[Aktualności] Rzecznik Praw Obywatelskich o nowym...
• Strona 1 z 2 • 1, 2
[Aktualności] Rzecznik Praw Obywatelskich o nowym...
Dyskusja na temat: Rzecznik Praw Obywatelskich o nowym prawie jazdy
Przeczytaj więcej na ten temat na stronie:
Rzecznik Praw Obywatelskich o nowym prawie jazdy
Przeczytaj więcej na ten temat na stronie:
Rzecznik Praw Obywatelskich o nowym prawie jazdy
- Åšcigacz
- Mieszkaniec forum
Ciekawa informacja, nadal nie wiem jak się to ma do wieku wymaganego na poszczególne kategorie, wg MORD w Krakowie nie można ubiegać się o prawo jazdy kat A nie mając 24 lat.
Jak ktoś ma jakiekolwiek informacje w tej sprawie to przekazujcie na bieżąco.
Pozdrawiam<br><hr>20lat
Pozdrawiam<br><hr>20lat
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Stary, nikt tego nie wie. Wyjdzie w praniu;)<br><hr>WroomKomentatorzy napisał(a):Ciekawa informacja, nadal nie wiem jak się to ma do wieku wymaganego na poszczególne kategorie, wg MORD w Krakowie nie można ubiegać się o prawo jazdy kat A nie mając 24 lat.
Pozdrawiam<br><hr>20lat<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Już widzę jak kursant wykłuca się w WORDzie o swoje prawa a następnie uzyskuje pozytywny wynik egzaminu...<br><hr>A
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
To nie jest kwestia wykłócania. Nie sądzę żeby WORDy robiły wielkie problemy, bo i tak nie wyrobią się z przygotowaniem placów i zaplecza. A kasa z egzaminów i tak będzie płynęła po nowych stawkach .Komentatorzy napisał(a):Już widzę jak kursant wykłuca się w WORDzie o swoje prawa a następnie uzyskuje pozytywny wynik egzaminu...<br><hr>A<br>
Pytanie jest innego gatunku - czy jeżeli zawalę pierwsze podejście, to drugie wciąż mam na starych zasadach?<br><hr>StrupNaSiodle
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
A co jeśli zdałem w grudniu egzamin teoretyczny na kat A, ale praktyczni został odwołany i będę go dopiero zdawał w marcu/kwietniu...będę zdawał praktykę wciąż na starych zasadach czy na nowych i na kat. A2 gdyż nie mam 24 lat?<br><hr>22 lata
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Wszystko okaze sie po wejsciu w zycie ustawy. Ciekaw.nestem jak wordy ktore egzaminuja.caly rok.beda.egzaminowaly na.nowych zasadach i na jakich motocyklach czasu zostalo bardzo malo, a informacji niewiele (rzadzacy ardziej.sje martwia wejsciem.w zycie.nowej.teorii niz motocyklistami). Gdyby opinia RPO byla prawda to i tak osoba ktora ukonczyla.kurs.wczesniej tw kwietniu zastaje nowy plac i brak stalej trasy egzaminacyjnej.itd. <br><hr>rafi
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Dziwne to wszystko, ale przecież nie może być tak, że część będzie po "nowemu", a część tak jak dotychczas przecież to jest logiczne. Nie może być tak, że teoria będzie stara, plac nowy, trasa nowa (nie stała). Nie może kolego być tak, że 50% starego, 50% nowego - dlaczego taki tok myślenia kolego?<br><hr>SzubiKomentatorzy napisał(a):Wszystko okaze sie po wejsciu w zycie ustawy. Ciekaw.nestem jak wordy ktore egzaminuja.caly rok.beda.egzaminowaly na.nowych zasadach i na jakich motocyklach czasu zostalo bardzo malo, a informacji niewiele (rzadzacy ardziej.sje martwia wejsciem.w zycie.nowej.teorii niz motocyklistami). Gdyby opinia RPO byla prawda to i tak osoba ktora ukonczyla.kurs.wczesniej tw kwietniu zastaje nowy plac i brak stalej trasy egzaminacyjnej.itd. <br><hr>rafi<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Na starych<br><hr>BushKomentatorzy napisał(a):A co jeśli zdałem w grudniu egzamin teoretyczny na kat A, ale praktyczni został odwołany i będę go dopiero zdawał w marcu/kwietniu...będę zdawał praktykę wciąż na starych zasadach czy na nowych i na kat. A2 gdyż nie mam 24 lat?<br><hr>22 lata<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
na teorii pan z MORDu powiedział, że praktyczny zdaje się wg przepisów jakie obowiązują w dniu egzaminu (czyli "nowe" po 19.01) - bo przecież nie mogą przemalowywać np. ósemek w zależności od tego, czy ktoś zdaje na starych czy na nowych <br><hr>xxxKomentatorzy napisał(a):Wszystko okaze sie po wejsciu w zycie ustawy. Ciekaw.nestem jak wordy ktore egzaminuja.caly rok.beda.egzaminowaly na.nowych zasadach i na jakich motocyklach czasu zostalo bardzo malo, a informacji niewiele (rzadzacy ardziej.sje martwia wejsciem.w zycie.nowej.teorii niz motocyklistami). Gdyby opinia RPO byla prawda to i tak osoba ktora ukonczyla.kurs.wczesniej tw kwietniu zastaje nowy plac i brak stalej trasy egzaminacyjnej.itd. <br><hr>rafi<br>Komentatorzy napisał(a):Dziwne to wszystko, ale przecież nie może być tak, że część będzie po "nowemu", a część tak jak dotychczas przecież to jest logiczne. Nie może być tak, że teoria będzie stara, plac nowy, trasa nowa (nie stała). Nie może kolego być tak, że 50% starego, 50% nowego - dlaczego taki tok myślenia kolego?<br><hr>Szubi<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Jakas bzdura chyba - jak ktos zrobil kurs, ale na egzamin pojdzie za dwa lata, to mu specjalnie przemaluja plac i sprowadza egzaminatora ktory pamieta owczesne zasady? Zreszta przy poprzednich zmianach nigdy nie bylo zadnych kombinacji, wiec i teraz nie bedzie.
- Rafcioso
- Świeżak
No, ale wg. tego co teraz tutaj odpowiedział RPO, jest to zaprzeczenie tego co powiedział Tobie Pan z word'u - czy się myle?<br><hr>SzubiKomentatorzy napisał(a):Wszystko okaze sie po wejsciu w zycie ustawy. Ciekaw.nestem jak wordy ktore egzaminuja.caly rok.beda.egzaminowaly na.nowych zasadach i na jakich motocyklach czasu zostalo bardzo malo, a informacji niewiele (rzadzacy ardziej.sje martwia wejsciem.w zycie.nowej.teorii niz motocyklistami). Gdyby opinia RPO byla prawda to i tak osoba ktora ukonczyla.kurs.wczesniej tw kwietniu zastaje nowy plac i brak stalej trasy egzaminacyjnej.itd. <br><hr>rafi<br>Komentatorzy napisał(a):Dziwne to wszystko, ale przecież nie może być tak, że część będzie po "nowemu", a część tak jak dotychczas przecież to jest logiczne. Nie może być tak, że teoria będzie stara, plac nowy, trasa nowa (nie stała). Nie może kolego być tak, że 50% starego, 50% nowego - dlaczego taki tok myślenia kolego?<br><hr>Szubi<br>Komentatorzy napisał(a):na teorii pan z MORDu powiedział, że praktyczny zdaje się wg przepisów jakie obowiązują w dniu egzaminu (czyli "nowe" po 19.01) - bo przecież nie mogą przemalowywać np. ósemek w zależności od tego, czy ktoś zdaje na starych czy na nowych <br><hr>xxx<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Moim zdaniem, opinia rzecznika RPO dotyczy tylko i wylącznie nowego wieku na kategorie A/A2. Oczywiste jest, że jeśli rozporządzenia wejdą w życie to ktoś kto ukończył kurs przed 19 stycznia i zdał teorie będzie zdawał na nowym motocyklu, nowym placu manewrowym i na trasie którą ustali egzaminator (krótko mówiąc - nie przemalują linii i nie dadzą starej YBR 250 tylko dlatego, że ktoś ukończył kurs przed wejścią w życie ustawy ). Jeśli rzeczywiście będzie tak jak napisał w stanowisku RPO to i tak jest bardzo duże ułatwienie i zbawienna informacja oraz mniejsze koszty (brak kursu doszkalającego, nie trzeba robić kolejnego kursu po 2 latach posiadania A2 na pełną kategorie A).Komentatorzy napisał(a):Wszystko okaze sie po wejsciu w zycie ustawy. Ciekaw.nestem jak wordy ktore egzaminuja.caly rok.beda.egzaminowaly na.nowych zasadach i na jakich motocyklach czasu zostalo bardzo malo, a informacji niewiele (rzadzacy ardziej.sje martwia wejsciem.w zycie.nowej.teorii niz motocyklistami). Gdyby opinia RPO byla prawda to i tak osoba ktora ukonczyla.kurs.wczesniej tw kwietniu zastaje nowy plac i brak stalej trasy egzaminacyjnej.itd. <br><hr>rafi<br>
Pozdrawiam <br><hr>rafi
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Znowu roją się domysły i wątpliwe interpretacje interpretacji.
Może w ramach wyjaśnienia wszystkiego, zbierzmy listę pytań i wątpliwości i niech jedna osoba wyśle takie zbiorowe zapytanie do RPO?
Może nawet redakcja się zaangażuje? <br><hr>CyberKozA
Może w ramach wyjaśnienia wszystkiego, zbierzmy listę pytań i wątpliwości i niech jedna osoba wyśle takie zbiorowe zapytanie do RPO?
Może nawet redakcja się zaangażuje? <br><hr>CyberKozA
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
To jakbym jutro poszedł się zapisać na kurs, mając jeszcze trzy miesiące do 18 urodzin to mogę zdawać na starych zasadach na kategorię A w wieku osiemnastu lat ?<br><hr>Screamer
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Jeżeli dobrze rozumiem przedostatni i ostatni akapit, to na starych. Ponieważ ważność zaświadczenia o ukończeniu _szkolenia_ to 5 lat.<br><hr>wojciech lepiankaKomentatorzy napisał(a):Już widzę jak kursant wykłuca się w WORDzie o swoje prawa a następnie uzyskuje pozytywny wynik egzaminu...<br><hr>A<br>Komentatorzy napisał(a):To nie jest kwestia wykłócania. Nie sądzę żeby WORDy robiły wielkie problemy, bo i tak nie wyrobią się z przygotowaniem placów i zaplecza. A kasa z egzaminów i tak będzie płynęła po nowych stawkach .
Pytanie jest innego gatunku - czy jeżeli zawalę pierwsze podejście, to drugie wciąż mam na starych zasadach?<br><hr>StrupNaSiodle<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Czytaj ze zrozumieniem!Komentatorzy napisał(a):To jakbym jutro poszedł się zapisać na kurs, mając jeszcze trzy miesiące do 18 urodzin to mogę zdawać na starych zasadach na kategorię A w wieku osiemnastu lat ?<br><hr>Screamer<br>
Jeśli ustawa wejdzie w życie to zdajesz na nowych, a według RPO zdawałbyś na starych gdybyś ukończył kurs przed 19 stycznia...<br><hr>xxx
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
"..jeśli do 19 stycznia 2013r. nie uzyska Pan prawa jazdy kategorii A, ale będzie Pan W TRAKCIE SZKOLENIA lub uzyska Pan zaświadczenie ukończenia kursu ..."Komentatorzy napisał(a):To jakbym jutro poszedł się zapisać na kurs, mając jeszcze trzy miesiące do 18 urodzin to mogę zdawać na starych zasadach na kategorię A w wieku osiemnastu lat ?<br><hr>Screamer<br>Komentatorzy napisał(a):Czytaj ze zrozumieniem!
Jeśli ustawa wejdzie w życie to zdajesz na nowych, a według RPO zdawałbyś na starych gdybyś ukończył kurs przed 19 stycznia...<br><hr>xxx<br>
Rozumiem to tak, że jeśli będę W TRAKCIE SZKOLENIA to mogę zdawać na zasadach jakie obowiązywały podczas kursu.. czy nadal rozumuje coś źle ?<br><hr>Screamer
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Ważność zaświadczenia o ukończeniu kursu z tego co ja się orientuje jest "dożywotni" - tak mnie informował instruktor gdzie miałem kurs na pj. Oczywiście mogę się mylić.<br><hr>SzubiKomentatorzy napisał(a):Już widzę jak kursant wykłuca się w WORDzie o swoje prawa a następnie uzyskuje pozytywny wynik egzaminu...<br><hr>A<br>Komentatorzy napisał(a):To nie jest kwestia wykłócania. Nie sądzę żeby WORDy robiły wielkie problemy, bo i tak nie wyrobią się z przygotowaniem placów i zaplecza. A kasa z egzaminów i tak będzie płynęła po nowych stawkach .
Pytanie jest innego gatunku - czy jeżeli zawalę pierwsze podejście, to drugie wciąż mam na starych zasadach?<br><hr>StrupNaSiodle<br>Komentatorzy napisał(a):Jeżeli dobrze rozumiem przedostatni i ostatni akapit, to na starych. Ponieważ ważność zaświadczenia o ukończeniu _szkolenia_ to 5 lat.<br><hr>wojciech lepianka<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
To jest stanowisko i interpretacja RPO. Nie jest powiedziane, że WORDy i Ministerstwo Transportu będą tego samego zdania.Komentatorzy napisał(a):To jakbym jutro poszedł się zapisać na kurs, mając jeszcze trzy miesiące do 18 urodzin to mogę zdawać na starych zasadach na kategorię A w wieku osiemnastu lat ?<br><hr>Screamer<br>
Według mnie, nie masz co wiązać zbytnich nadziei z tym zaczęciem kursu i możliwością zrobienia prawka na A bez wymaganego wieku 24 lat dla nowej ustawy - jak to Pan z jakiejś komisji transportu na spotkaniu w Warszawie kiedyś powiedział: jak ktoś nie zda przed wejściem w życie ustawy - to jego problem <br><hr>xxx
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości