Problem przedniego hamulca
• Strona 1 z 1
Problem przedniego hamulca
Witam!
Od pewnego czasu mam problem przedniego hamulca, a mianowicie, miesiąc temu trafiłem na dużą dziurę i puściły uszczelniacze przednich lagów. Jakoś sobie poradziłem i sam wymieniłem uszczelniacze, jednak zaczał sie problem z przednim hamulcem. Mianowicie cały czas tak jakby trze i ewidentnie hamuje przednie koło, podczas wolnego przetaczania motocykla (zwykle podczas wyprowadzania z garazu) hamulec piszczy. klamka jest tak jakby bardziej sztywna, niestety nie wpłyta to na efektywność hamowania.
Motocykl posiadam od pół roku jest to Honda Varadero 125 i poprzedni własciciel wymieniał(bo widać) klocki i są w dobrym stanie(ok5000km po wymianie)
Licze na dobre porady i podpowiedzi jak rozwiązać problem, gdyż chce to zrobic sam, a jestem jescze niedoświadczonym motocyklistą jak i mechanikiem motocyklowym:)
Od pewnego czasu mam problem przedniego hamulca, a mianowicie, miesiąc temu trafiłem na dużą dziurę i puściły uszczelniacze przednich lagów. Jakoś sobie poradziłem i sam wymieniłem uszczelniacze, jednak zaczał sie problem z przednim hamulcem. Mianowicie cały czas tak jakby trze i ewidentnie hamuje przednie koło, podczas wolnego przetaczania motocykla (zwykle podczas wyprowadzania z garazu) hamulec piszczy. klamka jest tak jakby bardziej sztywna, niestety nie wpłyta to na efektywność hamowania.
Motocykl posiadam od pół roku jest to Honda Varadero 125 i poprzedni własciciel wymieniał(bo widać) klocki i są w dobrym stanie(ok5000km po wymianie)
Licze na dobre porady i podpowiedzi jak rozwiązać problem, gdyż chce to zrobic sam, a jestem jescze niedoświadczonym motocyklistą jak i mechanikiem motocyklowym:)
-
mysior - Świeżak
http://www.scigacz.pl/Wymiana,plynu,ham ... ,7986.html
Proponuję poczytać artykuł i zwrócić uwagę na tzw. DOT
Proponuję poczytać artykuł i zwrócić uwagę na tzw. DOT
z750
- wojtoon
- Świeżak
ja bym jeszcze sprawdził czy tarcza hamulcowa nie jest krzywa. ew felga. zdejmij koło sprawdź czy ośka jest prosta(np. na kawałku szyby okiennej) potem wsadź ośke w felge oprzyj na czymś oba końce ośki ew. jeden możesz reką trzymać i kręć kołem i będziesz widział czy są bicia
tdr125 er-5 ZX9r ktm lc4 600, 620 adventure, F2 stunt, crf 450 i transalp, zx6r 08 stunt
-
7beat - Stały bywalec
Własnie wymieniłem płyn hamulcowy (na starym mialem przejechane ok 5000km, czyli nie dużo, ale dla zasady), przy okazji odpowietrzyłem, a przyznam, że było z czego. Niestyty Hamulec dalej trze i nawet zrobilem test, wybrałem się troche pojeździc i hamowałem tylko tylnym hamulcem a przednia tarcza nadal się nagrzewa i jest gorąca, Czyli klocki dalej trą o tarcze. jutro spróbuje zrobić tak jak radzi @7beat i sprawdzę, czy wszystko mam proste:)
-
mysior - Świeżak
jednak już jest wszystko dobrze, klocki sie w koncu ułożyły i tarcza po jeżdzeniu bez jej uzywania jest zimna jak lód:)
edytuj posty
regulamin się kłania
nie należy pisać post pod swoim postem
senekkorzenna
edytuj posty

regulamin się kłania

nie należy pisać post pod swoim postem
senekkorzenna
-
mysior - Świeżak
tego samego oplot to to samo co zwykły przewód jedynie nie puchnie jak sie naciska klamke. i tyle
co do płynów spokojnie mozna lać zwykłe najtansze dot 4 z orlenu nawet o ile układ działa na tym płynie. róznica jest wtedy kiedy ma sie moto sportowe albo sie gania sportowo gdzie płyn sie moze gotowac wtedy lepiej lać cos lepszego. ale do amatorskiej jazdy spoko wystarczy

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości