Zobacz wątek - Dzwięk tłumika-jak wydobyć ladny bass
NAS Analytics TAG

Dzwięk tłumika-jak wydobyć ladny bass

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Dzwięk tłumika-jak wydobyć ladny bass

Postprzez ostro.cbr900 » 14/6/2007, 22:40

Mam pytanie choć może będe się po kimś powtarzał ale szukałem na forum i nikt o tym nie pisze. Bynajmniej nie mogłem znaleźć. Mianowicie chodzi mi o podniesienie o troche chałasu w moim tłumiku w cbr900 . Tak żeby wydawał dzwięk lekkiego basu. Kolega ma taki sam też orginalny i u niego tak fajnie pracuje słychąć każde dodanie gazu, i nić przy nim nie robił. Mam orginalny tłumik i niechciał bym wyprówać go. Może wystarczy zrobić jakąś małą dziurkę lub trochę powiększyc te dziurki które odprowadzają wodę. Zgóry dzięki
ostro.cbr900
Świeżak

Postprzez jurekgpx » 16/6/2007, 16:39

witaj nie wiem jaki moze byc sposob na wydobycie basowych dzwiekow z oryginalnego tlumika ale zrobilem sobie tlumik z kwasowki o srednicy 130-140mm wewnatrz umiescilem siatke perforowaną o srednicy 80mm a przestrzen miedzy siatką a rurą zewnetrzną wypelnilem watą mineralną koncówka tlumika ma srednice 80mm.przelot w tlumiku jest wolny nie ograniczony zadnymi przegrodami.efekt jest naprawde za-bisty, same basy -wrecz grzmi.do zrobienia tlumika uzylem dwuch zweżek,jednej dennicy jednego kolanka 90stopni wszystko z nierdzewki tlumik jest rozbieralny a koszt okoó 200zł
jurekgpx
Świeżak

Postprzez ostro.cbr900 » 21/6/2007, 20:31

A może jest inny sposób bo nie mam zabardzo warunków do zrobienia sobie drugiego samemu ani nie mam zabardzo komu to zlecić
ostro.cbr900
Świeżak

Postprzez Alexen » 21/6/2007, 22:08

tez wlasnei sie zastanawialem nad dodaniem takiego bassu i znajomy mi zaproponowal a wlasciwie doradzil tylko nei potrafie tego dobrze wytlumaczyc , jak jest koncowka tlumika i w nia wchodzi ta rurka ze tak powiem to jeszcze miedzy oslona a ta rurka jest kawalek miejsca i doradzil zeby dziury ponawiercac neiwielkie ze powinien byc dobry efekt .nie wiem jak to jest praktyce bo tez nie chce zabardo niszczyc orginalne wydechu ale pomysl wlasciwie nei glupi
Alexen
Świeżak

Postprzez musieli » 22/6/2007, 11:19

Pomysł głupi jak but.... Jak takie rzeczy czytam to nie wiem co mi pierwsze opada - ręce czy nogi??? Generalnie jeśli chcesz mieś głosniejszy, basowy wydech to powinieneś kupić coś z oferty producentów takich jak Akrapowić, Arrow, Yoshimura (zapraszam do nas www.rpmotorsport.pl). Są też na naszym rynku producenci wydechów, u których możesz sobie zrobić wydech "na miarę" - Kwas-Met, Moto-Wydech itp. A wiercenie oryginału zawsze kończy się zniszczeniem części bez uzyskania oczekiwanego efektu...
musieli
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 35 gości

na górê