Tor motocrossowy 2013 ÅšlÄ…sk
• Strona 1 z 1
Tor motocrossowy 2013 ÅšlÄ…sk
Cześć ! Wpadłem na pomysł by zbudować tor motocrossowy na Śląsku. Pogadałem z kumplem który lata także na crossie i okazało się że ma działkę "2 Hektary do dyspozycji wzdłuż i w szerz" ma tak że sprzęt do tego potrzebny "fadroma i koparka"... Więc postanowiłem wraz z nim ogarnąć temat i zorganizować to ... Jak na razie planujemy co by się tam miało znajdować ogólny plan tego toru co gdzie i jak... Motywację mamy wszystko co potrzebne mamy z planem myślimy startować w marcu 2013 roku i zakończyć naszą pracę przed wakacjami czyli jakoś koniec czerwca. Tor myślę że będzie dostępny dla ludzi za jakąś tam opłatą(symboliczną) by ogarniać tor koparką. Na pewno wrzucę foty miejsca powstania jak na razie pojadę tam za tydzień z nim ogarnąć temat jak to tam wszystko wygląda... Potem jakaś "prowizorka" przez zimę i jak śniegi stopnieją, ziemia będzie miększa ruszamy z pełną parą.
Co planujemy na torze ?
Na pewno będzie miał parę prostych i ostrych zakrętów jak to na tor przystało. Myślę tak że by zrobić parę chop do skoków, zrobić w jednym miejscu dziurę gdzie zbierała by się deszczówka i było by idealne błoto do taplania się oraz na około zrobić objazd (nie każdy może chcieć się potaplać:) ), na pewno znajdą się uskoki i reszta jak to na torze przystało
Obok toru myślę zrobić prostą gdzie znajdą się : Kamienie, błoto(http://www.emotocykl.pl/wp-content/uplo ... ro-174.jpg), drzewa(http://www.enduro.pl/foto_enduro/brzozo ... 2007_1.jpg) Nie każdy może tego spróbować więc jak by się nie bać zrobimy obok tego objazdy by nie przeszkadzać innym
Tak jak pisałem tor będzie dostępny dla wszystkich zobaczymy ile będziemy za to kasować (zależne też ile osób będzie chciało latać) bo może być tak że będzie tylko dla naszego użytku(3 crossy) to wtedy grabie i jazda... No chyba żeby trafiła się dobra ekipa to raz w tygodniu spotkanie z grabiami i poprawiamy tor wtedy pewnie byłoby wszystko o wiele taniej
Dodam też że blisko toru jest stacja - LOTOS więc bez problemu na rezerwie ktoś dojedzie do niej. Sklepy są nie daleko więc praktycznie wszystko jest pod ręką wystarczą chęci zjawienia się
Zdjęcia z prac będę wklejał jak ruszą i informował na bieżąco co się dzieje
Pozdrawiam !
Co planujemy na torze ?
Na pewno będzie miał parę prostych i ostrych zakrętów jak to na tor przystało. Myślę tak że by zrobić parę chop do skoków, zrobić w jednym miejscu dziurę gdzie zbierała by się deszczówka i było by idealne błoto do taplania się oraz na około zrobić objazd (nie każdy może chcieć się potaplać:) ), na pewno znajdą się uskoki i reszta jak to na torze przystało

Obok toru myślę zrobić prostą gdzie znajdą się : Kamienie, błoto(http://www.emotocykl.pl/wp-content/uplo ... ro-174.jpg), drzewa(http://www.enduro.pl/foto_enduro/brzozo ... 2007_1.jpg) Nie każdy może tego spróbować więc jak by się nie bać zrobimy obok tego objazdy by nie przeszkadzać innym

Tak jak pisałem tor będzie dostępny dla wszystkich zobaczymy ile będziemy za to kasować (zależne też ile osób będzie chciało latać) bo może być tak że będzie tylko dla naszego użytku(3 crossy) to wtedy grabie i jazda... No chyba żeby trafiła się dobra ekipa to raz w tygodniu spotkanie z grabiami i poprawiamy tor wtedy pewnie byłoby wszystko o wiele taniej

Zdjęcia z prac będę wklejał jak ruszą i informował na bieżąco co się dzieje

Pozdrawiam !
- KTMowyManiak
- Świeżak
Nie wiem gdzie widzisz tutaj problem ... W tym że mamy chęci i chcemy coś zrobić ?
Ps : 15 "latek".
Ps : 15 "latek".
- KTMowyManiak
- Świeżak
Zaprojektować tzn "prowizorka". Pamiętaj że nie będę tam sam będą tak że osoby pełnoletnie jak i kolega w moim wieku którego owe pole jest. Sprzęt mamy jak napisałem wcześniej(Fadroma,koparka wszystko kolega posiada) a chęci to tylko motywacja do działań.
Przecież nie dam paręset złotych za projekt do architekta cóż za problem sobie pomyśleć jak to ma wyglądać
Przecież nie dam paręset złotych za projekt do architekta cóż za problem sobie pomyśleć jak to ma wyglądać

- KTMowyManiak
- Świeżak
I tak nie zaoszczędzisz tych paru stówek na projekcie bo wydasz je na paliwo do koparki
Na powietrze ona nie chodzi i pali duuużo. Poza tym pomyślałeś o kosztach na żwir itd? Teraz jedna wywrotka około 400zł kosztuje a na taki tor to z 20 ich by trzeba było, bo przecież ogromnego dołu nie wykopiesz i nie w nim jeździł. I ten projekt to nie tak, że sobie posiedzisz wieczorkiem i wymyślisz tylko musi być wszystko wyliczone bo inaczej się tam pozabijacie. Jeżeli macie zamiar brać kasę za wstęp na tor (nawet od kolegów) to jak ktoś podkabluje do skarbówki to możecie problemy mieć.

-
eloelolol123 - Świeżak
ziemia itd wszystko mamy na miejscu z tego co kolega mnie inforował
Dlatego chcemy to policzyć wstępnie jaki prowizoryczny byłby tego koszt. Wiem ile koparka pali tak że chcemy usiąść w weekend i to podliczyć mniej więcej ile to nas wyjdzie. Na pewno z tego nie zrezygnujemy jak wiadomo nie wszystko na raz nie musimy mieć od razu wszystkiego zrobionego możemy ogarnąć najpierw mały tor później go powiększać jak będzie kasa. Co do tej skarbówki to musiałbym się czegoś więcej dowiedzieć jeżeli ktoś ogarnia sprawę "skarbówki" niech napisze mi na PW !
PS : nie zamierzamy zagospodarować 2 Hektarów bo koszta by nas przerosły tak jak piszesz koparka pali mamy zamiar zrobić coś fajnego na czym będziemy mogli polatać nie będziemy przecież organizować tam zawodów i nie musi to być "pełna profesjonalka".
PS : Żwir nam nie jest potrzebny.

PS : nie zamierzamy zagospodarować 2 Hektarów bo koszta by nas przerosły tak jak piszesz koparka pali mamy zamiar zrobić coś fajnego na czym będziemy mogli polatać nie będziemy przecież organizować tam zawodów i nie musi to być "pełna profesjonalka".
PS : Żwir nam nie jest potrzebny.
- KTMowyManiak
- Świeżak
też akurat rozpoczepismy działalnosc, mamy klub i przymierzamy sie do zrobienia toru. nie jest to takie łatwe jak mogło by sie wydawać. aktualnie czekamy na dofinansowanie, bo bez niego szkoda sobie tylko czas marnowac na usypywanie z piasku górek. tor to tor. tez bym proponował pozyskac jakas kase
aha co do samej budowy zapewne bedziecie musieli mieć zgode na to, nikt nie pozwoli wam nagle gdzies na polu cos robic, a potem np hałasowac ( jezeli w niedalekiej odległosci beda budynki mieszkalne )

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Czyli np : uderzyć do burmistrza , później zebrać podpisy ? Zrobić tzw deklarację tak ?
No więc będziemy uderzać do burmistrza ! Dam znać jak to będzie bo może wyjść tak że mieszkańcy się nie zgodzą i będzie lipa. Pozdr !
No więc będziemy uderzać do burmistrza ! Dam znać jak to będzie bo może wyjść tak że mieszkańcy się nie zgodzą i będzie lipa. Pozdr !
- KTMowyManiak
- Świeżak
my dostalismy ziemie na 10 lat na uboczu przy samej trasie wiec niezły dojazd, i nikomu nie przeszkadzamy. teraz staramy sie o dofinansowanie. (oczywiscie wszystko robione pod klub a teren od razu wiadomo ze idzie pod tor crossowy i kazdy urzednik wie co i jak wiec bez przekretów ) dalej co do samego toru, osoba która chyba jako jedyna legalizuje tory mx w pl ( nie pamietam teraz nazwiska ) przyjechała i wyznaczyła wstępna nitkę toru, nakresliła mniej wiecej tu hopka, tam banda itp. ale wymiary juz sami sobie dobierzemy. dobrze jest zagadac z jakims pobliskim istniejacym klubem mx, na pewno jest ktos kto fajnie wyznaczył by własnie tor, jako poszerzanie motocrossu i nie powinni za to brac ogromnej ilosci kasy. nas wyszedł koszt dojazdy goscia na tor.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości