Zobacz wątek - zimowe pogawędki
NAS Analytics TAG

zimowe pogawędki

Wywalac wszystko jak leci

Postprzez amahay » 30/1/2013, 00:58

Kurde nie mam foto . oglądałem ostatnio program "domy z marzeń" czy coś takiego . Ogólnie zamysł jest stylowo ale ekologicznie i energooszczędnie . ludzie w Grecji mieli taką podłogę zdaje się . Nie pamiętam czy to był salon czy kuchnia . Ale po prostu bardzo dobrze ubita ziemia machnięta jakimś czymś olejnym co powoduje że ani nie brudzą się nogi ani się to nie pyli . po prostu jakby ziemia pod warstwą dajmy na to silikonu . Ja złapałem na to fazę . Szukałem , oczywiście na polskich stronach nie ma takiej kreatywności więc nie znalazłem .
http://www.tvs.pl/tv/program,domy_z_marzen,206.html (otwórz link) nie pamiętam który odcinek
amahay
Stały bywalec

Postprzez Hyde » 30/1/2013, 01:07

Walenty napisał(a):Dawaj o tych obciążeniach cieplnych :D

W grubym skrócie to im więcej ciepła ucieka Ci przez ściany do innych pomieszczeń, przez podłogę do piwnicy oraz przez dach, tym większe są projektowe straty ciepła, a im większe straty ciepła, tym większe grzejniki musisz dobrać. Przykładowo na kondygnacjach pośrednich, grzejniki są o wiele mniejsze, aniżeli na kondygnacji ostatniej, gdzie strop ma kontakt z powietrzem zewnętrznym oraz na parterze, gdzie ciepło "ucieka" nam do piwnicy w wypadku jej występowania. A im większe posiadasz grzejniki tym większy potrzebujesz kocioł, żeby wszystko sprawnie działało, a oczywiście im większy kocioł, tym większa cena zakupu samego kotła i jego eksploatacji. Ile raz ja użyłem słowa większe...
Hyde
Bywalec

Postprzez Walenty » 30/1/2013, 01:18

Hyde, co Ty studiujesz? :>
Watch out, we got a badass over here!
Walenty
Moderator

Postprzez power_bit » 30/1/2013, 06:10

Walenty napisał(a):
wrider napisał(a):Przeglądam ogłoszenia i trafiła się taka "perełka", jakby jakiś znawca rzucił okiem.To bym był uradowany :D
http://otomoto.pl/suzuki-gsx-r-gsxr-600 ... 06119.html

Szybkę, to chyba power polerował :lol:

No bez przesady, to nie moja robota :twisted:
W sobotÄ™ zobaczycie efekt polerski :wink:
power_bit
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez mirekm71 » 30/1/2013, 06:55

@ Hyde nie jest tak jak piszesz. Owszem, cieplo ucieka z najwyzszej kondygnacji przez dach ale jednoczesnie ta wyzsza kozdygnacja jest ogrzewana przez kondygnacje ponizej. Cieplo idzie do gory i dlatego dolna kondygnacje musisz zagrzac mocniej a gora zagrzeje sie od dolu. Przykladowo u mojego syna w pokoju jest 19° ale jak wejdziesz na lozko pietrowe to okaze sie, ze jest bardzo goraco :-) Tak samo jak w moim miezaizolowanym domu ja w miesiac zuzyje tone wegla to moj sasiad z gory zadowoli sie 700kg. Jakby zaizolowal swoj sufit to jeszcze mniej bo ja go ogrzeje a jego cieplo nie ucieknie.

W kwestii podlogowki to posiada ona zawor mieszajacy, lub montuje sie zawor 4-drogowy odpowiedzialny za utrzymywanie stalej temp idacej na podloge. Temp ta powinna max wynosic 35° i bez wzgledu na to ile ustawimy na kotle temp idaca na.podloge ma byc jednakowa. Montaz dodatkowych grzejnikow moze nie co ulatwic sterowanie ogrzewaniem, poniewaz o wiele latwiej sterowac temp grzejnjkow niz temp kilku tonowego stropu. Podloga nie ma parzyc a cieplo ma byc ledwie wyczuwalne. Goraca podloga wyrzuca w gore caly kurz z podlogi inprzebywanie w takim pomieszczeniu jest nie zdrowe i chyba nie przyjemne. Ogrzewanie niskotemperaturowe jest zdrowe.

Jesli chodzi o ogloszenie to motocykl mi sie podoba tylko mam uczulenie na idiotow. Maszyna z 1998 roku kupiona w salonie w 1998roku? Myslalem k...a, ze w Biedronce? Malo tego kupil ja od razu drugi wlascieciel bo jest u drugiego wlasciciela od nowosci? :shock: Narkotykom powiedz NIE. Nawet jak motocykl fajny to sprzedajacy przeraza lub poraza glupota.
mirekm71
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez wrider » 30/1/2013, 08:12

mirekm71 napisał(a):...
Jesli chodzi o ogloszenie to motocykl mi sie podoba tylko mam uczulenie na idiotow. Maszyna z 1998 roku kupiona w salonie w 1998roku? Myslalem k...a, ze w Biedronce? Malo tego kupil ja od razu drugi wlascieciel bo jest u drugiego wlasciciela od nowosci? :shock: Narkotykom powiedz NIE. Nawet jak motocykl fajny to sprzedajacy przeraza lub poraza glupota.

No właśnie też zauważyłem, że coś tu nie gra. Ale motocykl wydaję się fajny, przedzwonię może dzisiaj to poruszę też tą kwestie i dam znać.Zobaczymy jak się będzie z tego tłumaczył. :twisted:
everything was free and everything was fast
wrider
Świeżak

Postprzez Hyde » 30/1/2013, 08:20

mirekm71 napisał(a):@ Hyde nie jest tak jak piszesz. Owszem, cieplo ucieka z najwyzszej kondygnacji przez dach ale jednoczesnie ta wyzsza kozdygnacja jest ogrzewana przez kondygnacje ponizej. Cieplo idzie do gory i dlatego dolna kondygnacje musisz zagrzac mocniej a gora zagrzeje sie od dolu. Przykladowo u mojego syna w pokoju jest 19° ale jak wejdziesz na lozko pietrowe to okaze sie, ze jest bardzo goraco :-) Tak samo jak w moim miezaizolowanym domu ja w miesiac zuzyje tone wegla to moj sasiad z gory zadowoli sie 700kg. Jakby zaizolowal swoj sufit to jeszcze mniej bo ja go ogrzeje a jego cieplo nie ucieknie.

W tym wypadku, ja się z Tobą nie zgodzę. Żeby wiedzieć czy jakakolwiek kondygnacja Ci cokolwiek ogrzeje, to musisz sobie to najpierw policzyć, nie stawia się tego za pewnik, że "górna kondygnacja zagrzeje mi dolną". Fakt, może tak być, ale nie musi. Zgadza się, że potrzebne są bardzo małe grzejniki w pomieszczeniach, które przylegają do łazienki, w której wymagana temperatura to 24. Dolną kondygnację musisz ogrzać mocniej, bo dolna kondygnacja ma kontakt z gruntem, albo z piwnicą, a nie dlatego, że ciepło idzie do góry, a jak wiemy ciepło zawsze migruje z pomieszczenia chłodniejszego, do zimniejszego, by wyrównać temperatury w obu ośrodkach.
Hyde
Bywalec

Postprzez SkoQ » 30/1/2013, 08:44

ścigacz.pl - tutaj pomożemy Ci wybrać motocykl, kask, kamerkę, ogrzewanie w Twoim domu, rodzaj pustaka z jakiego powinieneś go zbudować, podpowiemy jaki kolor farby wybrać do salonu, gdzie to najtaniej kupić oraz doradzimy krótko jakie zezwolenia są Ci potrzebne żeby wybudować aquapark w ogródku :D

Åšcigacz.pl - Podpowiada, Ubiera, UrzÄ…dza
Motocykle sportowe sÄ… do jazdy sportowej, a nie do nauki.
SkoQ
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez mirekm71 » 30/1/2013, 09:10

SkoQ napisał(a):ścigacz.pl - tutaj pomożemy Ci wybrać motocykl, kask, kamerkę, ogrzewanie w Twoim domu, rodzaj pustaka z jakiego powinieneś go zbudować, podpowiemy jaki kolor farby wybrać do salonu, gdzie to najtaniej kupić oraz doradzimy krótko jakie zezwolenia są Ci potrzebne żeby wybudować aquapark w ogródku :D

Åšcigacz.pl - Podpowiada, Ubiera, UrzÄ…dza

Bo tutaj sami gienusie sa.

Cieplo zawsze idzie do gory. Zakladajac, ze izolacja storpow jest jednakowa to zawsze w pomieszczeniu nad ogrzewanym bedzie wyzsza temp niz w pomieszczeniu ponizej. OZC czyli obliczenie zapotrzebowania na cieplo sluzy dopasowaniu odpowiedniej wielkosci kotla i grzejnikow ale to inna bajka.

Jeszcze w kwestii motocykla z linku podoba mi sie ten kolor w motocyklu z tego roku. Jako, ze nie powala ksztaltami niekrzykliwy kolor nadaje mu powagi i klasy.
mirekm71
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Walenty » 30/1/2013, 09:32

wrider napisał(a):

No właśnie też zauważyłem, że coś tu nie gra. Ale motocykl wydaję się fajny, przedzwonię może dzisiaj to poruszę też tą kwestie i dam znać.Zobaczymy jak się będzie z tego tłumaczył. :twisted:

Może chodzi o to, że motocykl z 1998, kupiony w 1998. Nie w 1999 ani też w 2000? Ale właściwie po co to info...
Walenty
Moderator

Postprzez rosiboj » 30/1/2013, 09:38

wrider napisał(a):

Ja obydwa motocykle kupilem w salonie jako nowe i obydwu jestem drugim wlascicielem i wlcale nie biore. Sprawa jest banalnie prosta, np pierwszym wlascicielem beemy bylo BMW ;) Swoja droga zauwazylem, ze w salonach stoi masa zx10r zarejstrowanych przez kawasaki jeszcze w 2011 roku!!! Nowki sztuki z fabrycznym przebiegiem.

@amahay jako ze nie ma Vegasa na mac-a pomyslalem, ze zaczne rzezbic w AF, przejrzalem wczoraj jakis jeden tutorial, odpalilem i... : Po pierwsze cos co kiedys zrobilem w Vegasie i zapisalem jako wmv nie chcialo sie otworzyc w AF, co przypomnialo mi, ze jak rok temu podchodzilem do tematu obroki filmow mialem podobny problem chyba ze zrodlowymi plikami z GOpro! Co prawda CS6 otowrzyl mi jakis stary plik go pro ale ... otwarzanie korbilo i pojawial sie jakis dziwny napis przy klatkach na czerwono co jakis czas (not real time) ogolnie AF sprawil wrazenie bardziej skomplikowanego wiec jestem ciekaw co przemawia za nim wzgledem SV o czym jeszcze nie wiem bo jak narazie mimo checi zniechecilem sie.
Tysiąc serc jedno bicie one direction ponad życie
rosiboj
Moderator

Postprzez mirekm71 » 30/1/2013, 09:46

Po co rejestruja te motocykle? Jak bedziesz sprzedawal to tez napiszesz "drugi wlasciciel"? Bez sensu...
mirekm71
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez rosiboj » 30/1/2013, 10:56

mirekm71 napisał(a):Po co rejestruja te motocykle? Jak bedziesz sprzedawal to tez napiszesz "drugi wlasciciel"? Bez sensu...

Rejestruja je z kilku wzgledow:
- Potrzebuja motocykli demo
- Musza zarejestrowac dana ilosc motocykli w ciagu roku ze wzgledu na statystyki danego dilera wzgledem producenta, chodzi o to im wiecej oni zarejstruja tym wiecej dostana tzw demo maszyn
- Wojna na statystki trwa na kazdym poziomie, rowniez tym najwyzszym czyli firmy naciskaja na przedstawicieli w krajach a ci na dilerow zeby pod koniec statystyka powiedziala, ze w tym roku najwiecej nowych motocykli zarejestrowal np (hujosung) czyli, ze niby on sie najlepiej sprzedaje

To tylko kilka powodow o ktorych ja wiem, a sa pewnie i takie o ktorych nie wiem
Tysiąc serc jedno bicie one direction ponad życie
rosiboj
Moderator

Postprzez amahay » 30/1/2013, 15:19

Rosiboj napisał(a):@amahay jako ze nie ma Vegasa na mac-a pomyslalem, ze zaczne rzezbic w AF, przejrzalem wczoraj jakis jeden tutorial, odpalilem i... : Po pierwsze cos co kiedys zrobilem w Vegasie i zapisalem jako wmv nie chcialo sie otworzyc w AF, co przypomnialo mi, ze jak rok temu podchodzilem do tematu obroki filmow mialem podobny problem chyba ze zrodlowymi plikami z GOpro! Co prawda CS6 otowrzyl mi jakis stary plik go pro ale ... otwarzanie korbilo i pojawial sie jakis dziwny napis przy klatkach na czerwono co jakis czas (not real time) ogolnie AF sprawil wrazenie bardziej skomplikowanego wiec jestem ciekaw co przemawia za nim wzgledem SV o czym jeszcze nie wiem bo jak narazie mimo checi zniechecilem sie.

Dlatego jak chcę zrobić prosty filmik dla siebie to korzystam z imovie (teraz jeszcze nowsze z pakietu 11 ma lepsze rozdzielczości) . A jak chcę mi się męczyć nad produkcją to przynoszę chipsów na dwa dni i siadam do Premiera . Z tymi formatami z gopro też czasem są jazdy czasem nie . Ja teraz mam głównie materiały z canona więc .mov w jakimś kodeku gdzie w każdym programie hula . w GoPro można zmieniać format nagrań ?
amahay
Stały bywalec

Postprzez Miczab » 30/1/2013, 15:26

viewtopic.php?t=84854 komuÅ› koszulkÄ™ z nickiem?
Miczab - Twój partner w motozakupach ;)
Miczab
Administrator

Postprzez Kaai » 30/1/2013, 15:27

taaa. żebym wpie*dol na mieście dostał.

Nice try Mr. Fox!
white/blue zipp pro 50
Bo Zabija Nas To Co Kochamy Najbardziej ;(
Kaai
Mieszkaniec forum

Postprzez Walenty » 30/1/2013, 15:54

To ja sobie wezmÄ™ "Kaai" :D
Walenty
Moderator

Postprzez madcap » 30/1/2013, 16:02

Walenty napisał(a):To ja sobie wezmę "Kaai" :D

masochista?
Obrazek (otwórz link)
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
madcap
Administrator

Postprzez Walenty » 30/1/2013, 16:09

...lepiej niż "Walenty".

SkÄ…d masz takie fajne emotikony? :>
Walenty
Moderator

Postprzez Kaai » 30/1/2013, 16:12

Dzięki madcap!:P

Btw, wie ktoś czy można a jak tak to jak zmienić dane przy numerze? Mam numer w orange, chciałem przejść do pleja, ale nie mogę bo mam go zarejestrowany jako, uwaga (i tu mój kretynizm)
Imię: mój numer tel
Nazwisko: mój numer tel

Ulica: polnych misi
Miejścowość: Raptory

...? można to zmienić w salonie orange? ktoś się orientuje?
white/blue zipp pro 50
Bo Zabija Nas To Co Kochamy Najbardziej ;(
Kaai
Mieszkaniec forum

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Smietnik

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości

na górê