Technika manewrowania prawą ręką
• Strona 1 z 1
Technika manewrowania prawą ręką
Zastanawia mnie od dluższego czasu jak się operuje manetką i hamulcem naraz jak najbardziej technicznie. Jak to robią zawodowcy kiedy trzeba jednocześnie hamować i kręcić manetką? Chodzi np. o standardową przekazówkę, kiedy trzeba dodawać gazu i redukować biegi a jednocześnie dość energicznie hamować.
Dokładnie problem w tym, którymi palcami trzymać hamulec, a którymi gaz. Osobiście próbowałem dwóch opcji:
1. Cztery palce na klamkę, a gaz przekręcam przytrzumując manetkę kciukiem i dłonią
2. Palec wskazujący i środkowy na klamkę, a pozostałe na manetce (bardzo wygodne, ale przyzwyczajenie sprawia, że w pierwszy sposób wykonuje to częściej).
Napewno są inne techniki, prawda? Zanim przyzwyczaje się do konkretnie jednego sposobu, napewno nie poprawnego prosze o rade zawodowców.
Dokładnie problem w tym, którymi palcami trzymać hamulec, a którymi gaz. Osobiście próbowałem dwóch opcji:
1. Cztery palce na klamkę, a gaz przekręcam przytrzumując manetkę kciukiem i dłonią
2. Palec wskazujący i środkowy na klamkę, a pozostałe na manetce (bardzo wygodne, ale przyzwyczajenie sprawia, że w pierwszy sposób wykonuje to częściej).
Napewno są inne techniki, prawda? Zanim przyzwyczaje się do konkretnie jednego sposobu, napewno nie poprawnego prosze o rade zawodowców.
-
hefron - VIP Åšcigacz.pl
ano, 1 czy 2 palce na hamulcu to w zupelnosci wystarczalo mi zawsze w r6, wiecej to chyba jak jest jakis stary moto i ciezko w ogole klamka ruszyc 

<a href="http://www.v10.pl">V10.pl</a>, <a href="http://www.wroom.pl">Wroom.pl</a>
Były: GS500, SV650S, Yamaha R6, Yamaha Bulldog 1100
Były: GS500, SV650S, Yamaha R6, Yamaha Bulldog 1100
-
Richie - Administrator
evil:
cytat stÄ…d:
http://www.scigacz.pl/Przebieg,kurs,na, ... A,264.html
„Przekazówka”
„Przekazówka” jest wykonywana w momencie zmiany biegu na niższy. Po wciÅ›niÄ™ciu sprzÄ™gÅ‚a dodawany jest gaz tak, aby wyrównać prÄ™dkość obrotowÄ… kół zÄ™batych w skrzyni biegów. NastÄ™pnie bieg zmieniany jest na niższy. Na koniec sprzÄ™gÅ‚o zwalniane jest równoczeÅ›nie ze zwolnieniem manetki gazu. CaÅ‚a operacja powinna być wykonywana w czasie krótszym niż sekunda.
Dzięki za odpowiedzi o to mi chodziło. Będę się starał oduczyć złych nawyków i używać tylko dwóch palców. Pozdrawiam
cytat stÄ…d:
„Przekazówka”
„Przekazówka” jest wykonywana w momencie zmiany biegu na niższy. Po wciÅ›niÄ™ciu sprzÄ™gÅ‚a dodawany jest gaz tak, aby wyrównać prÄ™dkość obrotowÄ… kół zÄ™batych w skrzyni biegów. NastÄ™pnie bieg zmieniany jest na niższy. Na koniec sprzÄ™gÅ‚o zwalniane jest równoczeÅ›nie ze zwolnieniem manetki gazu. CaÅ‚a operacja powinna być wykonywana w czasie krótszym niż sekunda.
Dzięki za odpowiedzi o to mi chodziło. Będę się starał oduczyć złych nawyków i używać tylko dwóch palców. Pozdrawiam
-
hefron - VIP Åšcigacz.pl
Pamiętam ten poprzedni wątek o przekazówce i tamtą kłótnię, ale mimo wszystko to stosuje bo skrzynia mi lepiej pracuje. Moj sprzet jest z 1993 roku a silnik mozliwe ze z 1991 wiec to chyba dinozaur i nie ma synchronizacji. Tak czy inaczej to moj moto i bede robil przekazowke kiedy bede mial ochote. Pozdrawiam 

-
hefron - VIP Åšcigacz.pl
działać mają tylko wiesz jak to jest w tych dziwnych czasach czasem na filtrze powietrza napiszą że daje dodatkowe 10km a nic nie daje bo trzeba to jeszcze wystroić poprostu miałem wrażenie że to taki kolejny chwyt reklamowy
-
PajÄ…k - VIP Åšcigacz.pl
Co prawda to prawda, ale koło mimo wszystko udało mi się wprowadzić w stan błogiego poślizgu niedawno podczas "pięknej" deszczowej pogody. Evil wyjaśnisz ten antycośtam? Tylko może w nowym temacie zeby tacy jak ja nie w temacie mogli sie dowiedziec.
-
hefron - VIP Åšcigacz.pl
hefron napisał(a):cytat stąd:
„Przekazówka”
„Przekazówka” jest wykonywana w momencie zmiany biegu na niższy. Po wciÅ›niÄ™ciu sprzÄ™gÅ‚a dodawany jest gaz tak, aby wyrównać prÄ™dkość obrotowÄ… kół zÄ™batych w skrzyni biegów. NastÄ™pnie bieg zmieniany jest na niższy. Na koniec sprzÄ™gÅ‚o zwalniane jest równoczeÅ›nie ze zwolnieniem manetki gazu. CaÅ‚a operacja powinna być wykonywana w czasie krótszym niż sekunda."
Terror kto jak kto, ale Ty powinieneś uważnie czytać serwis

-
Bunny - VIP Åšcigacz.pl
Nie znałem wcześniej innych nazw niż "przekazówka", którą przeczytałem na scigacz.pl. Na kursie nawet nie słyszałem o czymś takim ani o czymkolwiek. Zresztą co za różnica czy przekazówka czy przegazówka? Wiadomo o co chodzi.
-
hefron - VIP Åšcigacz.pl
w starach i autosanach tez trzeba bylo przegazowac miedzy zmianami w motocyklach to chyba jest skrzynia zsynchronizowana w przeciwnym razie biegi by nie wchodzily bez przygazowki zarowno w gore jak i w dol wiec mysle ze ma to sens tylko przy ostrej redukcji na wysokich obrotach, bo przy lagodnym chamowaniu silnikiem nie jest to koniecznoscia. Ale moge sie mylic.
www.rosamotorcycle.pl | | FZ600/XRV650/WR450
-
rosa - VIP Åšcigacz.pl
Zaraz zaraz- skoro jedziemy sobie i nagle wciskamy sprzegło to nie odpuszczając gazu silnik wchodzi na wyzsze obroty sam bez jego dodawania gdyz w tym momencie ma lzej, wiec albo źle ta "Przekazówkę" a raczej "przegazówkę" źle zrozumialem albo czegos istotnego nie wiem. jadąc motorkiem po wcisnieciu sprzegla odpuszczalem gaz do momentu jego zapiecia nastepnie dodawalem gazu i przy odpowiednich obrotach puszczałem sprzęgło i wszystko bylo i jest w nalezytym porządku. Robię błąd czy wszystko w porzadku????
Rusz głową a d*** pójdzie za nią!!!
Yamaha Fazer FZS 600
Yamaha Fazer FZS 600
-
eristof - VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości