No i nie zapominajcie, że to ma być jego pierwsze moto... jak ma się wywalić to lepiej na takiej crossówce gdzieś w terenie, niż w wieku 18 lat zrobić prawko a2, kupić wtedy jeszcze droższy motocykl i się na nim wyłożyć... tego to było by szkoda ;d
- michau_ek
- Świeżak
Prawdę prawisz. Chyba że bym wziął SX 125 - tańszy, bo różnica z EXC jest taka (bo wygląd prawie identyczny), że ja jako totalny laik motoryzacji w jeździe jej nie odczuje. Wysuwam takie wnioski, bo przeczytałem kilka opinii o tym moto. Co sądzicie?
- haerde
- Świeżak
Tak, tylko ze SX nie ma homologacji i go nie zarejestrujesz wogole, a tym bardziej na A1 z taka moca.
-
eloelolol123 - Świeżak
SX i EXC mimo wyglądu troche się rózni, SX nadaje się tylko i wyłącznie na tor motocrossowy. nie mozesz wyjechac nim na drogi publiczne. i nie da się go zarejestrowac, a po przeróbkach na enduro to wychodzi ci praktrycznie to samo co EXC. tylko że z SXa masz gorsze enduro bo ma krótsze biegi, wiecej pali, a realnie nie bedzie jeździł szybciej - nawet wolniej smiga bo ma gorsze przełozenia na asfalt
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Widzisz.. Chcesz moto zarejestrowane.. A tu nagle wyskakujesz z KTM SX 125 człowieku tak jak piszą ci powyżej to moto na tor ew. do amatorskiej jazdy po lasach i polach. Ja posiadam SX i śmigam gdzie się da ( po asfalcie również ) i myślę że to na pierwsze moto to za mocne by dla cb było. To jest mój drugi motocykl i powiem ci że mnie zadowala, wiadomo jak już jeżdże od wakacji to trochę ogarnąłem moto i moc jest jak narazie w sam raz ale np mówią że exc to to samo co sx. i ze tak samo jedzie.. nie wiem gdzie! ja mam swojego sx'a a kolega exc prawda on ma 2009 rok itd itp jaki to kozacki moto bierze mój gdzie chce itd a i na prostej i na asfalcie go miałem jak chciałem został w tyle ale może to też umiejętności
Ja zadzwonił bym do salonu KTM jak chcesz napisz na priv podam ci nr do spoko kolesi z Wroclawia odpowiedzą ci na wszystko w 3sekundy
Ja brałbym EXC bo jestem za tą marką ogólnie
ale mówie najpierw się dowiedz co i jak żebyś tej kasy nie stracił na moto, którym nie będziesz jeździł
Pozdro 

KTM SX 125 - JEST MOOOOC! <3
- MattQ
- Świeżak
Kolego haerde otrzymujesz ostrzeżenie.
Następnym razem radzę przejrzeć tematy podwieszone.
Następnym razem radzę przejrzeć tematy podwieszone.
Remonty i tuning silników, zawieszeń, tulejowanie, szlify, wymiany korbowodów, naprawa wałów. Honowanie Nicasilu. Części i akcesoria. tel. 607198003 http://WWW.MOTO-KORN.PL (otwórz link)
-
MJR128 - VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości