Zobacz wÄ…tek - zawory
NAS Analytics TAG

zawory

Enduro, Cross
_________

zawory

Postprzez papek23 » 24/7/2012, 10:49

witam
otóż zaczynam słyszeć że zawory sie powoli domagają o regulacje :) ale nie będę ściemniać że to robiłem kiedyś i tu mam do was ogromną prośbę o pomoc w tym jak je wyregulować . Napisali byście mi jak się to robi lub znacie jakieś filmiki bo bardzo ale to bardzo chciałbym się nauczyć tej czynności :)
znalazłem coś takiego ale nie wiem czy to od enduro czy od skuterka :) ale jeśli to to prosił bym o lepsze wytłumaczenie :)
Ja dajÄ™ dolotowy na 5 i wylotowy na 10. SkÄ…d masz taki szczelinomierz z blaszkami 0,07mm?
1. Odkręcasz pokrywkę magneto(to po prawej stronie, nad kolankiem tłumnika).
2. Na magneto są wybite znaki "T" i "F". Linie która jest pod znakiem "T" ustawiam tak aby była skierowana na żeberko po lewej stronie.
3. odkręcamy pokrywe zaworów.
4. zawór od strony gaznika to zawor dolotowy, a ten od strony kolanka wylotowy. Luzujemy nakrętki które dociągają ramiona zaworu(te poier***niki które otwierają i zamykają zawory).
5. regulujemy luz. Bierzemy blaszkę 0,05 mm i kręcimy "śrubką" zaworu dolotowego tak aby blaszka weszła z lekkim oporem.
6. To samo robimy z drugim zaworem z tym, ze luz wynosi tu 0,10.
7. Wszystko skręcamy w odwrotnej kolejności(nie zapomnijcie dociągnąć nakrętek)

UWAGA! Jeżeli zawory nie mają w ogóle luzu, przekręć magneto o jeden obrót. Powinny się otworzyć. Jeżeli się nie otworzą to znaczy, że nie mają w ogóle luzu.

Jeżeli kogoś skuter jeździł dobrze i z dnia na dzień zaczął mulić(źle odpalać itp), a gaźnik i świeca są dobre to najprawdopodobniej zawory nie mają luzu.

Producent może i zaleca regulację co 4000 tysiące km robić. Ja jednak radzę regulować co 1000km.

proszÄ™ o waszÄ… pomoc Papek :D
--->Klx 250 ---> CRF450R
papek23
Świeżak

Postprzez pawel89ers » 24/7/2012, 13:32

ogólnie zawory wszędzie reguluję się tak samo, ja uczyłem się regulować na fiacie 126p, teraz w moto nie mam z tym problemu. TUtaj masz np. jak regulować w KTM http://www.youtube.com/watch?v=hWS9RuEQ ... re=related , fotoporada poszła na pw.
pawel89ers
Świeżak

Postprzez papek23 » 24/7/2012, 20:14

właśnie dowiedziałem sie że w moim moto kawie klx 250 inaczej się reguluje podobno jakoś magnetycznie czy to prawda ?
--->Klx 250 ---> CRF450R
papek23
Świeżak

Postprzez henio12323 » 24/7/2012, 21:12

magnetycznie ? raczej nie ma takiego czegos :P z tego co wiem są tam zawory płytkowe, najpewniej dorwij serwisówke tam jest to opisane krok po kroku. na 99% są tam płytki bo kiedys zagladałem do klxa 250 i chyba cos tak mi sie kojarzy. jezeli płytki to sprawa jest gorsza, sam chyba jak bym miał płytkowca oddawał bym do mechanika ;P zapłace troche, ale w cenie mam płytki, i odchodzi mi troche problemów, mianowicie żeby dostac sie do płytek musisz albo podgiac zawory , albo zdemontowac wałek/wałki. bez pro narzedzi tego nie zrobisz raczxej, byle łancuszek rozkuc i zakuc trzeba miec narzedzia :P w klx nie musisz czesto regulowac wiec osobiscie radził bym oddac do mechanika :P bo sam zadasz sobie duzo roboty. nie mówie że nie jest to wykonalne, ale trudne. w ktmach starszych masz srubki. jak kolega wyzej podesłał linka. prosta sprawa. odkręcasz byle by sie dostac ( jak tobie wygodniej ) luzujesz kontre, wsadzasz szczelinomierz, dokręcasz do szczelinomierza, kontrujesz i tyle :P ja w 2 godziny sie wyrabiam z regulacja ( tyle że 80% czasu zajmuje mi dobranie sie do samych zaworów )
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Postprzez papek23 » 25/7/2012, 10:49

tak magnetyczne mam hmm dzięki jednak oddam do mechanika nie bede się brał do roboty bez pro :) narzędzi bo jakby było tak jak w ktm to spokojnie dałbym rade a tak to lipa ale dziękuję :)
--->Klx 250 ---> CRF450R
papek23
Świeżak

Powrót do Offroad

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

na górê