Zobacz wÄ…tek - Pierwszy motocykl - do nauki jazdy
NAS Analytics TAG

Pierwszy motocykl - do nauki jazdy

Tutaj tylko zadajemy pytania o ocenę oferty motocykla, którą sobie upatrzyłeś. Dotyczy motocykli o pojemności większej niż 125 ccm.
_________

Pierwszy motocykl - do nauki jazdy

Postprzez tb.nate » 17/8/2012, 21:01

Witam serdecznie,
Specjalnie aby napisać ten post założyłem konto na forum :)
Tak jak w temacie - chciałbym kupić motocykl do nauki jazdy, mieszkam w Anglii, tym motocyklem będę szlifował umiejętności jeszcze przed egzaminem na prawo jazdy (legalnie).

Podstawowe informacje:
- Jakie masz doświadczenie: właściwie żadne. Nie posiadam ani prawa jazdy (na motor), ani nigdy nie jeździłem motorem. Jest to jednak moje marzenie, które zamierzam spełnić.
- Wiek, waga, wzrost: 21 lat, 93 kg, 186 cm
- Do jakich celów chcesz używać motocykla: Przede wszystkim chce się nauczyć jak bezpiecznie jeździć. Zapewne najczęściej będę pokonywał trasę z domu do pracy (około 20km w jedną stronę) i od czasu do czasu zrobię jakiś weekendowy wypad :) Ten motor ma mi posłużyć do nauki jako element przejściowy w drodze do śześćsetki.
- Ile kilometrów chcesz przelatać w sezonie: Nie wiem ile w ogóle zrobię kilometrów tym motorem, chodzi o przygotowanie do egzaminu na prawo jazdy w UK.
- Ile gotówki masz na sam motocykl i czy pomyślałeś o ciuchach: Powiedzmy, że około 6000 zł (czyli 1200 funtów). Motocykl chciałbym zakupić w Anglii.
- Jaki budżet możesz przeznaczyć na jego utrzymanie w sezonie: Nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie, bo nie znam kosztów z tym związanych. Powiem tak- w granicach rozsądku.
- Jakie motocykle Ci siÄ™ podobajÄ…: SuperSporty
- Które modele na tą chwilę przyciągnęły Twoją uwagę: Myślę nad Hondą CBR 125R, jednakże ten model przekracza mój budżet. Nie chcę wydać za dużo na motor, którego pozbędę się za pół roku/rok.

Kilka słów ode mnie:
Motor planuję zakupić w połowie września/na początku października.
Czas na zdanie egzaminu państwowego mam do 19 stycznia 2013 roku. Zdaje sobie sprawę, że to niewiele czasu, jednakże po w/w dacie zmieniają się przepisy w UK i na motocykl szkolić się będą mogły osoby powyżej 24 roku życia.
Chcąc uniknąć komentarzy typu- nie zdążysz się nauczyć w tak krótki okres czasu jazdy- wiem, że nawyków jazdy nabiera się przez dłuższy okres czasu, jednakże nawet po przejściu na wymarzoną CBR600RR nie mam zamiaru szaleć. Wszystko przyjdzie z czasem.
Jeśli chodzi o przepisy ruchu drogowego i zagrożenia w ruchu drogowym, to są mi znane, ponieważ posiadam prawo jazdy kategorii B. Tak więc zależy mi na "objeżdżeniu się", a nie na nauce przepisów.

Bardzo proszÄ™ o pomoc.
Proszę o komentarze odnośnie CBR 125R (tutaj mocno zastanawia mnie rozmiar tego motocykla względem mojego wzrostu i postury) oraz propozycje innych motocykli, które mogą być lepsze do w/w celu.

Z góry serdecznie dziękuje i czekam na odpowiedzi :)
tb.nate
Świeżak

Postprzez tb.nate » 17/8/2012, 21:13

cJarek napisał(a):Nie do konca tak z tymi 24 latami. 125 ccm bedzie dalej od 16 lat, majac 18 mozesz zrobic prawko do 50 koni mechanicznych.

Wiem, jednakże chcę zgarnąć "pełną pulę" :)
Nie chciałbym czekać kolejnych 3 lat na wymarzony motor.
tb.nate
Świeżak

Postprzez tb.nate » 17/8/2012, 21:16

cJarek napisał(a):Ta pelna pula jest przereklamowana ;)

Honda CBR600RR nie jest tego warta Twoim zdaniem? :)

BTW to off-top.
Proszę o pomoc z pierwszym motorem. Może jakieś porady? :)
tb.nate
Świeżak

Postprzez jacek.rs » 17/8/2012, 22:00

ty nie rozumiesz ze on jest w angli ? tam napewno inaczej sie robi prawko i pewnie jest tak ze sam masz sie nauczyc i zdajesz od razu egzamin..
jacek.rs
Świeżak

Postprzez Dexter_Morgan » 17/8/2012, 22:59

Fajnie macie w tej Anglii, możecie sobie jeździć 125 bez instruktora i sami się uczyć a u nas nie wszyscy o tym wiedzą, wracając do tematu to może suzuki gn 125 lub yamaha ybr 125, może poszukaj ogłoszeń i wklej linki tych motocykli które pasują Ci cenowo bo do nauki jazdy rozumiem będziesz go używał bardziej jako przejściową maszynę niż docelową i chodzi o sprzęt, który się po prostu nada do nauki. Jeżeli chodzi o wzrost to powinieneś się przysiąść, jeździłem np na ybr 125, mam 180 wzrostu i było ok.
Dexter_Morgan
Świeżak

Postprzez tb.nate » 17/8/2012, 23:04

jacek.rs napisał(a):ty nie rozumiesz ze on jest w angli ? tam napewno inaczej sie robi prawko i pewnie jest tak ze sam masz sie nauczyc i zdajesz od razu egzamin..

Już tłumaczę.
W Anglii żeby ubiegać się o prawo jazdy kategorii A należy najpierw zrobić tzw. Provisional Driving License. Jest to dokument, który w przypadku kategorii A pozwala na kierowanie pojazdem jakim jest motor do pojemności 125cm3. Dokument ten jest ważny przez dwa lata. Nie pozwala na wjazd na autostradę, jednak swobodnie można poruszać się po innych drogach. W Anglii nie ma obowiązku nauki jazdy z instruktorem na motocyklu do w/w pojemności. Żeby dostać Provisional Driving License trzeba jedynie zdać jednodniowy kurs w szkole jazdy- tzw. CBT. Są to całodniowe zajęcia z wszystkich możliwych zakresów, włącznie z jazdą po drogach publicznych.
Więc żeby dojść do egzaminu państwowego, muszę mieć własny motor i nauczyć się nim jeździć. Można oczywiście skorzystać z pomocy instruktora, ale nie o tym chce pisać.

To jak? Pomożecie? :)
tb.nate
Świeżak

Postprzez tb.nate » 18/8/2012, 11:01

Dexter_Morgan napisał(a):wracając do tematu to może suzuki gn 125 lub yamaha ybr 125, może poszukaj ogłoszeń i wklej linki tych motocykli które pasują Ci cenowo bo do nauki jazdy rozumiem będziesz go używał bardziej jako przejściową maszynę niż docelową i chodzi o sprzęt, który się po prostu nada do nauki. Jeżeli chodzi o wzrost to powinieneś się przysiąść, jeździłem np na ybr 125, mam 180 wzrostu i było ok.

Póki co nie szukałem jeszcze konkretnych aukcji/ogłoszeń, bo chce się dowiedzieć czego szukać. Liczę na porady odnośnie motoru do nauki, jak sam zauważyłeś, który pozwoli mi zdać prawko, później przecież też można się uczyć, a właściwie nawet trzeba, po zmianie motocykla, a szczególnie na mocniejszy.

Przepraszam za zdublowany post.
tb.nate
Świeżak

Postprzez LC » 18/8/2012, 18:14

Hej tb,

Powiem tak: ja wyszedłem z podobnego założenia jak Ty i przed kupnem szcześćsetki, kupiłem nową CBR250R.

I *BARDZO* dużo się na niej nauczyłem. Moto jest na tyle lekkie, że nawet kiedy w mieście Q7 potrąciło mnie lusterkiem, udało mi się szarpnąć na tyle, żeby nie zaliczyć gleby. Generalnie jest to motocykl, który naprawdę dużo wybacza. W dodatku jest tak skonstruowany, że mimo dość intensywnej eksploatacji - po pół roku od rozpoczęcia sezonu zrobiłem nią prawie 10,000km - jedyną rzeczą którą trzeba przy niej robić jest smarowanie łańcucha. Ot, te modele tak mają ;) ;)

Słowem - nie wiem czy mogłem podjąć lepszą decyzję, ale z mojej perspektywy ta była doskonała - i używam tego słowa z pełną świadomością. Dlatego na koniec sezonu, kiedy miejsce dwieściepięćdziesiątki w moim garażu zajmie sześćsetka, to moto "podam dalej" ku czci i chwale kolejnych szeregów motocyklowej braci :-)

LC
LC
Świeżak

Postprzez tb.nate » 18/8/2012, 20:56

Rozumiem, że CBR 125 to dobry wybór?
W takim razie pytanie:
http://www.autotrader.co.uk/classified/ ... ?logcode=p
co może być powodem takiego uszkodzenia na baku i czy to jakoś wpłynie na zachowanie motoru?
tb.nate
Świeżak

Postprzez tb.nate » 19/8/2012, 19:09

Pomoże ktoś? Proszę... Co z uszkodzeniem tej cebry z linka powyżej? Czy to wpłynie na zachowanie motoru i czy to oznacza, że miał poważniejszy wypadek?
Czy ten egzemplarz jest w ogóle warty uwagi?
tb.nate
Świeżak

Postprzez Dexter_Morgan » 19/8/2012, 23:09

Uszkodzenie na baku jak się domyślasz świadczy najprawdopodobniej o tym że motocykl leżał, nikt o zdrowych zmysłach nie odpowie Ci na podstawie zdjęć że możesz go kupować, dobrze by było jakbyś kogoś zabrał ze sobą do oględzin, najlepiej osobę która kupuje często motocykle ale pewnie nie masz nikogo takiego i dlatego szukasz odpowiedzi na forum moja rada jest prosta nie masz pewności to go nie kupuj to jest żelazna zasada handlu czy kupujesz auto czy motocykl lepiej dołożyć trochę niż później miałoby się okazać że motocykl ma inne ukryte wady o których Ty czy nawet sprzedający nie wie. Jedyny pewny sposób sprawdzenia czy motocykl jest prosty to laserowy pomiar ramy aczkowiek w większości przypadków przy mniejszych ślizgach ramy się nie krzywią jedynie motocykl jest porysowany, ma kilka wgnieceń, przetarć, nietkórzy są zdania że wystarczy się przejechać i zrobić prosty test puścić kierownice i trzymać się prosto w siodle motocykl ma jechać wtedy prosto ale to wymaga doświadczenia i nie jest na sto procent pewna metoda. Reasumując radzę nie kupować jak nie masz możliwości sprawdzenia tego choć można zaryzykować stwierdzenie że motocykl jest ok ale nie ryzykuj stary Tobie potrzebne moto do nauki i lepiej żeby było w miare proste, jasne może ktoś powie, że jest ok i możesz brać ale Ty w tym temacie teraz jesteś laik dopiero się uczysz jak przejedziesz się to nie będziesz wiedział czy jest dobrze czy nie. I jeżeli chodzi o model to nie trzymałbym się tak kurczowo CBR przy tej pojemności, są inne motocykle a jak je weźmiesz pod uwagę to szybciej kupisz sprzęt, zobacz sobie np Honda XL 125V Varadero jesteś wysoki i myślę że pasowała by Ci ale CBR też jest ok ;).
Dexter_Morgan
Świeżak

Postprzez HenioElektryk » 22/8/2012, 22:45

A czasem mała cebra nie będzie dla Ciebie trochę za duża? Jest to stosunkowo mały motocykl, a jednak twoje 186 cm wzrostu i 93 kilo wagi(podobne wymiary co ja, tyle że ja trochę więcej ważę :D) to dosyć nie mało
HenioElektryk
Świeżak

Powrót do Oceny ofert sprzedaży.

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

na górê