Zobacz wÄ…tek - Piaggio x9 v-max
NAS Analytics TAG

Piaggio x9 v-max

i inne małe pojemności
_________

Piaggio x9 v-max

Postprzez bikerx9 » 1/11/2012, 12:56

Witam. Posiadam skutera Piaggio X9 125cc z 2003r. Chciał bym zwiększyć w nim prędkość maksymalna, teraz rozwija prędkość do 105 km/h a jeszcze wczesniej ok roku temu temu gdy jeździł nim face za granica na autostradzie wycisnął z niego 124 km/h, nie wiem jak mam zwiekszyc osiagi jakie mial wczeniej.

Wymieniałem w nim:
-filtr oleju,
-filtr paliwa,
-olej,

Może poradzi ktoś co mam zrobic jeszcze? Nie wiem czy da sie wyczyscic papke paliwa(która popycha paliwo do gaźnika), czy trzeba bedzie ją wymieniac? Mam do wydania 300 zl.
Zapomniałem sie jeszcze zapytac jaki plyn hamulcowy mam kupic najelepiej, czytałem ze dot4 jest dobry.

A moge sie dowiedziec na czym polega dokladnie regulacja gaźnika?? Coś z iglicą??
I jak to jest z tymi zaworami? nigdy nie mialem z tym doczynienia :/ wiec nie wiem jak to zrobić, moze ktos da mała instrukcje?

Przebieg w mom skuterze to 23500 km
A czy regulacja zaworów zwiekszy moc/predkość??
Ostatnio edytowano 2/11/2012, 20:34 przez bikerx9, łącznie edytowano 5 razy
bikerx9
Świeżak

Postprzez michau_ek » 1/11/2012, 17:36

zobacz jaki masz zalac płyn - pisze na zbiorniczku napewno. ale najprawdopodobniej dot4, kup jakiś droższy, zły napewno nie będzie.

wydaje mi się ,że ta pompka bardzo duzo do gadania nie ma.

ile masz przebiegu w nim? może poprostu troche się już zużył i tyle nie pojedzie.

jeśli tego nie robiłeś to dopompuj powietrza do kół, wyczyść/wymień filtr powietrza, wyreguluj zawory oraz gaźnik, jeśli zrobisz to dobrze, to powinieneś odczuć jakąś poprawe.
michau_ek
Świeżak

Postprzez michau_ek » 2/11/2012, 14:19

jeśli nigdy nie miales doczynienia z zaworami czy regulacją to oddaj mechanikowi to, moze cos zrobi.

regulacja zaworów - regulacja luzów na konikach zaworowych, w chinczykach wyglada to mniej wiecej tak, ze odkrecamy dekielek, luzujemy nakrętkę, kręcimy takim pręcikiem jakby (wkładając w odpowiednie miejsce szczelinomierz) ustalamy luz na obu zaworach. gdybym zobaczył "wnętrze" twojego silnika tzn co jest pod dekielkiem byłbym w stanie powiedziec ci jak zrobic to u ciebie.

regulacja gaźnika - jeśli teraz jezdzi dobrze to iglicy bym nie ruszał tylko sprawdził kolor świecy (kawa z mlekiem = OK) jeśli odcien będzie inny to znaczy, ze gaznik do regulacji.
michau_ek
Świeżak

Powrót do Motorowery do 50 ccm

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

na górê