Podatek
• Strona 1 z 1
Podatek
Kupiłem niedawno motocykl od pewnego sprzedawcy. Sprzedawca sprowadził ten motocykl w kwietniu (i zarejestrował na siebie) i prosił abym jeszcze nie rejestrował go, tylko dopiero w październiku, bo wtedy minie pół roku i wtedy ON nie zapłaci podatku 23%.
Dlatego mam na razie fikcyjną umowę (data umowy 01.09.2012), następną sporządzimy po upływie 6 miesięcy posiadania przez NIEGO pojazdu (czyli będzie to październik).
Jeżeli teraz pójdę i zarejestruję motocykl z datą umowy 01.09.2012 to on zapłaci podatek 23% (bo posiadał go mniej jak pół roku), a ja 2% od wartości pojazdu? Czy to prawda?
Potrzebuje to wiedzieć, bo mam pewną nieprzyjemną sytuacje ze sprzedającym.
Dodam, że na umowie jest "Opłaty skarbowe ponosi kupujący.".
Dlatego mam na razie fikcyjną umowę (data umowy 01.09.2012), następną sporządzimy po upływie 6 miesięcy posiadania przez NIEGO pojazdu (czyli będzie to październik).
Jeżeli teraz pójdę i zarejestruję motocykl z datą umowy 01.09.2012 to on zapłaci podatek 23% (bo posiadał go mniej jak pół roku), a ja 2% od wartości pojazdu? Czy to prawda?
Potrzebuje to wiedzieć, bo mam pewną nieprzyjemną sytuacje ze sprzedającym.

Dodam, że na umowie jest "Opłaty skarbowe ponosi kupujący.".
-
Kirgeron - Świeżak
dokładnie
tak czy siak opłacisz tylko podatek od czynności cywilno-prawnych (tzw. PCC) w wysokosci 2% oraz koszty przerejestrowania w WK
tak czy siak opłacisz tylko podatek od czynności cywilno-prawnych (tzw. PCC) w wysokosci 2% oraz koszty przerejestrowania w WK
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości