cylinder a tłok
• Strona 1 z 1
cylinder a tłok
ostatnio udało mi się kupić za grosze
cylinder i tłoka (używane ) więc kupiłem tak w zapasie i teraz pytanie bo po włożeniu tłoka od cylindra (bez pierścieni) dociśnięciu jednej ścianki tłoka do cylindra a z drugiej strony zmierzyłem to luz wynsi 0.45 .Czy wartowało go kupić ja się nie znam więc pytam czy taki powinien byc luz czy mniejszy?

--->Klx 250 ---> CRF450R
- papek23
- Świeżak
szczelinomierzem mozna ale pomiar jest bardzo malo miarodajny najlepiej pomierzyc w kilku miejscach cylek i tlok i wtedy oceniac spasowanie
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
nie można bo nie wiesz dokladnie jaku masz luz
henkowi chodzi o to ze mierzysz cylinder i mierzysz tlok masz wymiary tego i tego odejnujesz i wychodzi ci wynik np 0.05 czyli luz i dzieki temu wiesz czy tlok jest odpowiedni pod cylinder itp
a cylinder mierzysz w kilku miejscach zebys wiedzial czy wszedzie ma taki sam wymiar czy nie ma jaja, stozka itp
henkowi chodzi o to ze mierzysz cylinder i mierzysz tlok masz wymiary tego i tego odejnujesz i wychodzi ci wynik np 0.05 czyli luz i dzieki temu wiesz czy tlok jest odpowiedni pod cylinder itp
a cylinder mierzysz w kilku miejscach zebys wiedzial czy wszedzie ma taki sam wymiar czy nie ma jaja, stozka itp
- barek253
- Mieszkaniec forum
papek23 napisał(a):a tak jak ja robie to nie można ?
heniu jakbyś troszkę jaśniej spróbował napisać byłbym wdzięczny
po 1 cylinder goły, bez głowicy oddajesz do mechanika który dokładnie go zmierzy, sprawdzi czy jaja nie ma itp
po 2 nigdy nie mierzy się tłoka bez pierścieni
po 3 jak chcesz sprawdzic w jakim jest stanie i jaki luz bierzesz pierscienie wkladasz same do cylindra, trochę oleju na nie aby poslizg miały i na powierzchnię cyla i mierzysz listkami jaki luz jest między końcami
oczywiście pierscienie wciskasz w środek, górę i dół tak aby jak najlepszy miec pomiar i pewny
Oleje motocyklowe,samochodowe,smary,chemia, części,naprawy
-
Bostorn - Moderator
1) głowica moze byc ;P mozna przeciez od dołu zmierzyc, ale bez głowicy łatwiej obczaic próg itp
2) pasowanie mierzy sie własnie na tłoku bez pierscieni ;P
oddajesz tłok i cylinder do kogos kto ma przyrządy do mierzenia, sam zapewne ich nie posiadasz ;P on ci zmierzy zapłacisz 10-30 zł i bedziesz wiedziałczy zestaw nadaje sie do czegos czy nie.
2) pasowanie mierzy sie własnie na tłoku bez pierscieni ;P
oddajesz tłok i cylinder do kogos kto ma przyrządy do mierzenia, sam zapewne ich nie posiadasz ;P on ci zmierzy zapłacisz 10-30 zł i bedziesz wiedziałczy zestaw nadaje sie do czegos czy nie.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 23 gości