Sprzeglo Suzuki RM125
• Strona 1 z 1
Sprzeglo Suzuki RM125
Witam mam problem tego typu po wymianie oleju na motul transoil 10w40 zaczely sie problemy ze sprzeglem a mianowicie zaczelo sie kleic tzn jak moto stoi nawet 5 min po jezdzie to juz nie wysprzegla jak odepchne sie delikatnie i wrzuce bieg pojedzie kilka razy szarpne sprzeglem podczas jazdy odpuszcza i chodzi idealnie czym to moze byc spowodowane??????
- lewy1027
- Świeżak
-
kris514 - VIP Åšcigacz.pl
skoro na rozgrzanym chodzi idealnie, wbijesz bieg i nie ciągnie do przodu to nie są to ząbki. tylko prędzej olej, nie kazde moto dobrze reaguje na transoila.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
edytuj posty... bo poleci warn.
chodzi o to że jak masz kosz sprzęgłowy zewnetrzny, to miejscie gdzie opierają sie tarcze z czasem ulega wytarciu i robią sie ząbki. jak masz moto odpalone tarcza wpada w ząbek a ty jak odciągniesz talerz dociskający sprzegło to i tak nie rozsprzęglisz bo się zblokowało. wtedy jedyna rada to wymiana kosza. ( mozna podpiłować ale to jest na krótką mete rozwiązanie ) wiec sprawdź kosz. tylko że jak kosz jest wyśmigany, to czy zimny czy ciepły sie zachowuje tak samo praktycznie.
z kolei jak na ciepłym jest ok, a na zimnym lipa. to znaczy że olej jest słaby. od kiedy lejesz ten olej ? teraz jest zimno na dworze i nim sie wszystko odpowiednio nagrzeje troche czasu mija. wiec moze to warunki atmosferyczne są problemem ? ja zawsze własciwie transoila polecałem. sam na tym ganiałem, i nie było problemów. ale wiem, że nie kazde sprzęgło kazdy olej lubi. np mój KTM nie lubi castrola, a takiego lałem do innego moto i sprzęgiełko chodziło aż miło
chodzi o to że jak masz kosz sprzęgłowy zewnetrzny, to miejscie gdzie opierają sie tarcze z czasem ulega wytarciu i robią sie ząbki. jak masz moto odpalone tarcza wpada w ząbek a ty jak odciągniesz talerz dociskający sprzegło to i tak nie rozsprzęglisz bo się zblokowało. wtedy jedyna rada to wymiana kosza. ( mozna podpiłować ale to jest na krótką mete rozwiązanie ) wiec sprawdź kosz. tylko że jak kosz jest wyśmigany, to czy zimny czy ciepły sie zachowuje tak samo praktycznie.
z kolei jak na ciepłym jest ok, a na zimnym lipa. to znaczy że olej jest słaby. od kiedy lejesz ten olej ? teraz jest zimno na dworze i nim sie wszystko odpowiednio nagrzeje troche czasu mija. wiec moze to warunki atmosferyczne są problemem ? ja zawsze własciwie transoila polecałem. sam na tym ganiałem, i nie było problemów. ale wiem, że nie kazde sprzęgło kazdy olej lubi. np mój KTM nie lubi castrola, a takiego lałem do innego moto i sprzęgiełko chodziło aż miło

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
ja ten olej zalalem pierwszy raz prawie odrazu po zakupie motocykla nie wiem na jakim oleju latal moj poprzednik poniewaz on nie pamieta bo tak rzadko zmienial;/ a co do zabkow to nic nie zaobserwowalem jak rozbieralem to dzis no chyba ze nie rzucily mi sie w oczy. Sumie to moze i masz racje ze to warunki robia swoje jutro wsiade i przejade sie jakos tak dalej i dluzej i wtedy w 100% sprawdze myslalem ze to tarcze bo tez niewiadomo kiedy byly wymieniane ale nie wygladaly zle.
- lewy1027
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 25 gości