Benzyna w odmie
• Strona 1 z 1
Benzyna w odmie
Witam,
chciałem dowiedzieć się gdzie tkwi problem w moim motocyklu. Otóż przez wężyk od odmy wykapuje benzyna z jakimś czarnym syfem. Po 10km przejechanych mogę spuścić tego ok. 80ml. Co jest z nim nie tak? Uszczelki jakieś? Filtry? Trochę szkoda mi tej benzyny...
Proszę o pomoc
chciałem dowiedzieć się gdzie tkwi problem w moim motocyklu. Otóż przez wężyk od odmy wykapuje benzyna z jakimś czarnym syfem. Po 10km przejechanych mogę spuścić tego ok. 80ml. Co jest z nim nie tak? Uszczelki jakieś? Filtry? Trochę szkoda mi tej benzyny...
Proszę o pomoc
- drummer1234
- Świeżak
wypadało by napisać co to za skuterek, oleju nie przybywa do silnika ? ile wlejesz podczas wymiany tyle samo potem wylewasz?
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
- drummer1234
- Świeżak
czyli byc moze masz przedmuchy na tłokach, paliwo dostaje sie do oleju, i paruje + przez to, że jest wiecej oleju nadmiar cisnienia wyrzuca olej przez odme. raczej to niestety jest przyczyną.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Re: Benzyna w odmie
Miałem tak kilka razy w motocyklach. Pierścienie tłokowe zawsze były ok. Iglic pływakowych można byłoby się niekiedy czepić ze względu na zużycie. Nieszczelny, lejący kranik zawsze był główną przyczyną paliwa w oleju. Efekt- podnoszący się stan oleju w skrzyni korbowej, tryskanie paliwa z odmy. Dalej prowadzi to do rozszczelnienia silnika i zatarcie, jeżeli w porę problem nie zostanie zlikwidowany.
- WKŁ
- Świeżak
Pojadę nim na weekendzie do mechaników na czyszczenie, regulację i synchronizację gaźników i zobaczymy co będzie.
- drummer1234
- Świeżak
Jeśli nawet zaworki są nieszczelne to kranik rozwiązuje problem. Też w to nie wierzyłem i szukałem przyczyn we wszystkim. Wymieniłem zaworki... ok paliwo leciało przez skład mieszanki... Poziom paliwa w komorach pływakowych był ok. Chodzi tu o 4 gaźniki pochylone o kilka stopni w stronę głowicy, które mieszczą w sobie prawie pół litra paliwa. W końcu postanowiłem posłuchać się głupiego gadania na temat kranika. Okazało się, że nie był szczelny ( kranik na podciśnienie) Gdy zrobiłem kranik, do oleju nie dostała się nawet jedna kropla paliwa. Od tamtej pory zeszły już dwa sezony i jest spoko.
- WKŁ
- Świeżak
Kranik nie przepuszcza u mnie w pozycji OFF, czyli raczej jest ok. Co prawda membrana otwiera kranik w pozycji ON, ale już go nie zamyka. Zawsze po zgaszeniu motocykla kranik przełączam na OFF. Czy w takiej sytuacji paliwo może przedostawać się - za sprawą wadliwego kranika - do skrzyni korbowej podczas jazdy gdy kranik jest normalnie otwarty? Czy to przepuszczanie paliwa przez kranik i przedostawanie się go do skrzyni korbowej dotyczy tylko sytuacji gdy zostawiłbym moto zgaszone z otwartym kranikiem?
- drummer1234
- Świeżak
Przez uszkodzona membrane paliwo dostaje sie z kranika do ukladu podcisnienia. Za duza ilosc w zbyt krotkim czasie, zeby mogla wystapic inna z opisywanych przyczyn. Pierscienie zauwazylby po tysiacu km a nie po 10km.
-
mirekm71 - VIP Ścigacz.pl
Przez uszkodzona membrane paliwo dostaje sie z kranika do ukladu podcisnienia. Za duza ilosc w zbyt krotkim czasie, zeby mogla wystapic inna z opisywanych przyczyn. Pierscienie zauwazylby po tysiacu km a nie po 10km.
Czyli co jest nie tak? Membrana w kraniku czy gaźniki? Sorry ale mało znam się na mechanice.
- drummer1234
- Świeżak
Tego przez internet nie sprawdze ale uczono mnie, zeby zawsze zaczynac od rzeczy najprostszych. Sciagnij wezyk podcisnieniowy sterujacy kranikiem i zobacz czy tam jest sucho.
-
- drummer1234
- Świeżak
To pewnie ktorys gaznik tylko skad nagle taka ilosc paliwa? Po podlaczeniu wakuometrow powinno wyjsc, ktory gaznik leje. Nie kuleje na wolnych obrotach?
-
Chodzi trochę nierówno (wachluje czasem 900-1100 rpm). Dlatego pojadę nim na regulację i synchro gaźników może jutro. Być może to jest rzeczywiście przyczyną obecności benzyny w skrzyni korbowej.
- drummer1234
- Świeżak
Z tą membraną to nie jest zły pomysł. Wracając do gaźników... jeżeli któryś z nich puszcza, a do tego kranik zostanie otwarty na 2 , 3 noce to paliwa może tyle nalecieć, że będzie widać w odmie i nawet na miarce.. Właściwe ustawienie gaźników powinno zostać zrobione. Na pewno wyjdzie to korbowodom na zdrowie.
Filtr powietrza też jest ważny. Jeden z moich klientów miał tak zasyfiony filtr, ciągnął tyle paliwa, że po zgaszeniu rozgrzanego moto, 2 , 3 sek i następował wybuch z tłumika, olej też był do wymiany bo wyglądał jak zanieczyszczone paliwo. Moto miało zwykły kranik i cały czas otwarty.
Filtr powietrza też jest ważny. Jeden z moich klientów miał tak zasyfiony filtr, ciągnął tyle paliwa, że po zgaszeniu rozgrzanego moto, 2 , 3 sek i następował wybuch z tłumika, olej też był do wymiany bo wyglądał jak zanieczyszczone paliwo. Moto miało zwykły kranik i cały czas otwarty.
- WKŁ
- Świeżak
Ja mam podobny problem z moto, z tym, że oprócz benzyny wyciekającej wężykiem od odmy, wypluwa również olej spod korka. Dzieje się tak, gdy jadę dłuższy czas na wysokich obrotach (6-8 krpm). Odkręciłem korek podczas pracy silnika i jak przystawiłem rękę to czuć było ciśnienie wychodzące stamtąd. Czy to są przedmuchy? Trzeba pierścienie wymienić? Czy może jest to normalne, że w miejscu, gdzie wlewam olej jest ciśnienie?
- tomekgil1
- Świeżak
Nie to nie jest normalne. Zmierz cisnienie na cylindrach.
Co do benzyny w odmie, przybywajacego oleju. Jedyne co moze byc to kranik (peknieta membrana), zaworki iglicowe w gaznikach, lub niewlasciwa regulacja poziomu paliwa w gaznikach. Paliwo wtedy leci prosto na tloki, dostaje sie do oleju. Podczas pracy silnika wyrzuca je odma.
Mialem ostatnio taki przypadek w GSX-F'ie. Zamiast 3 litrow oleju spuscilismy ponad 5 litrow (okolo 2 litrow benzyny). Objawy byly takie, ze moto gdy sie zagrzalo chodzilo jakby na dwoch mieszankach i je zalewalo. Na rozgrzanym moto, mozna bylo zakrecic kranik i motocykl dalej pracowal, na oparach z odmy. Doszlismy do tego przypadkiem, gdy na odpalonym silniku odpielismy odme i walilo z niej benzyna.
Co do benzyny w odmie, przybywajacego oleju. Jedyne co moze byc to kranik (peknieta membrana), zaworki iglicowe w gaznikach, lub niewlasciwa regulacja poziomu paliwa w gaznikach. Paliwo wtedy leci prosto na tloki, dostaje sie do oleju. Podczas pracy silnika wyrzuca je odma.
Mialem ostatnio taki przypadek w GSX-F'ie. Zamiast 3 litrow oleju spuscilismy ponad 5 litrow (okolo 2 litrow benzyny). Objawy byly takie, ze moto gdy sie zagrzalo chodzilo jakby na dwoch mieszankach i je zalewalo. Na rozgrzanym moto, mozna bylo zakrecic kranik i motocykl dalej pracowal, na oparach z odmy. Doszlismy do tego przypadkiem, gdy na odpalonym silniku odpielismy odme i walilo z niej benzyna.
929
-
cycu_rsko - Moderator
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa