Zobacz wątek - Bandit 400 - nie chodzi na wszystkie cylindry, gaśnie POMOCY

Bandit 400 - nie chodzi na wszystkie cylindry, gaśnie POMOCY

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Moderatorzy: Walenty, Movi, adam_tomasz, Czester, madcap, Leg1oN, Lovtza, Terror, melvin, Landryss25, kravec, gelo007, Bostorn, Miczab, leff, henio12323, rosa, cycu_rsko

Bandit 400 - nie chodzi na wszystkie cylindry, gaśnie POMOCY

Postprzez Sykopson » 31/8/2012, 20:31

Witam, mam dość poważny problem i prosze was o niezbędną pomoc, bo mi już brakuje sił i chęci :( Opowiem wam wszystko od początku żebyście mieli pełny ogląd sytuacji:

Motocykl jeździł normalnie do czasu. Pewnego pięknego dnia poszedłem się przelecieć po mieście, odpalam motocykl, daję ssanie i czekam aż się zagrzeje. Zauważyłem że motocykl dość nienormalnie chodzi, jakby właśnie nie wszystkie cylindry pracowały, a wskazówka obrotomierza albo spoczywa na 0 albo czasem skacze po 6000. Ale nagle chwycił normalny dźwięk, wskazówka powędrowała do 2500, wyłączyłem ssanie i odjechałem, myśląc że to chwilowe, ale nie było. Motocykl po paru km zaczął znów przerywać na którymś albo którychś garach i strzelać w wydechu niemiłosiernie, stracił moc, gasł na światłach, dowlekłem się do znajomka. Odkręciliśmy bak, świece, wszystko ok, sprawdzamy iskrę, na dwóch nie ma, przekładamy je do drugiej cewki i dają iskrę (tak przy okazji ta "zła" cewka grzała się jak patelnia). Super, wymienię cewkę i po sprawie. Chciałem odpalić motocykl żeby się dowlec do domu, a tu kapa moto nie gada, no to na pych, zagadał ale zgasł, to znów i znów zgasł, a potem koniec, ani nie mruknął. Zostawiłem u kolegi, zamówiłem cewkę, po 2 dniach wróciłem z nową, założyłem i dokładnie ta sama sytuacja, motocykl nie gada a nowa cewka się grzeje i nie daje iskry, zamieniłem więc kable zasilające "dobrą" i "złą" cewkę i nagle ta zła stała się dobra, no i ta stara jak ją połączyliśmy pod dobre kable też działała. Super czyli instalacja, pogrzebię w kabelkach coś przylutuję i będzie hulać. TAKIEGO WAŁA. Zawiozłem do znj. elektryka (też motocyklista), a on do mnie po użyciu swojego magicznego miernika tu i tam mówi że wiązka jest w 100% sprawna i że niestety muszę kupić moduł, bo ten jest walnięty. Tu juz nie było tak różowo bo moduł to 450zł, ale czego się nie robi dla swojej Suki :wink: . Po 2 dniach (tzn. dzisiaj) miałem "nowy" moduł w ręce i dostałem na niego tygodniową gwarancję :) (do 7 września). Założyłem z elektrykiem i jest połowa sukcesu, moto zapaliło, ale na 2 gary :( . 2 godziny kombinowaliśmy z kablami, fajkami, podpięciem cewek, byłem załamany że to nie koniec, ale nagle zaryczał na wszystkich 4 tylko trzymał wysokie obroty 3k, a jak spadł poniżej to gasł, ale elektryk powiedział że tylko regulacja gaźników więc pół biedy, bo i tak prędzej czy później musiałbym to zrobić. Wyleciałem od elektryka, przegoniłem go z 4km i hulał aż miło, wróciłem, podokręcaliśmy osłonki i inne pierdoły, no i wracam do domu z bananem na twarzy, niestety nie długo, po paruset metrach znów strzelił parę razy z wydechu i przerywały 2 albo 1 gar, krzyczałem do niego żeby mi tego nie robił ale nie posłuchał, mało tego odpuściłem gaz dojeżdżając do skrzyżowania i pwwwww, motór zgasł, żeby było ciekawiej, od poprzednich prób odpalania kiedy grzebaliśmy z elektrykiem, padło aku i moto już nie chciało wgl zagadać. Łapię jakiegoś ziomka żeby mnie popchnął, i cyk motocykl odpalił, ale znów na 2 gary, stwierdziłem że nie chcę ryzykować i dzwonię po kolegę z przyczepką (zresztą i tak moto zgasło znów), wyciągam telefon i co? nie tylko w Bandicie padł akumulator :evil: BOMBA... Więc jestem na jakimś zadupiu, motocykl i komórka nie żyje. Obok skład materiałów budowlanych "Dzień dobry motocykl mi się zepsuł, mógłbym zostawić go do jutra u was na składzie....Jaasne nie ma problemu", no i z buta do domu. Jutro z rana jadę z kumplem po martwą Zuzię i będę kombinował, jak nic nie pomoże to prawdopodobnie zawiozę ją do specjalistycznego serwisu który mnie wyciśnie z kasy jak pryszcza, no ale co zrobię jak się nie uda.

PRZYWALIŁEM KONKRETNĄ HISTORYJKĄ, ALE BŁAGAM NIE ZNIECHĘCAJCIE SIĘ I POMÓŻCIE ZDESPEROWANEMU KOLEDZE, CO TO MOŻE BYĆ???

Z góry dzięki.. :wink: i pozdrawiam

PS: Jak znam życie to walnę w niego kupę kasy i nic nie pomoże, a na końcu wymienię jakiś pier... kabelek za 5zł i wszystko będzie hulać :evil: i właśnie tego chcę uniknąć.
Suzuki Bandit 400 był

Suzuki SV650 S jest
Avatar użytkownika
Sykopson
Stały bywalec
 
Posty: 1097
Dołączył(a): 22/8/2010, 18:14
Lokalizacja: Kraków (Zielonki)


Postprzez Sykopson » 2/9/2012, 14:13

Kurcze ludzie pomóżcie
Poczytałem to podobno może być wina czujnika położenia wału (impulsatora)
Wypowie się ktoś na ten temat?

Przypomnę że objawy to:
- nie chodzenie na 2 lub 1 cylindrze
- strzelanie z wydechu
- szalejący obrotomierz (wskazuje 0 i na chwile skacze np. na 6k, choć obroty silnika się wcale nie zmieniają)
Suzuki Bandit 400 był

Suzuki SV650 S jest
Avatar użytkownika
Sykopson
Stały bywalec
 
Posty: 1097
Dołączył(a): 22/8/2010, 18:14
Lokalizacja: Kraków (Zielonki)

Postprzez zxer » 3/9/2012, 13:44

wg mnie cos slabo ta elektryke sprawdziles. Schemat i sprawdzaj dokladnie miernikiem wszystko od poczatku. Z bezbiecznikami wsio okej ?
tea who you yea bunny
Avatar użytkownika
zxer
Stały bywalec
 
Posty: 1277
Dołączył(a): 9/10/2010, 11:53
Lokalizacja: Londyn / inowroclaw

Postprzez Sykopson » 3/9/2012, 19:47

Już wszystko ogarnąłem. W jednym miejscu zagięcie było i czasem przewód nie stykał, naprawiłem. Poza tym wymieniłem wtyczki zasilające cewki, bo stare były w co tu dużo gadac w makabrycznym stanie. I na szczęście moto hula jak ta lala. A elektryk od siedmiu boleści kazał mi kupić nowy moduł za 450zł. Teraz jak wszystko podłączyłem, zmieniłem z ciekawości na stary moduł i lata wszyściutko tak samo. Także teraz muszę się modułu pozbyć, żeby odzyskać kasę wydaną bez sensu...
Suzuki Bandit 400 był

Suzuki SV650 S jest
Avatar użytkownika
Sykopson
Stały bywalec
 
Posty: 1097
Dołączył(a): 22/8/2010, 18:14
Lokalizacja: Kraków (Zielonki)



Powrót do Mechanika motocyklowa



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość




na gr