Cross, dla nastolatka do wyszalenia się po lesie.
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Cross, dla nastolatka do wyszalenia się po lesie.
Cześć wszystkim!
Mam 15lat, 177cm wzrostu, waga piórkowa za rok jak skończę gimbazę, myślałem o zakupieniu sobie crossa.Dotychczas jeździłem okazyjnie na Kobuzie 175cm3.W ogólę nie orientuje się co teraz jest dobre i opłcalne.
W grę chodzi używka, 250cm3, dobra firma. Nie chce nowego chinola, bo moim zdaniem, to wyrzucenie pieniędzy w błoto.
Jeżeli nie wiadomo, o co chodzi, to chodzi o pieniądze, więc mam do wydania max. 4000zł.
Oczywiście najlepiej by było jak najmniej, ale nie wiem czy da radę.
Rozumiem, że będę juz poważniej o czymś myślał dopiero za rok, ale już teraz chcę się dowiedzieć co jest fajnego na "rynku".
Wahałem się jeszcze ew. nad Quadem 250cm3, ale możę wiecie lepiej na czym się bardziej wyszaleję.Mieszkam 50m od lasu więc quad/cross byłby dosyć często używany.
Pozdrawiam, Sothan
Mam 15lat, 177cm wzrostu, waga piórkowa za rok jak skończę gimbazę, myślałem o zakupieniu sobie crossa.Dotychczas jeździłem okazyjnie na Kobuzie 175cm3.W ogólę nie orientuje się co teraz jest dobre i opłcalne.
W grę chodzi używka, 250cm3, dobra firma. Nie chce nowego chinola, bo moim zdaniem, to wyrzucenie pieniędzy w błoto.
Jeżeli nie wiadomo, o co chodzi, to chodzi o pieniądze, więc mam do wydania max. 4000zł.
Oczywiście najlepiej by było jak najmniej, ale nie wiem czy da radę.
Rozumiem, że będę juz poważniej o czymś myślał dopiero za rok, ale już teraz chcę się dowiedzieć co jest fajnego na "rynku".
Wahałem się jeszcze ew. nad Quadem 250cm3, ale możę wiecie lepiej na czym się bardziej wyszaleję.Mieszkam 50m od lasu więc quad/cross byłby dosyć często używany.
Pozdrawiam, Sothan

- Sothan
- Świeżak
po 1 skoro masz 15-16 lat to dla Ciebie max moto to 125 ccm/ 250 ale w 4T. jak chcesz latac po lesie to nie cross tylko Enduro. od siebie polecam yamahe DT 125 dobre moto, tanie w eksploatacji, nie mysl sobie ze 125 to malo bo taka WSKa przy 250 pojemnosci nie bedzie tak pracowala jak DT przy pojemnosci 125 ccm. ew jak chcez bez papierow kawasaki klx 250 ( trudno jednak takie cos wyrwac bo malo tego jest ) obok dt masz rozne inne 125 w 2T kmx, lc2, rx ale DT jest najpopularniejsza. o roznicach 125 w 2T poczytaj sobie w istniejacych tematach
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Henio dobrze mówi. Nie szukaj żadnego crossa, ani motoru który ma więcej niż 30 kucy. Yamaszka dt w zupełności wystarczy. Ja mam 18 lat, niedawno kupiłem sobie kmx'a, jako na pierwszy własny motor (wcześniej jeździłem parę razy na tw 125) i powiem szczerze, że potrafi zaskoczyć.
- jarekkzzz
- Świeżak
do 18 mozesz jeździc tylko motocyklami o pojemnosci 125 ccm po 18stce dopiero mozesz jezdzic wiekszymi. pozatym taka 125 moze ci do 18 spoko starczyc
quad jak quad kto lubi quady kupuje quady. za ta kase nic nie kupisz za quada musisz dac 2X tyle, za 4k kupisz chinczyka wiec moim zdaniem sie nie oplaca

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Jak się szuka pierwszego moto w teren i nie wiadomo co wybrać to bierze się dt, zapamiętaj to
. A tak na serio to za taką kasę poszukaj jakiegoś soft enduro, właśnie typu dt. Będziesz zadowolony, bo fajnie jeździ, mało kosztuje. W tej cenie moim zdaniem nic innego.

- Mateusz250
- Świeżak
Jak chce tylko do lasu i teren to nie musi mieć prawka więc nie obowiązuje go ograniczenie że tylko 125.
Pozatym idąc tym tropem nawet DT nie łapie się na A1.
Niech bierze jakiś dobry i sprawdzony sprzęt bez ograniczania się tylko do DT....
Pozatym idąc tym tropem nawet DT nie łapie się na A1.
Niech bierze jakiś dobry i sprawdzony sprzęt bez ograniczania się tylko do DT....
DragStar125>CBR125>FZS600>FZ6n
-
fincher - Bywalec
Dziękuję fincher, za wyprzedzenie mnie, miałem właśnie, to pisać.
Do lasu raczej nie będę brał prawa jazdy, i raczej sarna mnie nie poprosi o dokumenty, więc dlatego chce 250, ponieważ sądze, że 125, to za mało.
Macie jeszcze coś polecić? Chodzi mi o 250
Do lasu raczej nie będę brał prawa jazdy, i raczej sarna mnie nie poprosi o dokumenty, więc dlatego chce 250, ponieważ sądze, że 125, to za mało.
Macie jeszcze coś polecić? Chodzi mi o 250
- Sothan
- Świeżak
W sumie 250 w 4t a 125 w 2t mocą są podobne.
Tylko 4t łagodniej oddaje moc i dla początkującego będzie lepsze. Zapytaj w dziale offroad lub na specjalistycznym forum offrowdowców. bo tutaj ludzie nauczyli pisać się w kółko to samo i mało kto zaproponuje coś innego od reszty.
Tyle żę takie 4t napewno mniej spali. Bo taka DT w terenie potrafi do 10l i niech nikt mi nie powie że mniej bo znam kilka osób co tym latają i wiem z pierwszej ręki.
Tylko 4t łagodniej oddaje moc i dla początkującego będzie lepsze. Zapytaj w dziale offroad lub na specjalistycznym forum offrowdowców. bo tutaj ludzie nauczyli pisać się w kółko to samo i mało kto zaproponuje coś innego od reszty.
Tyle żę takie 4t napewno mniej spali. Bo taka DT w terenie potrafi do 10l i niech nikt mi nie powie że mniej bo znam kilka osób co tym latają i wiem z pierwszej ręki.
DragStar125>CBR125>FZS600>FZ6n
-
fincher - Bywalec
A co tu innego pisać jak dt to najlepsze (biorąc pod uwagę również koszty utrzymania itd) enduro. I za taką kasę z 4t trzeba mocno uważać bo łatwo wpaść w spore koszty, zobacz jeszcze dr 350.
- Mateusz250
- Świeżak
Też mam 15 lat, trochę więcej wzrostu, waże tylko 55kg i posiadam triala 200. I na twoim miejscu wybrałbym właśnie motor trialowy jakąś 200, ponieważ jest lekki ok 70kg wyszalejesz się na nim i nie będzie to takie męczące jak na ciężkim crossie. Trudno jest w polsce kupić taki typ motoru,a le skoro masz ok roku na kupno.
- trialolek
- Świeżak
DT jest tania w eksplo mozesz kupic jakies crossidlo ale cie nie bedzie stac na utrzymanie. DT pali od 4,5 litra 10 spali ale jak bedziesz non stop mial manetke na full
okolo 6 w lesie pali.
co do dokumentow - policja, straz graniczna ( jak mieszkasz pod granica), i najwazniejsze straz lesna moga o nie poprosic

co do dokumentow - policja, straz graniczna ( jak mieszkasz pod granica), i najwazniejsze straz lesna moga o nie poprosic

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Skoro uparłeś się na 250 to polecam z mojej strony Suzuki DR'a. Silnik beton, potwór z niego żaden, 4t, 17km? Jakoś tak.
Do latania po lesie rozważ też tą kwestie. Jedyny minus to rocznik tego motocykla. Są to już dość stare pojazdy, ale tak jak wcześniej pisałem, silniki nie do zarżnięcia. W cenie także powinieneś się zmieścić.
Pozdrawiam
Do latania po lesie rozważ też tą kwestie. Jedyny minus to rocznik tego motocykla. Są to już dość stare pojazdy, ale tak jak wcześniej pisałem, silniki nie do zarżnięcia. W cenie także powinieneś się zmieścić.
Pozdrawiam
-
Frankk - Świeżak
No jesli chodzi o prawko to nie poprosza go o nie w lesie, bo nie jest to droga publiczna. Prawo jazdy potrzebuje do poruszania sie po drogach publicznych. Jezdzac w lesie to tak jak by jezdzil na swoim podworku. Z tym, ze jesli go straz lesna zlapie to zaplaci troszke za cos innego ;D
-
Krmtzzz - VIP Ścigacz.pl
Krmtzzz napisał(a):No jesli chodzi o prawko to nie poprosza go o nie w lesie, bo nie jest to droga publiczna. Prawo jazdy potrzebuje do poruszania sie po drogach publicznych. Jezdzac w lesie to tak jak by jezdzil na swoim podworku. Z tym, ze jesli go straz lesna zlapie to zaplaci troszke za cos innego ;D
no otóż mylisz się nie jest to JEGO PODWÓRKO
gsxr 1100
10 sezon 32l
2 gleby
10 sezon 32l
2 gleby
- Voxx
- Świeżak
Chcesz jezdzić po lesie mocnym motocyklem , a czy wiesz ze jest to bardzo niebezpieczne ? Masz koło tyś jaki procent chcesz przeznaczyć na dobry kask , dobre buty , dobrą zbroję ?
motorynka- aprillia scarabeo --- Yamaha xj 600 

- carma
- Świeżak
a czy gdziekolwiek w terenie jazda motocyklem jest bezpieczna ? 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2