Kask za około 1500zł na FZ6S
• Strona 3 z 4 • 1, 2, 3, 4
Edit : Moja poniższa wypowiedź dotyczy wizjera przyciemnianego progresywnie - czyli u góry ciemniejszy, na dole jasny - nie wiem czy właśnie o taki typ szyby Ci chodziło.
Bo z tego co napisałeś , że sam się przyciemnia i rozjaśnia to chyba wizjer fotochromatyczny i kosztuje odpowiednio więcej.
Ja w momencie kupna swego kasku, zakupiłem również wizjer przyciemniany progresywnie (czy jak to się tam fachowo nazywa) Efekt ?? Sprzedałem ten wizjer po jakimś miesiącu i zakupiłem całą ciemną szybkę.
Wg. mnie do jazdy w nocy, wieczór, zmierzch czy wschód, a nawet pochmurne dni- szyba "przezroczysta" , do robienia "słonecznych" km tylko szyba całkowicie przyciemniona, bądź okulary.
Dlaczego ?
Ponieważ progresywny wizjer "eliminuje" tylko światło słoneczne padające z góry. Wszystkie odbicia od kałuż, aut czy innych powierzchni padające "nie z góry" będą Cie oślepiać. Więc wg mnie taki wizjer spełnia swe założenie w max 50%. Jadąc w stronę słońca (jak to ładnie brzmi
), jeśli będzie przy linii horyzontu, wizjer także nie spełni swej funkcji. Uważam, że nie ma co się męczyć i albo zakupić dodatkowy wizjer przyciemniany całkowicie, albo mieć przy sobie zawsze okulary - choć pierwsza opcja jest dużo wygodniejsza.
Bo z tego co napisałeś , że sam się przyciemnia i rozjaśnia to chyba wizjer fotochromatyczny i kosztuje odpowiednio więcej.
Ja w momencie kupna swego kasku, zakupiłem również wizjer przyciemniany progresywnie (czy jak to się tam fachowo nazywa) Efekt ?? Sprzedałem ten wizjer po jakimś miesiącu i zakupiłem całą ciemną szybkę.
Wg. mnie do jazdy w nocy, wieczór, zmierzch czy wschód, a nawet pochmurne dni- szyba "przezroczysta" , do robienia "słonecznych" km tylko szyba całkowicie przyciemniona, bądź okulary.
Dlaczego ?
Ponieważ progresywny wizjer "eliminuje" tylko światło słoneczne padające z góry. Wszystkie odbicia od kałuż, aut czy innych powierzchni padające "nie z góry" będą Cie oślepiać. Więc wg mnie taki wizjer spełnia swe założenie w max 50%. Jadąc w stronę słońca (jak to ładnie brzmi

- kozlos
- Świeżak
miałem na myśli bardziej taki bajer:
http://www.youtube.com/watch?v=SOHkWZa0_cg czyli fotochromatyczny
ale jak cena tego ustrojstwa będzie za duża to dokupie lustro/całą przyciemnianą i będę je zmieniał.
Tu kolejny argument za rpha 10 bo on od razu w zestawie ma dwie szyby.
Monochromatyczny to jest tylko pinlock: http://www.bikebiz.com.au/products/Shoe ... 52d12.html
ma ktoÅ› z was coÅ› takiego?
http://www.youtube.com/watch?v=SOHkWZa0_cg czyli fotochromatyczny
ale jak cena tego ustrojstwa będzie za duża to dokupie lustro/całą przyciemnianą i będę je zmieniał.
Tu kolejny argument za rpha 10 bo on od razu w zestawie ma dwie szyby.
Monochromatyczny to jest tylko pinlock: http://www.bikebiz.com.au/products/Shoe ... 52d12.html
ma ktoÅ› z was coÅ› takiego?
- cup12552
- Świeżak
Zobacz tu masz np sam pinlock fotochromatyczny w pl sklepie za 250 zł ? Czy warto ? hmm nie mam pojęcia, sam jestem ciekaw jak to działa, ale raczej i tak zdecydowałbym się na używanie dwóch różnych wizjerów. Trzeba tylko pamiętać o zabieraniu tego drugiego jak wybieramy się gdzieś dalej od domku.
Pochwal się jak już dokonasz zakupu
i moja rada (co zapewne doskonale wiesz) poszukaj kasku w różnych źródłach , bo ja na qwest'cie przepłaciłem ze 300 zł ;/
Pochwal się jak już dokonasz zakupu

- kozlos
- Świeżak
selbsttönend to słowo którego nawet na ling.pl nie znalazłem:) Z Twojej wypowiedzi wnioskuje ze to znaczy fotochromatyczny.
Jeśli tak to super opcja, za taką cenę myślę ze warto zaryzykować.
ps. w zimne dni słońce tak mocno nie świeci
ps2. cJarek, a masz fotochromat że mówisz o tych temperaturach?
Jeśli tak to super opcja, za taką cenę myślę ze warto zaryzykować.
ps. w zimne dni słońce tak mocno nie świeci
ps2. cJarek, a masz fotochromat że mówisz o tych temperaturach?
- cup12552
- Świeżak
Oczywiscie ze bylem ale nie motocyklem:) I nie planuje zimowych przejażdżek:)
Jednakże dzięki za link, super opcja z tym tanim pinlockiem, mam nadzieje ze ze względu na swoją cenę nie będzie sie gorzej dopasowywał niz inne fotochromatyczne:)
Jednakże dzięki za link, super opcja z tym tanim pinlockiem, mam nadzieje ze ze względu na swoją cenę nie będzie sie gorzej dopasowywał niz inne fotochromatyczne:)
- cup12552
- Świeżak
Wez pod uwage to co pisal c.Jarek - moga byc pewne problemy - opoznienia z tym fotochromatycznym pinlockiem czy wizjerem. Osobiscie nie znam nikogo uzywajacego takiego bajeru, ale ja bym zostal przy dwoch wizjerach. No coz, nie jest jakos strasznie drogi wiec jak sie nie sprawdzi to najwyzej zakupisz wlasnie druga szybke.... a moze okaze sie strzalem w dziesiatke
choc kiedys poswiecilem troche czasu na lekture na ten temat i opinie byly podzielone.

- kozlos
- Świeżak
jakbym miał za niego dać 400zł, to bym się nie zdecydował, ale za 150 mozna zrezygnować, to chyba tansze albo porównalne niż zwykla szybka.
ok mam juz oferte kasków, szkoda ze malowania nie powalą bo mam do wyboru tylko czarny/czarny mat/ diabolic i moire.
No trudno, na dniach podejmę decyzję i zamówie przy okazji ten niemiecki pinlock.
ok mam juz oferte kasków, szkoda ze malowania nie powalą bo mam do wyboru tylko czarny/czarny mat/ diabolic i moire.
No trudno, na dniach podejmę decyzję i zamówie przy okazji ten niemiecki pinlock.
Ostatnio edytowano 5/12/2012, 16:27 przez cup12552, łącznie edytowano 1 raz
- cup12552
- Świeżak
Świetny wybór
Rewelacyjny kask. Sama go posiadam. Sprawdza się idealnie. Jak otworzysz wszystkie otwory to faktycznie w okolicach 200km/h czasem trochę świszczy. Zależy jak ustawisz głowę
Ale to detal, który na prawdę ma się nijak w porównaniu do reszty, która składa się z samych zalet (już ich nie będę wymieniać, żeby nie powtarzać wypowiedzi innych) 

Four wheels move your Body, Two wheels move your Soul...
-
neuros - Świeżak
Wszystko doszło, handroidy troche twarde ale czytałem że zmiekną z czasem.
Kask fajny, bardzo lekki i czuć wysoką jakość wykonania,
Ma minimalne luzy ale za to wydaje mi się ze rozmiar mniejszy byłby już za mały więc chyba dobrze wybrałem
Kask fajny, bardzo lekki i czuć wysoką jakość wykonania,
Ma minimalne luzy ale za to wydaje mi się ze rozmiar mniejszy byłby już za mały więc chyba dobrze wybrałem

- cup12552
- Świeżak
deejayslonio napisał(a):Nie wiedziałem, że ścigacz ma Shoei...
Bo nie miał, ale już mam.

Spojrzałem na Twoją stopkę - chcesz zmienić 600 na 300?
@Cup, dobrze że wszystko dojechało. Miałem obawy, bo w aktualnym okresie chłopaki mają na samochodach takie ilości paczek, że zdarzają się wpadki.
Miczab - Twój partner w motozakupach 

-
Miczab - Administrator
Widzę, że autor już chyba uzyskał odpowiedzi na wszystkie pytanie, więc chciałbym zadać kilka swoich. Ogólnie też szukam bezpiecznego kasku w tej kwocie ale bardziej dla motocyklisty w siedzącej pozycji.
Do tej pory byłem zdecydowany na Shoei'a Qwest'a. Zool. napisał, że na turystyka bardziej nadaje się Schubert, a najbezpieczniejszy jest Arai. To tylko jego opinia czy ktoś jeszcze się z nią zgadza? Jakie kaski (poza Qwest'em) polecilibyście do przymierzenia w sklepie? Szukam czegoś podobnej klasy ale chciałbym porównać kilka skorup żeby wybrać tą, która najlepiej będzie mi leżała na głowie.
Do tej pory byłem zdecydowany na Shoei'a Qwest'a. Zool. napisał, że na turystyka bardziej nadaje się Schubert, a najbezpieczniejszy jest Arai. To tylko jego opinia czy ktoś jeszcze się z nią zgadza? Jakie kaski (poza Qwest'em) polecilibyście do przymierzenia w sklepie? Szukam czegoś podobnej klasy ale chciałbym porównać kilka skorup żeby wybrać tą, która najlepiej będzie mi leżała na głowie.
- MaciekMik
- Świeżak
• Strona 3 z 4 • 1, 2, 3, 4
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości