Jak dowiedzieć się ile nasz motor ma KM ?
• Strona 1 z 1
Jak dowiedzieć się ile nasz motor ma KM ?
Witam.
Szukałem w internecie tego, jak dowiedzieć sie / obliczyć ile nasz motor ma KM ? Jak to sie robi w domowych możliwościach bez jeżdżenia na stacje diagnostyczne i hamownie ?
Mam Yamahe DT 125 i koleś od którego kupowałem motor mówił, iż silnik ma moc 32 KM. Chciałbym teraz u siebie sprawdzić czy rzeczywiście tak jest i prosze was, abyście mi przedstawili metode za pomocą której dowiem sie jaką moc posiada motor ?
POZDRAWIAM
Szukałem w internecie tego, jak dowiedzieć sie / obliczyć ile nasz motor ma KM ? Jak to sie robi w domowych możliwościach bez jeżdżenia na stacje diagnostyczne i hamownie ?
Mam Yamahe DT 125 i koleś od którego kupowałem motor mówił, iż silnik ma moc 32 KM. Chciałbym teraz u siebie sprawdzić czy rzeczywiście tak jest i prosze was, abyście mi przedstawili metode za pomocą której dowiem sie jaką moc posiada motor ?
POZDRAWIAM

-
anders1998 - Świeżak
hamownia.... Domowymi sposobami według moich wiadomości nie da się tego sprawdzić (zawyżanie mocy jest bardzo powszechne). Według niektórych informacji moja yz ma 45/44/43/42/41/40 a jak patrzyłem wykres z hamowni widać było moc 33 km co jest dość dużym odskokiem od tamtych informacji.
sx 200 | chomikuj.pl/godzillaaaa | http://schematy.netai.net
-
kris514 - VIP Åšcigacz.pl
nie no 33 kucy w yz mozliwe jak moto dobite
kolega ma wyciag z hamowni na troche podkręconą DTtke na ponad 30 koni własnie 32-34 konie jak pamietam. moto smigało w klubie stunterskim i hamownia była pewna. ( nie taka jak na zlotach przenosna ze sporym błędem pomiarowym itp )
inaczej nie policzysz ;d chyba że zasięgniesz definicji konia mechanicznego
masz 75 kg podniesionych na metr wysokosci w czasie jednej sekundy
jak sobie do koła bloczek zaczepisz i pomierzysz a potem policzysz to moze ci wyjsc ta moc.... ale chyba nie chciało by ci sie w to bawic 

inaczej nie policzysz ;d chyba że zasięgniesz definicji konia mechanicznego

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
U mnie w pobliżu nie ma żadnej hamowni. I w tym tkwi problem. Nie mam jak sprawdzić ile ma mocy. Jedynie stacja diagnostyczna, ale ona znowu jest za daleko abym mógł tam sam pojechać, a ojciec teraz nie ma czasu i z pewnością uznałby to za niepotrzebne aby zapakować motor na samochód dostawczy i zawieźć.
Yamaha DT 125 - I'am WANTED
-
anders1998 - Świeżak
no włąsnie
po co Ci ta wiedza ? czy to takie wazne ile masz mocy ? ja nigdy nie hamowałem moto bo po co ? co z tego że sie dowiem czy ma 50 koni czy 55... to nic nie zmieni
bezsens 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Tak, to nic nie zmieni ... ale chodzi głównie o to aby dowiedzieć sie jaką moto ma moc, a kolejno przy zakupie następnego motoru porównac moc poprzedniego z nowym żeby wiedzieć jak wielki może być skok mocy 

Yamaha DT 125 - I'am WANTED
-
anders1998 - Świeżak
no tak tylko że to ma sens o ile kupisz drugą DTtke... bo nie tylko moc się liczy ale też moment obrotowy i sposób oddawania tej mocy
np taki transalp turystyk ma 45 kucy powiedzmy że tyle co dobra crossówka w 2T... nigdy oba sprzety nie bedą smigały podobnie 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Nie wiem jak to dokładnie jest ale może po prostu w tej yz w danych jest podana moc na wale a na hamowni na kole.
- Mateusz250
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości