Przebita opona, klejenie czy wymiana ?
• Strona 1 z 1
Przebita opona, klejenie czy wymiana ?
Witam,
Mój kolega został posiadaczem horneta którego zarezerwował w listopadzie jednak z racji braku środku byliśmy go odebrać wczoraj. Wszystko niby ładnie pięknie a okazało się, że tylna opona jest przebita, wbił się niewielki wkręt, sprzedawca oczywiście twierdzi, że podczas testowania maszyny musiało dojść do przebicia. Jednak nie o tym mowa, pytanie co teraz z ta oponą? Oponka Pilot Power w bdb stanie, ale przebita, można to bezpiecznie zwulkanizować czy koniecznie należy wymienić na nową?
Mój kolega został posiadaczem horneta którego zarezerwował w listopadzie jednak z racji braku środku byliśmy go odebrać wczoraj. Wszystko niby ładnie pięknie a okazało się, że tylna opona jest przebita, wbił się niewielki wkręt, sprzedawca oczywiście twierdzi, że podczas testowania maszyny musiało dojść do przebicia. Jednak nie o tym mowa, pytanie co teraz z ta oponą? Oponka Pilot Power w bdb stanie, ale przebita, można to bezpiecznie zwulkanizować czy koniecznie należy wymienić na nową?
-
power_bit - VIP Åšcigacz.pl
Ja kleje ale opinie sa podzielone. Cos w stylu- mozesz napier...lac 300 po drogach publicznych ale latka po malej dziurce w oponie to najwieksze zlo
Bardzo duzo w zyciu opon przebilem a latka puscila raz gora dwa razy w zyciu...

-
mirekm71 - VIP Åšcigacz.pl
mirekm71 napisał(a):Ja kleje ale opinie sa podzielone. Cos w stylu- mozesz napier...lac 300 po drogach publicznych ale latka po malej dziurce w oponie to najwieksze zloBardzo duzo w zyciu opon przebilem a latka puscila raz gora dwa razy w zyciu...
widzę, że nie możesz spać, albo tez jesteś w robcie

ile takie klejenie kosztuje? jakiś kołek się wkleja czy coś?
-
power_bit - VIP Åšcigacz.pl
zawsze latam na kołkownaych gumach, kołkuje zawsze w jednym zakładzie wulkanizacji, nigdy powtarzam NIGDY nie puściła mi żadna kołkołatka , gumy zjeżdzam do końca ...
-
maatiaas - Świeżak
sama dziura raczej nie spowoduje rozerwania całej opony... opona jest zrobiona z tylu warstw róznych że na prawde cięzko ją uszkodzić. nawet jadac bardzo szybko gdzie działają spore siły. kołkuje sie rozwiercając odpowiednio otwór wsadzając specjalnego kołka który jest potem wulkanizowany. i sie chyba łatkę jeszcze od srodka wkleja. jezeli puści to nic spektakularnie nie wybuchnie
po prostu to identyczna sytacja jakbys jechał 100 km h i wjechac w cos ostrego. powietrze zacznie pomału uciekac.

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
-
henio12323 - Moderator
Jak dziurka jest mała to lepiej po prostu łatkę do środka bez żadnego kołkowania, opona jak nowa.
Zależy jeszcze gdzie, im bliżej środka jest dziura tym lepiej.
W obecnym z tyłu mam łatkę i właściwie tak jakby jej tam nie było.
Parę lat temu zakołkowałem tył i była lipa, co tydzień trzeba było dobić powietrza bo minimalnie, ale jednak schodziło kołkiem.
Zależy jeszcze gdzie, im bliżej środka jest dziura tym lepiej.
W obecnym z tyłu mam łatkę i właściwie tak jakby jej tam nie było.
Parę lat temu zakołkowałem tył i była lipa, co tydzień trzeba było dobić powietrza bo minimalnie, ale jednak schodziło kołkiem.
-
Invi - VIP Åšcigacz.pl
power_bit napisał(a):mirekm71 napisał(a):Ja kleje ale opinie sa podzielone. Cos w stylu- mozesz napier...lac 300 po drogach publicznych ale latka po malej dziurce w oponie to najwieksze zloBardzo duzo w zyciu opon przebilem a latka puscila raz gora dwa razy w zyciu...
widzę, że nie możesz spać, albo tez jesteś w robcie![]()
ile takie klejenie kosztuje? jakiś kołek się wkleja czy coś?
W pracy bylem. Ten w wulkanizacji bedzie wiedzial czym. Jesli jest dziurka po wkrecie to chyba tylko latka.
-
można kleić tył z przodem juz bym tak nie zrobil chociaż i tak nie znasz chwili ani godzin. kumpel sie przewrócił na ognisku i uderzył w głowę, później poszedł spać a rano już nie wstał
TL1000R- Odszedł została Hayabusa i
Nowy nabytek KTM RC8
Nowy nabytek KTM RC8
-
RUTRA.RD - VIP Åšcigacz.pl
Ja osobiście bał bym się jeździć motocyklem na oponie naprawianej ogólnie żaden producent opon motocyklowych nie przewiduje ich naprawy nawet po małej dziurce ,a stwierdzenia "ja jeżdżę i nic się nie stało " są na prawdę nie na miejscu tylko co by było ja by się stało ? zapewne już żadnego post by nie napisał
Fazer 1000
- ravlos
- Świeżak
Ta... bo jakby się nawet rozszczelniło to to pewno śmierć
A niby co może się stać? Osnowa ani żadna wytrzymałościowa część opony nie jest uszkodzona. Niby że cała opona pęknie? Już szybciej przy zwyczajnym przebiciu.

A niby co może się stać? Osnowa ani żadna wytrzymałościowa część opony nie jest uszkodzona. Niby że cała opona pęknie? Już szybciej przy zwyczajnym przebiciu.
-
Invi - VIP Åšcigacz.pl
- stareRadio
- Świeżak
stareRadio napisał(a):Jeśli by nie przewidywał to zakłady wulkanizacyjne byłby tylko od zmiany opon ?
wystarczy trochę poczytać a nie własne mądrości pisać .Zakłady wulkanizacyjne są po to aby kleić (naprawiać)opony w których producent przewiduje taką czynność .Oczywiście każdy robi jak chce .
- ravlos
- Świeżak
@Ravlos a ty wogole byles w powitalni? Bo ja tak czytam te twoje racje to czuje, ze nic o tobie nie wiem a jednoczesnie mysle, ze wiem wszystko... Moze sie pochwalisz czym jezdzisz, ile km w roku, ile masz lat, czym sie zajmujesz w zyciu?
Ok. przeczytalem w stopce. Kilifazer. konkretny sprzet. Gdzie nim byles? Jakas daleka turystyka bo chyba do tego sluzy?
Ok. przeczytalem w stopce. Kilifazer. konkretny sprzet. Gdzie nim byles? Jakas daleka turystyka bo chyba do tego sluzy?
-
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 45 gości