Jazda z dziećmi
• Strona 1 z 1
Jazda z dziećmi
Witam
Jak wygląda sprawa z jazdą z dziećmi??
Czy jest dolna granica wieku? Może wzrostu? A może wystarczy jak umie się mocno trzymać?
Co na to prawo bo niemoge sie doszukać
Pozdro dla BS Wielkopolska
Jak wygląda sprawa z jazdą z dziećmi??
Czy jest dolna granica wieku? Może wzrostu? A może wystarczy jak umie się mocno trzymać?
Co na to prawo bo niemoge sie doszukać
Pozdro dla BS Wielkopolska

- bony-m
- Świeżak
Z dzieckiem do lat 7 nie wolno Ci się poruszać z prędkością przekraczającą 40km/h. Jeśli jest starsze, ograniczeniem są przepisy ogólne dotyczące prędkości na drogach.
Rzecz jasna sprawa odnosi się do dziecka będącego pasażerem na tylnim siedzeniu. Pasażer w wózku bocznym może być równie dobrze nietrzeźwy i nie przeszkadza to w żadnen sposób.
Pozdrawiam.
Rzecz jasna sprawa odnosi się do dziecka będącego pasażerem na tylnim siedzeniu. Pasażer w wózku bocznym może być równie dobrze nietrzeźwy i nie przeszkadza to w żadnen sposób.
Pozdrawiam.
//Twoja ignorancja czy moja pycha, sam tego dobrze nie wiem...
-
InSiDe - Świeżak
TD - Podstawa prawna takiego przypuszczenia? Ja znam tylko art. 20 p. 6, 3 który stwierdza:
6. Prędkość dopuszczalna niektórych pojazdów, z zastrzeżeniem ust. 2, wynosi: (...) motocykla (również z przyczepą) i motoroweru, którymi przewozi się dziecko w wieku do 7 lat - 40 km/h.
6. Prędkość dopuszczalna niektórych pojazdów, z zastrzeżeniem ust. 2, wynosi: (...) motocykla (również z przyczepą) i motoroweru, którymi przewozi się dziecko w wieku do 7 lat - 40 km/h.
//Twoja ignorancja czy moja pycha, sam tego dobrze nie wiem...
-
InSiDe - Świeżak
A czy ktoś z kolegów miał przyjemność jazdy z 3-4 latkiem ??
W końcu dziecko też człowiek i chciałby z Mamą/Tatą wsiąść na moto i po nie uczęszczanych drogach pomknąć te 40km/h które jest dopuszczalne.
Czy ktoś z kolegów używał do tego celu jakiegoś rodzaju "uprzęży" ?
np szelek (vel "puszorka") takich aby dzieciątko nie chciało spaść ??
ps. Może to i głupie - ale i tak czekam na opinie
W końcu dziecko też człowiek i chciałby z Mamą/Tatą wsiąść na moto i po nie uczęszczanych drogach pomknąć te 40km/h które jest dopuszczalne.
Czy ktoś z kolegów używał do tego celu jakiegoś rodzaju "uprzęży" ?
np szelek (vel "puszorka") takich aby dzieciątko nie chciało spaść ??
ps. Może to i głupie - ale i tak czekam na opinie
------------------------------
Pozdrawiam
Younec
FZ6-s 2004r. -> FZ1S 2008r
Pozdrawiam
Younec
FZ6-s 2004r. -> FZ1S 2008r
-
younec - Świeżak
Widziałem foteliki dziecięce na motocykl.
Co prawda bez pasów bo to raczej mało bezpieczne.
Dużo ludzi wozi małe dzieciaki przed sobą jak jeszcze nie potrafi się samo dobrze trzymać.
Ja dla swojego szykuje oparcie na kufrze i pod ręce coś ala podłokietniki co by na boki sie nie przechylał.
Wskazane jest aby sięgał nogami do jakiegoś podparcia pod nogi, wtedy pewniej może siedzieć.
Oczywiście kask i ubranko nie gorsze od kierowcy konieczne. Niestety cześto na zamówienie bo sprzedawcy nie trzymaja w sklepach.
Tu masz fajny artykół:
http://www.riders.pl/wacko/wakka.php?wa ... aMotocyklu
a tutaj fotelik:
http://www.******/product_in ... ts_id=5281
oczywiście są też inne, ale teraz linka nie znajde.
Co prawda bez pasów bo to raczej mało bezpieczne.
Dużo ludzi wozi małe dzieciaki przed sobą jak jeszcze nie potrafi się samo dobrze trzymać.
Ja dla swojego szykuje oparcie na kufrze i pod ręce coś ala podłokietniki co by na boki sie nie przechylał.
Wskazane jest aby sięgał nogami do jakiegoś podparcia pod nogi, wtedy pewniej może siedzieć.
Oczywiście kask i ubranko nie gorsze od kierowcy konieczne. Niestety cześto na zamówienie bo sprzedawcy nie trzymaja w sklepach.
Tu masz fajny artykół:
http://www.riders.pl/wacko/wakka.php?wa ... aMotocyklu
a tutaj fotelik:
http://www.******/product_in ... ts_id=5281
oczywiście są też inne, ale teraz linka nie znajde.
- zoltar
- Świeżak
-
R1 - Bywalec
• Strona 1 z 1