[biblioteka] Prawo jazdy kategorii A2 - czym jeździć?
• Strona 4 z 4 • 1, 2, 3, 4
A wybrańcy bogów umierają młodzi...<br><hr>JaKomentatorzy napisał(a):Mam wrażenie że niektórzy na konieczność używania maszynki z klasy A2 reagują prawie jakby im zaproponowano częściową kastrację. Pewnie nie każdy ma chęć kupować nówkę z salonu kategorii A2 za 20 tysi, ale przecież nie musi - jest przecież rynek używek spełniających kryteria A2 w niższych cenach.
System kategorii praw jazdy sprawdził się w innych krajach więc czemu u nas miało by być inaczej. Pewnie ktoś powie że o kasę chodzi - możliwe.
Jakiś czas temu miałem okazję usłyszeć jak jest traktowany świeżo upieczony kierowca kat B w Anglii - przez rok bodajże spore restrykcje, a wśród nich zakaz jazdy po motorway'ach.
Czy to kogoś tam oburza - chyba nie, a poziom szkolenia kierowców mają raczej wyższy niż u nas.
Więc zamiast się oburzać że na początku kariery motocyklisty trzeba ujeżdżać słabsze sprzęty, które i tak mają osiągi zostawiające w tyle sportowe auta, potraktować to jako lekcję która później zaowocuje bezpieczniejszą jazdą.
Na teksty że "na motocyklu chcą wyglądać poważnie" mam jedną odpowiedź: Super poważnie wygląda się w trumnie.<br><hr>nik<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
mam pytanie
czy jeśli motocykl przekracza normę na A2 o 2 kW ( chodzi mi o Kawasaki ER5 - ma 37 kW a na A2 max to 35 kW - <a href="http://www.scigacz.pl/Kawasaki,ER5,w,uzytku,955.html" target="blank" class="link">http://www.scigacz.pl/Kawasaki,ER5,w,uzytku,955.html</a>) to jest możliwość zarejestrowania go tak żeby załapał się na tą kategorię?<br><hr>Sun

czy jeśli motocykl przekracza normę na A2 o 2 kW ( chodzi mi o Kawasaki ER5 - ma 37 kW a na A2 max to 35 kW - <a href="http://www.scigacz.pl/Kawasaki,ER5,w,uzytku,955.html" target="blank" class="link">http://www.scigacz.pl/Kawasaki,ER5,w,uzytku,955.html</a>) to jest możliwość zarejestrowania go tak żeby załapał się na tą kategorię?<br><hr>Sun
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Nie tylko Polak, mało to w Niemczech r6'stek co maja w dowodzie 34KM?<br><hr>AndrzejKomentatorzy napisał(a):Nie ma sie czym stresować już niedługo pojawią sie na rynku R6, R1, CBR, NINJA itp. które w dowodach będą odpowiadały nowym przepisom <br><hr>użytkownik<br>Komentatorzy napisał(a):Polak potrafi<br><hr>Macul<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Komentatorzy napisał(a):
użytkownik
Nie ma sie czym stresować już niedługo pojawią sie na rynku R6, R1, CBR, NINJA itp. które w dowodach będą odpowiadały nowym przepisom.
Napewno sie takie nie pojawia, bo nie beda zgodne z przepisami, tyle, ze Ty o tym nie wiesz.
Komentatorzy napisał(a):
Andrzej
Nie tylko Polak, mało to w Niemczech R6'stek co maja w dowodzie 34KM?
W Niemczech maja inne prawo, wolno im dlawic kazdy jeden motocykl jaki jest na rynku a w PL nie wolno dlawic niczego czego moc przekracza 70 kW, i wszystko w temacie.
A tych Polakow ktorzy tak wszystko potrafia to jakos na egzaminach PJ nie widac ?

- Harakiri 7
- Bywalec
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Jest mi ktoś w stanie udzielić odpowiedzi na moje pytanie?
mam prawo jazdy kat.A2
Przymierzam siÄ™ do kupna gs-a 550 78'
w dowód wbite jest 35.8kw nie mieszcząc się mocą w a2 o całe 0.8kw!
Odpowie mi ktoś czy jestem w stanie załatwić taka zmianę w dowodzie
przechodząc przegląd?rzeczoznawce? (oczywiście po tej redukcji 2/3 mocy motorynki)
pozdrawiam<br><hr>Marchewkusz
mam prawo jazdy kat.A2
Przymierzam siÄ™ do kupna gs-a 550 78'
w dowód wbite jest 35.8kw nie mieszcząc się mocą w a2 o całe 0.8kw!
Odpowie mi ktoś czy jestem w stanie załatwić taka zmianę w dowodzie
przechodząc przegląd?rzeczoznawce? (oczywiście po tej redukcji 2/3 mocy motorynki)
pozdrawiam<br><hr>Marchewkusz
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
chyba kogos tu uwazaj na jezyk - leff. Kto wydaje tyle kasy na motocykl? W dodatku pewnie pierwszy i na A2.
Jak 18-latek zrobi na A2 to pewnie na moto będzie mieć z 4 tysie a za tyle nie kupi na a2 uzywki bo teraz podrożały, prędzej już jakiegoś litra mozna znaleźć<br><hr>ddddd
Jak 18-latek zrobi na A2 to pewnie na moto będzie mieć z 4 tysie a za tyle nie kupi na a2 uzywki bo teraz podrożały, prędzej już jakiegoś litra mozna znaleźć<br><hr>ddddd
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Hej, polecam GS 500 oprócz podanych motocykli, oraz Bandita 400
Ja śmigam CB 1-400 z '90 roku, fajny, mocny motocykl, według oficjalnych danych ma 51 KM, ale w papierach od nowości widnieje 30, widać taka była zblokowana wersja
Polecam małe starsze motorki, można się nauczyć jeździć za niewielką kwotę a potem przesiąść się na coś większego
<br><hr>MAGICmilkmanstary

Ja śmigam CB 1-400 z '90 roku, fajny, mocny motocykl, według oficjalnych danych ma 51 KM, ale w papierach od nowości widnieje 30, widać taka była zblokowana wersja

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Osobiście polecam małego gs-a, zwłaszcza dla kurdupli takich jak ja. Do podroży i jeżdżenia po mieście, przyzwoite spalanie, niezła wygoda, wygląd tez nie najgorszy, na wycieczkę po Europie nadaje się jaknajbardziej(sprawdzone;), zwłaszcza dla jednej osoby, z trzema kuframi i pasażerem przydało by się troszke wiecej poweru(chociaż nawet te 48 km daje rade) i 2ga tarcza z przodu. Jedyne czego brak w serii to pozadnej szyby na autostrady
pod A2 wydaje mi się, ze całkiem fajne moto(jeśli chodzi o nówki), chociaż nie jeździłem na hondach, które też wyglądają ciekawie. Tak jeszcze dla ludzi którzy nie uznają motocykli poniżej litra, tym na prawdę da się jeździć i wcale nie ma jakiejś przepaści, biorąc pod uwagę np. Gs-a 800<br><hr>lookee94

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
No stary, ja z dwoma kumplami robię A2 na podkarpaciu, gdzie cała Polska mówi, że mieszkamy 'na ukrainie', pochodzimy ze średnio zamożnych rodzin, cała nasza trójka pracuje w wakacje od 17 roku życia, więc już drugi sezon, rodzice dali nam po 3-5 tys PLN, resztę zapracowaliśmy sobie sami, każdy z nas ma na motocykl A2 ponad dychę. Dla chcącego nic trudnego, więc nie **** mi tu pan, bo jak masz 4k to nie stać Cię na utrzymanie nowo zakupionego motocykla nawet, a co dopiero sam motocykl, chyba że kupujesz złoma w którego włożysz w ciągu 2 najbliższych lat 2x więcej, albo będziesz jeździł czymś co nie sopełnia norm bezpieczeństwa (olej, świece, regulacja, czyszczenie, przegląd, ubezpieczenie, kask, rejestracja, oponki, łańcuch i inne rzeczy eksploatacyjne kosztują).<br><hr>MaksKomentatorzy napisał(a):chyba kogos tu popierdoliło. Kto wydaje tyle kasy na motocykl? W dodatku pewnie pierwszy i na A2.
Jak 18-latek zrobi na A2 to pewnie na moto będzie mieć z 4 tysie a za tyle nie kupi na a2 uzywki bo teraz podrożały, prędzej już jakiegoś litra mozna znaleźć<br><hr>ddddd<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
" rodzice dali nam po 3-5 tys PLN" wszystko jasne...<br><hr>gazeluchKomentatorzy napisał(a):chyba kogos tu popierdoliło. Kto wydaje tyle kasy na motocykl? W dodatku pewnie pierwszy i na A2.
Jak 18-latek zrobi na A2 to pewnie na moto będzie mieć z 4 tysie a za tyle nie kupi na a2 uzywki bo teraz podrożały, prędzej już jakiegoś litra mozna znaleźć<br><hr>ddddd<br>Komentatorzy napisał(a):No stary, ja z dwoma kumplami robię A2 na podkarpaciu, gdzie cała Polska mówi, że mieszkamy 'na ukrainie', pochodzimy ze średnio zamożnych rodzin, cała nasza trójka pracuje w wakacje od 17 roku życia, więc już drugi sezon, rodzice dali nam po 3-5 tys PLN, resztę zapracowaliśmy sobie sami, każdy z nas ma na motocykl A2 ponad dychę. Dla chcącego nic trudnego, więc nie **** mi tu pan, bo jak masz 4k to nie stać Cię na utrzymanie nowo zakupionego motocykla nawet, a co dopiero sam motocykl, chyba że kupujesz złoma w którego włożysz w ciągu 2 najbliższych lat 2x więcej, albo będziesz jeździł czymś co nie sopełnia norm bezpieczeństwa (olej, świece, regulacja, czyszczenie, przegląd, ubezpieczenie, kask, rejestracja, oponki, łańcuch i inne rzeczy eksploatacyjne kosztują).<br><hr>Maks<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
To chore ten podział kategorii. Nie lepiej było by dzielić na wiek? Czyli np zdaje się kat A w wkeku 18 lat i można jeździć kat A2 i dopiero jak ma się te 24 po prostu się przesiąść na coś na A...... Przykładowo ja mam prawko A od 2010 zaś B od 2009... Nie mam motocykla jeżdzę głównie autem i pełną gębą mogę usiąść na R1 mimo że zdałem na cbf 125. Po co obecnie zdawać egzamin znowu na wyzej, jak patrząc tym tropem ktoś kto na zerowe pojęcie i ma 24 lata może dosiąść od razu Gladiusa 650 ccm. Bezsens tylko poszerzy się liczba osób bez prawka <br><hr>FanFSO/BMW
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Dodam ,że z Gladiusa od razu może na R1 , czyli zero doświadczenia plus przepustka na mocne motocykle<br><hr>FanFSO/BMWKomentatorzy napisał(a):To chore ten podział kategorii. Nie lepiej było by dzielić na wiek? Czyli np zdaje się kat A w wkeku 18 lat i można jeździć kat A2 i dopiero jak ma się te 24 po prostu się przesiąść na coś na A...... Przykładowo ja mam prawko A od 2010 zaś B od 2009... Nie mam motocykla jeżdzę głównie autem i pełną gębą mogę usiąść na R1 mimo że zdałem na cbf 125. Po co obecnie zdawać egzamin znowu na wyzej, jak patrząc tym tropem ktoś kto na zerowe pojęcie i ma 24 lata może dosiąść od razu Gladiusa 650 ccm. Bezsens tylko poszerzy się liczba osób bez prawka <br><hr>FanFSO/BMW<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
kolejny dzieciaczek co od starych dostał 5 kafli na moto... żałosne pewnie i tak jezdzic nie umie<br><hr>sssssKomentatorzy napisał(a):chyba kogos tu popierdoliło. Kto wydaje tyle kasy na motocykl? W dodatku pewnie pierwszy i na A2.
Jak 18-latek zrobi na A2 to pewnie na moto będzie mieć z 4 tysie a za tyle nie kupi na a2 uzywki bo teraz podrożały, prędzej już jakiegoś litra mozna znaleźć<br><hr>ddddd<br>Komentatorzy napisał(a):No stary, ja z dwoma kumplami robię A2 na podkarpaciu, gdzie cała Polska mówi, że mieszkamy 'na ukrainie', pochodzimy ze średnio zamożnych rodzin, cała nasza trójka pracuje w wakacje od 17 roku życia, więc już drugi sezon, rodzice dali nam po 3-5 tys PLN, resztę zapracowaliśmy sobie sami, każdy z nas ma na motocykl A2 ponad dychę. Dla chcącego nic trudnego, więc nie **** mi tu pan, bo jak masz 4k to nie stać Cię na utrzymanie nowo zakupionego motocykla nawet, a co dopiero sam motocykl, chyba że kupujesz złoma w którego włożysz w ciągu 2 najbliższych lat 2x więcej, albo będziesz jeździł czymś co nie sopełnia norm bezpieczeństwa (olej, świece, regulacja, czyszczenie, przegląd, ubezpieczenie, kask, rejestracja, oponki, łańcuch i inne rzeczy eksploatacyjne kosztują).<br><hr>Maks<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
• Strona 4 z 4 • 1, 2, 3, 4
Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 33 gości