ABS w moto?? Warto czy nie warto??
• Strona 1 z 1
ABS w moto?? Warto czy nie warto??
Hej,
Tak sobie przeglądałem forum i nie znalazłem żadnego info na ten temat...lepiej wyłożyć 3-4 klocki więcej przy zakupie moto i wziąść maszynę z ABS'em??
Tak sobie przeglądałem forum i nie znalazłem żadnego info na ten temat...lepiej wyłożyć 3-4 klocki więcej przy zakupie moto i wziąść maszynę z ABS'em??
- Suzuki GSR-600
- Świeżak
Powszechnym błędem jest mniemanie, że ABS skraca drogę hamowania. W przypadku niedoświadczonych kierowców rzeczywiście może tak być, ale nie to jest zasadniczym celem stosowania systemu przeciwpoślizgowego. Układ ABS pozwala przede wszystkim zachować stabilność pojazdu podczas hamowania, umożliwiając również bezpieczną zmianę kierunku jazdy bez przerywania procesu zatrzymywania motocykla. Umożliwia to na przykład ominięcie przeszkody bez ryzyka przewrócenia się. Zalety ABS widać szczególnie wyraźnie na śliskich nawierzchniach, gdzie można hamować z maksymalną siłą bez zagrożenia upadkiem. ABS przydaje się również w drogowych pułapkach, zwłaszcza wtedy, gdy w momencie hamowania w łuku trafiamy na śliski fragment jezdni (woda, olej, piasek, inny gatunek asfaltu). Dobre efekty daje łączenie ABS ze zintegrowanym systemem hamulcowym (BMW, Honda). Stabilność ruchu jednośladu jest wówczas największa.
Dlatego moim zdanie waaaarto go mieć bo może Ci uratować życie
Pozdr
Dlatego moim zdanie waaaarto go mieć bo może Ci uratować życie

Pozdr

Sprowadzę | Części,Akcesoria,dzież,TUNING | import_usa@o2.pl
-
R1 - Bywalec
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości