Zobacz wÄ…tek - Intercom w kaskach
NAS Analytics TAG

Intercom w kaskach

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

Intercom w kaskach

Postprzez TomaszOp » 6/12/2012, 23:41

Witam wszystkich. Mam pytanie odnośnie porozumiewania się podczas jazdy na motorze. Chciałbym się porozumiewać z Osobą jadącą ze mną na motorze (pasażerem) bez zdejmowania kasków,lecz za pomocą mikrofonów i słuchawek i czy mielibyście jakąś dobrą propozycje bym to kupił w miarę rozsądnej cenie? Nie musi być to intercom na odległość 500 metrów lecz aby starczyło na porozumiewanie się z pasażerem czyli tak około na 5 metrów? Oczywiste jest że siedzi od razu obok mnie i nie potrzeba tyle , ale zawsze lepiej jest wziąć więcej co nie? Prosiłbym o jakieś propozycje ( w miarę rozsądnej cenie) , lub czy dało by się to zrobić samemu?
TomaszOp
Świeżak

Postprzez rosiboj » 7/12/2012, 00:55

Scala rider , idealna. Używam na codzień i za bardzo rozsądne pieniądze. Możesz kombinować z jakimiś pudelkami i kabelkami i mikroonami i słuchawkach lub krotkofalowkami itd. Temat przerabialem wszystko inne to pieniądze wyrzucone w błoto
Tysiąc serc jedno bicie one direction ponad życie
rosiboj
Moderator

Postprzez Klemer » 7/12/2012, 14:29

Trudno się nie zgodzić z Rosibojem. Scale Ridera znajdziesz za 1100 np. tutaj:
http://www.dobrekaski.pl/cardo-scala-ri ... et,p,41130
Klemer
Świeżak

Postprzez Miczab » 7/12/2012, 14:44

Drogo, niedawno sprzedawałem za niecałe 8 stówek. Teamset pro.

Ja osobiście używam Cellular Line F4 i też jest moim zdaniem OK.
Miczab - Twój partner w motozakupach ;)
Miczab
Administrator

Postprzez TomaszOp » 7/12/2012, 16:49

A czy znalazło by się coś tańszego? Bo nie mam takiej kwoty pieniędzy. Może będzię śmieszne co napiszę ale znajdzie się coś poniżej 200 zł ? Czy nie za bardzo?
TomaszOp
Świeżak

Postprzez drug0n » 7/12/2012, 17:10

Swoją drogą wpadłem na taki pomysł, poniekąd mądry poniekąd głupi- 2 zestawy BT do telefonu + ta sama sieć i wykupiony pakiet na darmowe gadanie, w 200 zł chyba się zmieścisz, pytanie jak z jakością dźwięku.
drug0n
Bywalec

Postprzez TomaszOp » 7/12/2012, 22:37

Bo ja własnie myślałem od chyba miesiąca, ze mógł bym wykupić sobie darmowe minuty (np. w plusie -29 groszy i rozmawiam ile chce) ,do tego posiadać muszę słuchawki (najlepiej płaskie,najwygodniej jest mieć je w kasku i do tego mikrofon wbudowany w tę słuchawki, tylko pojawia się pytanie, czy nie było by słychać dużego wiatru,chyba że założył bym na ten mikrofon jakąś gąbkę i przymocował nieco wyżej ,aby prąd powietrza że tak powiem "nie trafiał w niego". Podłączyć to pod telefon ,zadzwonić do siebie,włożyć słuchawki , założyć kask, zamocować mikrofon i można jechać,lecz tu jest jest jedno "ALE". Czy nie będzie słychać praktycznie samego wiatru. I takie pytanie, czy dało by się wziąć jakiś inny mikrofon, np. od słuchawek, tylko jak go przymocować i podłączyć pod telefon. Chciałbym ,aby ten "intercom" heh działał dobrze i nie kosztował za dużo,lub zrobić samemu i by dział dobrze ,a nie za dużo wychodziło za rzeczy do wykonania tego. Czy macie jeszcze jakieś propozycje.?
TomaszOp
Świeżak

Postprzez Cross88 » 10/12/2012, 11:21

Na prawku instruktor gadał zemna za pomocą 2 krótkofalówek i 2 zestawów słuchawkowych, po mieście nawet dawało radę, gorzej na 2pasie, szum był spory.

A tak w ogóle to lepiej odpuść sobie temat, bo ci laska będzie nawijać do słuchawki i nie będziesz sie mógł dobrze skupić na drodze. Udowodnione naukowo, że gadanie przez telefon w czasie jazdy (analogiczna sytuacja) pogarsza czas reakcji i zmniejsza skupienie na drodze, a na moto to przecież kluczowa kwestia.
Cross88
Świeżak

Postprzez TomaszOp » 10/12/2012, 17:11

No rozmowa na motorze jest bardziej niebezpieczna niż w samochodzie..ale nie ukrywam że się przydało by bo nie jestem jakimś królem szos i nie chciał bym nawijać cały czas bo wiadomo że zajmuje się jazdą ,ale niekiedy jest potrzebne takie urządzenie. A jakie są te zestawy słuchawkowe jeśli mogę wiedzieć?

http://allegro.pl/interkom-na-motor-sku ... 32172.html wiem że to jest głupi pomysł...ale takie coś by się nadawało na początek hah ?

edytuj posty.. kravec
TomaszOp
Świeżak

Postprzez BMW_Zbyszek » 10/12/2012, 20:41

Jak poszukasz dobrze na allegro to znajdziesz rozna jakosc i rozna cene - a w opisie aukcji masz napisane jakie dane urzadzenie ma ograniczenia (np. że mozesz sparowac ze soba tylko 2 urzadzenia na raz). Jesli komunikacja tylko z pasażerem to mozesz wziac najtanszy zestaw "na kablu" - bez BT i innych cudów i co bedziesz mial do przekazania to przekazesz - nawet jesli beda jakies zakłocenia - bo watpię zebys np. kilka godzin w drodze z nia rozmawiał o poprawnej polszczyźnie. Sam sie rozglądałem za róznego rodzaju sluchawkami zeby sluchac navi - można na kabel i mozna przez BT - tak jak z pasazerem. Nie potrzeba Ci super sprzetu do rozmowy z kolega na innym moto który jedzie ponad 500 metrow przed Toba.

Z pomyslu rozmowy z plecakiem szybko zrezygnowałem - raz ze to absorbuje uwagę a skupienia na moto nigdy za duzo, druga sprawa ze bedzie nawijac jak kazda baba o jakis bzdurach ;) i wtedy nie zrelaksuje Cię jazda na moto :P
BMW r1100rs, zx10r
BMW_Zbyszek
Świeżak

Powrót do Akcesoria motocyklowe

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 25 gości

na górê