Zobacz wÄ…tek - Przednie lagi
NAS Analytics TAG

Przednie lagi

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Przednie lagi

Postprzez mysior » 2/11/2012, 21:57

Witam wszystkich!
Mam nielada problem z moim Varadero 125. mianowicie jakoś miesiąc temu mocno wyrżnąłem w dziurę i zaczął mi lać prawy lag. Mimo opini innych, ze jesto to strasznie trudne, postanowiłem sam wymenić uszczelniacze i się udało, tyle że nie do końca. Wszystko było dobrze, nic nie ciekło do dzisiaj, jak zobaczyłem, że na uszczelniaczu anty pyłowym jest olej... ta sama laga znowu. może nie był winny uszczelniacz, a coś się z nią stało? Proszę o pomoc.
mysior
Świeżak

Postprzez henio12323 » 2/11/2012, 22:30

moze :P kto to ma wiedziec jak nie ty ? przyczyn puszczenia uszczelniacza moze byc kilka

1 moze byc wygięta goleń, minimalne ale jednak
2 mogłeś źle zamontować uszczelniacz podczas montażu np mogłeś go pokaleczyc albo nie równo wsadzic
3 mogłes źle skręcic lagi przy kole i zakosowac całe lagi
4 moze chrom jest juz ostro wysmigany
5 moze akurat tez uszczelniacz przeciwpyłowy jest walnięty dostało sie troche syfu i sie rozszczelniło
6 moze wyciągnąłes moto z ciepłego garazu i na zimnym sie rozszczelnił, albo nie wiem np nie myłeś motocykla ciepłą wodą ? mi w temp około 3-5 stopni po myciu na takiej samoobsługowej myjce z ciepłą wodą rozszczelniły sie obie lagi
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Postprzez mysior » 3/11/2012, 12:26

Kurde;/ jednak jak sprawdziłem dobrze to się okazało, że leje inna laga niż wcześniej.
@henio12323
Przyczyn może być wiele,
wygięta goleń? nie sądze, jak już to byłaby wygięta ta druga, która mocniej ucierpiała po poprzedniej dziurze.
Raczej nie pokaleczyłem uszczelniacza, ewentulanie mogłem go krzyło włożyć (wbijałem go starym uszczelniaczem, http://www.youtube.com/watch?v=5PYwEeR8uSU przy całej wymianie sugerowałem sie tym filmikiem).
żle skręcić lagę? nie rozumiem o co chodzi, możesz mi wytłumaczyć, bo być może to jest przyczyna.
Jakby chrom był wysmigany, to by się na początku tylko pociły a nie od razu lały.
Uszczelniacz przeciwpyłowy wyglada na troche wysłużony, fakt nie zmieniałem go a powinienem.
U mnie w garazu jest niewiele cieplej niż na dworze jakieś 5-8* więc to chyba nie, a i tez nie myłem go ostatnio, a jak myje to tylko letnią wodą i gąbką, bo aż tak się nie brudzi:)
Prosze o pomoc, co teraz powinienem zrobić? Nie chce wydawać hajsu na mechanika ( zaśpiewał mi 160zł jak przyniosę gołe lagi)
mysior
Świeżak

Postprzez henio12323 » 3/11/2012, 13:37

po co sie pytasz jak sam wszystko niby wiesz :P

u dołu masz ośke. i robisz to tak. zakładasz koło, oske itp. skręcasz srubki te małe po prawej stronie. potem dokręcasz mocno głowną nakrętke po stronie lewej. nastepnie dokręcasz śrubki po stronie lewej. potem luzujesz te po stronie prawej. i tutaj mozna sie np przejechac kawałek, albo poskakac na moto tak żeby sie golen ustawiła równolegle do drugiej. jak nie zrobisz tego to moze prawa golen robic litere V albo odwróconą litere V.

jak chrom byłby wysmigany to by nie poszłą od razu :) włąsnie zuzywała by sie stopniowo aż pocieknie.

ja nie rozumeim do konca jednego. jak robiłeś ten uszczelniacz to wymieniałeś od razu w obu ? czy tylko w tej co cieknie ? a teraz poszła druga ?
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Postprzez mysior » 3/11/2012, 14:08

Nie, no oczywiście, że zmieniłem odrazu dwa uszczelniacze i dlatego mnie to boli, ze znowu cieknie. Wcześniej ciekła lewa, po wymianie w obu lagach uszczelniaczy po miesiącu zaczęła cieknąć prawa.
mysior
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości

na górê