Dzwięk tłumika-jak wydobyć ladny bass
• Strona 1 z 1
Dzwięk tłumika-jak wydobyć ladny bass
Mam pytanie choć może będe się po kimś powtarzał ale szukałem na forum i nikt o tym nie pisze. Bynajmniej nie mogłem znaleźć. Mianowicie chodzi mi o podniesienie o troche chałasu w moim tłumiku w cbr900 . Tak żeby wydawał dzwięk lekkiego basu. Kolega ma taki sam też orginalny i u niego tak fajnie pracuje słychąć każde dodanie gazu, i nić przy nim nie robił. Mam orginalny tłumik i niechciał bym wyprówać go. Może wystarczy zrobić jakąś małą dziurkę lub trochę powiększyc te dziurki które odprowadzają wodę. Zgóry dzięki
- ostro.cbr900
- Świeżak
witaj nie wiem jaki moze byc sposob na wydobycie basowych dzwiekow z oryginalnego tlumika ale zrobilem sobie tlumik z kwasowki o srednicy 130-140mm wewnatrz umiescilem siatke perforowaną o srednicy 80mm a przestrzen miedzy siatką a rurą zewnetrzną wypelnilem watą mineralną koncówka tlumika ma srednice 80mm.przelot w tlumiku jest wolny nie ograniczony zadnymi przegrodami.efekt jest naprawde za-bisty, same basy -wrecz grzmi.do zrobienia tlumika uzylem dwuch zweżek,jednej dennicy jednego kolanka 90stopni wszystko z nierdzewki tlumik jest rozbieralny a koszt okoó 200zł
- jurekgpx
- Świeżak
A może jest inny sposób bo nie mam zabardzo warunków do zrobienia sobie drugiego samemu ani nie mam zabardzo komu to zlecić
- ostro.cbr900
- Świeżak
tez wlasnei sie zastanawialem nad dodaniem takiego bassu i znajomy mi zaproponowal a wlasciwie doradzil tylko nei potrafie tego dobrze wytlumaczyc , jak jest koncowka tlumika i w nia wchodzi ta rurka ze tak powiem to jeszcze miedzy oslona a ta rurka jest kawalek miejsca i doradzil zeby dziury ponawiercac neiwielkie ze powinien byc dobry efekt .nie wiem jak to jest praktyce bo tez nie chce zabardo niszczyc orginalne wydechu ale pomysl wlasciwie nei glupi
-
Alexen - Świeżak
Pomysł głupi jak but.... Jak takie rzeczy czytam to nie wiem co mi pierwsze opada - ręce czy nogi??? Generalnie jeśli chcesz mieś głosniejszy, basowy wydech to powinieneś kupić coś z oferty producentów takich jak Akrapowić, Arrow, Yoshimura (zapraszam do nas www.rpmotorsport.pl). Są też na naszym rynku producenci wydechów, u których możesz sobie zrobić wydech "na miarę" - Kwas-Met, Moto-Wydech itp. A wiercenie oryginału zawsze kończy się zniszczeniem części bez uzyskania oczekiwanego efektu...
- musieli
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 35 gości