Shoei X-Spirit II chce mi urwać uszy przy ściąganiu
• Strona 1 z 1
Shoei X-Spirit II chce mi urwać uszy przy ściąganiu
Siema.
Zakupiłem sobie nowy garnek. Wybór padł na Shoeia X-Spirit II, rozmiar M, gąbki rozmiar 35.
Obwód mojej dyńki to 57cm, a więc Mką wydaje się być idealna. Zresztą jak już założę kask to leży idealnie i nigdzie mnie nie uciska. Problemem jest zakładanie i ściąganie tego garnka, mianowicie podczas zakładania kasku dość mocno uciska na uszy, a przy jego ściąganiu, dosłownie idzie się zesrać z bólu... Dzisiaj założyłem go z 5 razy i uszy mam czerwone niczym buraki...
Najlepsze jest to, że w sklepie zakładałem go chyba z 10 razy i czułem, że wchodzi i schodzi ciasno ale nic mnie nie bolało.
I teraz pytanie. Co zrobić? Próbować wymienić na większy? Wymienić gąbki w środku z 35 na 31? Czy może liczyć na to, że się ugniecie (kask jest nówka i nikt przede mną go nawet nie przymierzał)?
Kasków przed tym Shoei'em miałem już kilka i to nie z najniższych półek i takich cyrków nie było...
Zakupiłem sobie nowy garnek. Wybór padł na Shoeia X-Spirit II, rozmiar M, gąbki rozmiar 35.
Obwód mojej dyńki to 57cm, a więc Mką wydaje się być idealna. Zresztą jak już założę kask to leży idealnie i nigdzie mnie nie uciska. Problemem jest zakładanie i ściąganie tego garnka, mianowicie podczas zakładania kasku dość mocno uciska na uszy, a przy jego ściąganiu, dosłownie idzie się zesrać z bólu... Dzisiaj założyłem go z 5 razy i uszy mam czerwone niczym buraki...
Najlepsze jest to, że w sklepie zakładałem go chyba z 10 razy i czułem, że wchodzi i schodzi ciasno ale nic mnie nie bolało.
I teraz pytanie. Co zrobić? Próbować wymienić na większy? Wymienić gąbki w środku z 35 na 31? Czy może liczyć na to, że się ugniecie (kask jest nówka i nikt przede mną go nawet nie przymierzał)?
Kasków przed tym Shoei'em miałem już kilka i to nie z najniższych półek i takich cyrków nie było...
-
Kvba - Świeżak
Kaai, sportowego kasku nie ściągam trzymając za jego szczękę i ciągnąc do góry z całej siły - pewnie o to Ci chodziło. Jako, że ten kask jest kaskiem stricte torowym to kciuki przy ściąganiu wędrują do środka kasku żeby odciągnąć poduchy i zrobić miejsce na uszy/policzki.
Powiem Wam, że z kominiarką jest o niebo lepiej. Dzisiaj już prawie obcykałem ściąganie i zakładanie tego kasku i jest już do zniesienia, to po prostu chyba wymaga wprawy.
Powiem Wam, że z kominiarką jest o niebo lepiej. Dzisiaj już prawie obcykałem ściąganie i zakładanie tego kasku i jest już do zniesienia, to po prostu chyba wymaga wprawy.

-
Kvba - Świeżak
Grzesku napisał(a):poza tym wnętrze lekko się rozbije i dopasuje z czasem, będzie o niebo łatwiej
Dzięki za odpowiedź. Ubić to bankowo się coś tam ubije, więc podejrzewam, że czasem będzie tylko lepiej .
Już wiem gdzie trzeba przycisnąć gąbkę przy ściąganiu i schodzi elegancko ;]
-
Kvba - Świeżak
Kvba napisał(a):Jako, że ten kask jest kaskiem stricte torowym to kciuki przy ściąganiu wędrują do środka kasku żeby odciągnąć poduchy i zrobić miejsce na uszy/policzki.
Kominiarka to raz, higiena w kasku, nie śmierdzi, łatwiej ściąga się kask i jest bardziej dopasowany. Co do ściągania, to jest jedyny słuszny sposób - łapiesz za paski i rozciągasz na boki

-
Hyde - Bywalec
W tym przypadku rozciąganie za paski nic nie daje bo robi się tylko miejsce na policzki, a nie na uszy. Być może zmieni się to z czasem jak się gąbki trochę ubiją.
Kominiare zawsze zakładam jak jeżdżę na moto ale nie zakładałem jej w tym przypadku do tego kasku bo stwierdziłem, że niepotrzebna mi do mierzenia w domu. Zresztą w moich poprzednich kaskach nie było specjalnie różnicy w ich zakładaniu i ściąganiu bez lub z kominiarką. Z tym Shoei'em jak widać jest inaczej
Kominiare zawsze zakładam jak jeżdżę na moto ale nie zakładałem jej w tym przypadku do tego kasku bo stwierdziłem, że niepotrzebna mi do mierzenia w domu. Zresztą w moich poprzednich kaskach nie było specjalnie różnicy w ich zakładaniu i ściąganiu bez lub z kominiarką. Z tym Shoei'em jak widać jest inaczej

|1000RR 2006r| | http://www.bikepics.com/members/kubcys/
-
Kvba - Świeżak
U siebie i znajomych zauwazyłem tez ten problem przy zmianie z xr 1100 na xspirita - jedna sprawa to poprawne zakladanie i sciaganie kasku, druga ze wystarczy dobra (wcale nie droga) kominiarka i problem przestaje istniec.
BMW r1100rs, zx10r
- BMW_Zbyszek
- Świeżak
Problem już definitywnie rozwiązany. Kupiłem w zeszłym tygodniu nową, dopasowaną do głowy kominiare termoaktywną i już nie ma najmniejszych problemów z zakładaniem i ściąganiem kasku. 

|1000RR 2006r| | http://www.bikepics.com/members/kubcys/
-
Kvba - Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości