Shoei Xr1100 czy Arai Axces II?
• Strona 1 z 1
Shoei Xr1100 czy Arai Axces II?
Cześć wam
To mój pierwszy post na tym forum, na imię mi Bartek, mieszkam aktualnie w UK i w najbliższym czasie kupuję moto, więc pomęczę teraz trochę swoimi pytaniami
Jako, że do motocykla trzeba się ubrać, stoję przed wyborem kasku. Bardzo cenię sobie swoją czaszkę, dlatego postanowiłem kupić sobie na głowę coś bardziej wytrzymałego niż kask na rolki. W oko wpadły mi dwa podane wyżej modele, czy ktoś z was może ma/korzystał z któregoś z tych kasków? A może z obu i potrafi porównać?
http://www.jsaccessories.co.uk/shop/hel ... black.html
http://www.jsaccessories.co.uk/brands/s ... black.html
Jeśli w tym przedziale cenowym są inne, godne uwagi/lepsze skorupy, chętnie rozważę. Do wydania mam około 350 funtów (1800zł), interesują mnie tylko integralne. Musze też mieć możliwość zamontowania w nim jakiejś łączności i czegoś przeciwsłonecznego (jeździłem już bez pod słońce całymi kilometrami, ale chyba jestem na to za miękki)
Pozdrawiam, Torek.

To mój pierwszy post na tym forum, na imię mi Bartek, mieszkam aktualnie w UK i w najbliższym czasie kupuję moto, więc pomęczę teraz trochę swoimi pytaniami

Jako, że do motocykla trzeba się ubrać, stoję przed wyborem kasku. Bardzo cenię sobie swoją czaszkę, dlatego postanowiłem kupić sobie na głowę coś bardziej wytrzymałego niż kask na rolki. W oko wpadły mi dwa podane wyżej modele, czy ktoś z was może ma/korzystał z któregoś z tych kasków? A może z obu i potrafi porównać?
http://www.jsaccessories.co.uk/shop/hel ... black.html
http://www.jsaccessories.co.uk/brands/s ... black.html
Jeśli w tym przedziale cenowym są inne, godne uwagi/lepsze skorupy, chętnie rozważę. Do wydania mam około 350 funtów (1800zł), interesują mnie tylko integralne. Musze też mieć możliwość zamontowania w nim jakiejś łączności i czegoś przeciwsłonecznego (jeździłem już bez pod słońce całymi kilometrami, ale chyba jestem na to za miękki)
Pozdrawiam, Torek.
- Torek
- Świeżak
Cześć Kolego. Jeśli szukasz czegoś integralnego z łącznością i blendą, koniecznie sprawdź Schubertha S2. Jest to integral z blendą, a właśnie na dniach został doposażony wpinanym systemem łączności. XR to kask typowo sportowy, a Ty chyba szukasz czegoś do turystyki. Nie jestem ambasadorem S2. Sam wybieram XR, ale preferuję inny styl jazdy. PZDR
GSX1400
-
maciejka69 - Stały bywalec
A jak się ma S2 do wyżej wymienionych pod względem bezpieczeństwa? Zależy mi na tym bardziej niż na komforcie i walorach turystycznych (nie będę raczej nawijał kilkuset kilometrowych tras, motocyklem będzie na 90% thundercat, styl jazdy taki jak styl motocykla
) I co rozumieć przez 'Xr to kask typowo sportowy'? Znaczy, że łaczności czy przyciemnienia do niego nie upchne? Dzięki za odpowiedź! 

- Torek
- Świeżak
S2 to górna półka jeśli chodzi o kaski. Również jeśli chodzi o bezpieczeństwo, choć ogólnie rzecz biorąc blenda bezpieczeństwa nie podwyższa, a raczej trochę obniża (jest ona kosztem grubości skorupy kasku). Akurat w S2 jest dobrze dopasowana i nie zabiera wiele miejsca kosztem skorupy. Xr jest typowo sportowy ponieważ został zaprojektowany głównie po to, żeby być maksymalnie opływowym (przy dużych szybkościach, np. na torze). Jest stosunkowo głośny, ma za to świetną wentylację (wg mnie najlepszą w ogóle wśród kasków). Nie ma blendy, ale można dokupić do niego drugą, przyciemnianą szybę. Miejsca na łączność raczej w nim brak. Akurat tak się składa, że ostatnio testowałem w warunkach drogowych S2, XR, Qwesta i HJC RPHA-10 więc jakby coś to pytaj 

GSX1400
-
Ok, przejrzałem te kaski, wszystkie wydają się git. Teoretycznie lekko wybija się ten S2, ale on jest chyba półkę wyżej i trochę za drogi. Qwestę też rozważałem. Mógłbyś mi więc napisać coś o nich (qwesta, hjc) i poporównywać? I ewentualnie przyrównać jeszcze do tego Araia. Wiem, że truję
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.
- Torek
- Świeżak
Arai'a nie znam, ale odrzuciłem w preselekcji bo ma design sprzed dwóch dekad i jest jakiś taki nudny na maksa.
HJC jest baardzo lekki, ale z kolei może trochę dlatego, przy większych szybkościach trochę szarpie głową na boki. Latam nakedem więc jest to dla mnie niedopuszczalne. Poza tym trochę jest go dużo na dole, przez co przy kręceniu głową czułem go to tu to tam. Wentylacja jest ok, jest niegłośny, natomiast design i malowanie (zwłaszcza Ben Spies replika) miażdży system.
Qwest ma bardzo dobrą wentylację i jest mega wygodny. Ale wg mnie na nakeda się nie nadaje bo przy wyższych prędkościach aerodynamika nie daje rady (rzucanie głową na boki), jest też wg mnie dosyć głośny. Jest jednak sporo tańszy od XR'a, więc jeśli celujesz w turystyka z szybą i nie zamierzasz jakoś szybko jeździć (do 150kmh), byłby chyba najlepszym rozwiązaniem
HJC jest baardzo lekki, ale z kolei może trochę dlatego, przy większych szybkościach trochę szarpie głową na boki. Latam nakedem więc jest to dla mnie niedopuszczalne. Poza tym trochę jest go dużo na dole, przez co przy kręceniu głową czułem go to tu to tam. Wentylacja jest ok, jest niegłośny, natomiast design i malowanie (zwłaszcza Ben Spies replika) miażdży system.
Qwest ma bardzo dobrą wentylację i jest mega wygodny. Ale wg mnie na nakeda się nie nadaje bo przy wyższych prędkościach aerodynamika nie daje rady (rzucanie głową na boki), jest też wg mnie dosyć głośny. Jest jednak sporo tańszy od XR'a, więc jeśli celujesz w turystyka z szybą i nie zamierzasz jakoś szybko jeździć (do 150kmh), byłby chyba najlepszym rozwiązaniem
GSX1400
-
Do Shoei poza pinlockiem nie ma nic. Być może można wydębić dodatkową szybę, ale to musiałbyś negocjować indywidualnie. Do S2 na pewno jest nosek, do HJC jest pinlock, nosek, dodatkowa szyba i chyba antifog. HJC ma sporo dodatków
GSX1400
-
Napisz na forum do moda o pseudo miczab. Być może dostaniesz dobrą cenę, on to ma w sklepie
GSX1400
-
czyli nie ma co porownywac, bo jedno to wloska tandeta a drugie to juz prawie niemiec, co do samym kaskow to ja tobie proponuje najpierw przjechac sie do sklepu i zalozyc na glowe pare kaskow, zapisac sobie w ktorych sie najlepiej czules i maja mozliwosci ktorymi jestes zainteresowany a pozniej robic dochodzenie na internecie bo to ,ze kask A ma 7 gwiazdek a B tylko 5,5 ma sie ni jak do tego ,ze kask B bedzie dla ciebie lepszym kaskiem od kasku A. Druga sprawa, to nie zawsze to co wyglada fajnie na zdjeciach jest fajne na glowie
Tysiąc serc jedno bicie one direction ponad życie
-
rosiboj - Moderator
Mam nadzieję, że HJC RPHa-10. bo to jest kask który można jakoś porównać do extra klasy.
Na początku pytałeś o kask a nie coś na rolki. Dobrze wybrałeś bo ARAI i SHOEI to najbardziej pancerne kaski w klasie. Z tych dwóch można śmiało wybrać ciekawy design bo nie wszystkie są brzydkie jak noc listopadowa.
Na początku pytałeś o kask a nie coś na rolki. Dobrze wybrałeś bo ARAI i SHOEI to najbardziej pancerne kaski w klasie. Z tych dwóch można śmiało wybrać ciekawy design bo nie wszystkie są brzydkie jak noc listopadowa.
- lucyfer78
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości